Запаси вугілля на ТЕС досягли історичного мінімуму, можливі відключення – Укренерго

На складах ТЕС залишилося 455 тисяч тонн вугілля, що недостатньо для енергетичної безпеки країни
Головне
Запаси вугілля на ТЕС досягли історичного мінімуму, можливі відключення – Укренерго
ТЕС (Фото: pexels)
26 Січня 2021, 11:46
читать на русском

Запаси вугілля на складах українських ТЕС станом на вечір 25 січня склали 455 тисяч тонн, досягнувши історичного мінімуму.

Про це заявив головний диспетчер НЕК "Укренерго" Віталій Зайченко на засіданні НКРЕКП.

На жаль, склади вугільних електростанцій спрацьовані до рівня, який, напевно, є найнижчим за весь період незалежності України. Станом на 25 січня на складах ТЕС перебуває 455 тисяч тонн вугілля... Хочу звернути увагу, що половина цього вугілля зосереджена на двох станціях: 116 тис. тонн антрациту на Луганській ТЕС і 105 тис. тонн на Слов'янській ТЕС, яка, як ви знаєте, не працює. Залишилося на всіх інших станціях 220 тисяч тонн, яких абсолютно недостатньо для забезпечення енергетичної безпеки країни, - сказав Зайченко.

За інформацією Зайченка, решту запасів вугілля нижче гарантованих на 522 тисячі тонн - на 51 тисячу тонн з антрациту і на 471 тисячу тон - з газового вугілля.

Також в "Укренерго" повідомили, що минулого тижня, у пікові морози українську енергосистему вдалося збалансувати завдяки нарощуванню імпорту електроенергії з Білорусі. Білоруський імпорт в період з 18 по 24 січня збільшився з 6,3 до 9,4 млн кВт-год на добу.

Читайте також

Подальшому нарощуванню імпорту електроенергії з Білорусі перешкоджає недостатня пропускна здатність між енергосистемами двох країн, яка становить 900 МВт при поточній потребі України в імпорті на рівні 1,5 ГВт.

Без достатнього постачання вугілля збалансуватися можна буде або при переході на спалювання природного газу або шляхом відключення споживачів, - резюмував Зайченко.

Нагадаємо, що 15 січня у соцмережах оприлюднили лист, в якому "Укренерго" просить профільне міністерство погодити графік віялових відключень. В цьому листі "Укренерго" також визнало, що на складах ТЕЦ не вистачає вугілля для того, щоби підтримувати генерацію електроенергії у період морозів.

Своєю чергою в "Укренерго" повідомили, що віялові відключення електроенергії в Україні поки що не плануються, але наявність оприлюдненого Висоцьким листа не заперечили. Повідомили лише, що справді морози потребують збільшення виробництва електроенергії.

19 січня в "Укренерго" заявили про "критичну ситуацію" із запасами вугілля усіх марок на складах ТЕС - його запаси з початку листопада 2020 року зменшились у 5,2 раза до 487,5 тис. тонн.