Додаток "Дія": які послуги у смартфоні пропонує держава та як їх отримати

Від лютого 2020 року в Україні функціонує і набуває популярності проєкт "Дія", метою якого є диджиталізація суспільства та мінімізація корупційних ризиків
Ексклюзив
Додаток "Дія": які послуги у смартфоні пропонує держава та як їх отримати
Портал “Дія” (Фото: Мінцифри)
27 Серпня 2021, 14:30
читать на русском

"Дія" (скорочення від "Держава і я") — український e-сервіс державних послуг, що розробляється Міністерством цифрової трансформації України. "Дія" складається з порталу, мобільного застосунку, платформи цифрової освіти та бізнес-платформи. Парламент.UA розбирався, для чого можна використовувати електронний сервіс, які послуги стали доступнішими в "Дії" та чи справді сервіс надійно захищає персональні дані користувачів.

Аби ознайомити користувачів з можливостями "Дії" Мінцифри запустило ютуб-канал "Дія", на якому можна побачити відеоогляди основних можливостей електронного сервісу.

Що таке "Дія" і хто її розробив

Електронний сервіс, який повинен зменшити бюрократію і корупцію в державі розробляла ІТ-компанія EPAM, відома в Україні та за її межами . Створили її у Принстоні в 1993 році двоє однокласників. Нині в компанії працюють понад 36 тисяч фахівців. В Україні — це одна з найбільших ІТ-компаній, зараз у її складі близько восьми тисяч осіб, вона представлена у п`яти містах — Києві, Харкові, Дніпрі, Львові та Вінниці. EPAM Systems — американська ІТ-компанія, виробник замовного програмного забезпечення, фахівець з консалтингу, резидент Білоруського парку високих технологій. Штаб-квартира компанії розташована у Ньютауні, а її відділення представлені в 30 країнах світу (див. відео).

Застосунок для українського уряду компанія створила безплатно. Свою роботу вони почали ще у вересні 2019 року. Саме тоді "Дію" анонсували як додаток і портал, який об'єднає в єдиному електронному вікні усі послуги, які держава надає громадянам і бізнесу.

Презентація проєкту відбулася 6 лютого 2020 року, а портал державних послуг ''Дія'' доступний українцям з 2 квітня 2020 року. Станом на грудень 2020 року застосунком користуються шість мільйонів українців.

Як скачати "Дію" і зареєструватися в додатку

Завантажити мобільний додаток "Дія" для встановлення на операційну систему Android можна у Google Рlay, а на операційну систему IOS - у AppStore.

Також програма доступна на порталі "Дія". Мобільні оператори не тарифікують абонентів під час користування застосунком в онлайні.

Далі потрібно ввести дійсний номер телефону, придумати короткий пароль із чотирьох цифр та авторизуватися. Можна також ідентифікуватися за TouchID - відбитком пальця.

Авторизація можлива 2 способами - за допомогою BankID або через Приват24.

Авторизація через BankID можлива, якщо людина є клієнтом Monobank, Ощадбанку, Радабанку, Кредобанку, Моторбанку, банку Восток, Ідея Банку, ПУМБ, банку Південний, Форвард банку, Альянс банку чи А-банку.

Які документи доступні на порталі і в додатку "Дія" для громадян

  • цифрові ID-картки і закордонні паспорти. Електронні ID-картка та закордонний біометричний паспорт доступні з 22 квітня 2020 року. Зазначені електронні документи мають в Україні таку ж юридичну силу, як і паперові. Електронні документи з додатка можна показувати поліціянтам для ідентифікації особи. Також із ними можна купувати алкоголь та тютюн, якщо у продавця виникли сумніви про вік покупця. Крім того, цифрові паспорти можна використовувати в разі:
  1. подорожей літаком та поїздом у межах країни;
  2. поштових послуг;
  3. банківських операцій
  4. підтвердження віку;
  5. медичних послуг;
  6. готельних послуг;
  7. користування бібліотеками;
  8. отримання послуг зв'язку;
  9. отримання державних послуг у ЦНАПах;
  10. отримання державних послуг на порталі "Дія";
  11. входу в адміністративні будівлі;
  12. отримання коштів під час повернення товару.

Цифрові паспорти доступні тим українцям, які мають ID-картку або біометричний закордонний паспорт. Кожен з цих документів автоматично підтягнеться в застосунку "Дія" одразу після проходження ідентифікації через BankID (способ верифікації громадян через банки, електронний цифровий підпис чи ID-картку для отримання послуг через інтернет). Українці, які не мають ID-картки, можуть внести в застосунок оцифрований закордонний біометричний паспорт, який так само посвідчує особу. Він надає такі ж самі права й можливості, як і паперовий документ.

Цифрові документи в мобільному застосунку "Дія" дійсні лише всередині країни. Тобто, перебуваючи в іншій країні, українець не може користуватися навіть цифровим закордонним паспортом. У разі відсутності посвідчення водія чи ID-картки українець може посвідчити свою особу за допомогою закордонного паспорта, який є доступним у застосунку.

  • електронне водійське посвідчення. Цифрове водійське посвідчення дало змогу користувачам керувати транспортним засобом без фізичних водійських прав, а патрульній поліції — перевіряти документи й особу водія за онлайн-запитом до реєстру. Україна стала однією з 10 країн світу, що запровадили таку послугу. Електронні водійські посвідчення й електронне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу є цифровими версіями документів, а не їхніми альтернативами. Техпаспорт з'явився в застосунку Дія одночасно з цифровими водійськими правами. Водійські права можна показувати в разі зупинки поліцейськими. Додаток згенерує QR-код, який сканують патрульні та зможуть перевірити посвідчення водія, страхування та власника автомобіля.
  • страхування авто;
  • студентський квиток. Юридична сила документа визначена Постановою Кабінету Міністрів України № 1051 від 18 грудня 2019 року. У "Дії" можуть бути створені цифрові студентські квитки на основі пластикових оригіналів студентського квитка державного зразка.
  • Свідоцтво про народження дитини. Документ відображатиметься в мобільному додатку "Дія" в обох батьків у смартфонах. Електронний документ матиме таку ж юридичну силу, що й паперовий документ. Разом зі свідоцтвом у застосунку відображається актуальна адреса прописки дитини.

За допомогою "Дії" можна записатися у чергу на вакцинацію від коронавірусу. Про те, як це правильно зробити, читайте за посиланням.

Проєкти в "Дії"

Портал із державними послугами "Дія" - на порталі вже можна отримати 27 публічних послуг, зокрема, стати підприємцем, змінити вид діяльності чи припинити її. 27 серпня 2020 року задіяний "Гід з державних послуг" — офіційний інформаційний онлайн-портал про всі сервіси та державні послуги в Україні, що надаються органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. Він містить повну та достовірну інформацію щодо 1000 послуг — про місце, спосіб, строк, вартість, результати отримання послуг, а також необхідні документи та спосіб оскарження їх результатів. Гід доступний у двох форматах відкритих даних: Excel та JSON. Інформацію впорядковано за 36-ма життєвими подіями та розподілено за 17-ма категоріями, залежно від сфери діяльності. Серед найпопулярніших категорій — соціальний захист, громадянство та міграція, діяльність бізнесу та громадських формувань, сфера інтелектуальної діяльності, фінанси та податки

"Дія". Цифрова освіта - серія відеоуроків, яка має підвищити цифрову грамотність українців. Доступні такі освітні послуги: базові цифрові навички, цифрова грамотність для вчителів, серіал для батьків "Безпека дітей в інтернеті", "Смартфон для батьків", "Карантин: онлайн-сервіси для вчителів" і "Діджитал-фізкультура для школярів за участі зірок спорту".

"Дія".Бізнес - сайт для підприємців малого та середнього бізнесу. Портал працює як інформаційна платформа і служба онлайн-консультацій. Це портал допомоги середньому та малому бізнесу.

Портал "єМалятко" - комплексна послуга для батьків новонароджених. За однією заявою у пологовому будинку, відділі ДРАЦС чи ЦНАП батьки немовляти можуть отримати 10 державних послуг, пов'язаних із народженням дитини. Зокрема, можна зареєструвати народження дитини та її місце проживання, оформити фінансову допомогу при народженні, зареєструвати немовля в електронній системі охорони здоров'я, отримати посвідчення батьків і дитини з багатодітної сім'ї тощо.

Дія City - це спеціальна віртуальна економічна зона зі британським правом усередині, яка дозволить залучити зовнішні інвестиції в Україну та спростити умови ведення бізнесу в Україні. У Дія City також передбачено створення окремого самоврядування та податкового клімату. Проєкт нині перебуває на стадії активної розробки і вдосконалення.

Електронний підпис у "Дії"

Підписати документи на порталі "Дія" підприємець може без попередньої реєстрації. Для цього потрібно обрати у розділі послуг "Підписання документів". Відкриється сторінка, і система попросить завантажити кваліфікований або цифровий електронний підпис з комп'ютера. Також підприємцю необхідно обрати центр сертифікації, який видав електронний підпис, та ввести пароль до останнього. Після того як система зчитає ключ, підтягнуться дані з реєстру. Після цього необхідно завантажити документ з комп'ютера.

Документ з е-підписом залишається в браузері користувача й не передається на сервери. Е-документ прирівнюється до паперового з мокрими печатками та підписами. Такі документи можна використовувати за необхідності в бухгалтерському обліку, а також як доказ у суді. Щодо суду, то туди їх можна подати в оригіналі чи у вигляді електронної копії, що підписана КЕП. Також варто вказати, у кого знаходиться оригінал документа, щоб суд знав, з кого його витребувати, скажімо, щоб передати на експертизу.

На жаль, поки що так можна підписувати документи лише для використання в Україні, за кордоном їх не визнаватимуть через відсутність необхідних міжнародних угод.

Такий сервіс гарантує більшу безпеку, ніж особисте підписання документа. Адже в разі накладення е-підпису можна найвірогідніше ідентифікувати особу, яка підписала документ, - кажуть розробники.

Електронний підпис можна отримати в Центрі сертифікації ключів Міністерства внутрішніх справ або через державний Приватбанк. Кваліфікований електронний підпис (КЕП) можна отримати онлайн. Наприклад, його можна отримати через онлайн-банкінг. Сертифікати ключів КЕП діють упродовж двох років.

Що пропонує "Дія" для ФОПів

На порталі "Дія. Бізнес" можна онлайн зареєструвати бізнес (відкрити ФОП чи ТОВ), перейти на спрощену систему оподаткування, отримати консультації, знайти партнерів, дізнатися про актуальні можливості розвитку та фінансові програми для бізнесу, пройти безкоштовне навчання в онлайн-школі для підприємців. З метою державної підтримки підприємців через "Дію" реєструвалися ФОПи для отримання 8 тисяч карантинних виплат "від президента".

Скріншот "Дія. Бізнес"

На порталі "Дія. Бізнес" доступні понад 50 державних послуг. Серед інших тут можна знайти:

  • Каталог бізнес-ідей із зручними шаблонами, перелік юридичних документів для відкриття бізнесу через проходження тесту.
  • Онлайн-сервіси та програми підтримки для підприємців.
  • Довідник підприємця, створений на основі матеріалів профільних державних органів та провідних компаній України.
  • Історії успіху простих людей, які почали власну справу.
  • Консультації з фахівцями за допомогою відеомесенджера. Теми — систематизація бізнес-процесів, фінансове управління, взаємодія з державою, психологія бізнесу, HR, маркетинг та продажі.

До річниці започаткування послуг для ФОПів Мінцифри опублікувало у Фейсбуці ролик, у якому підприємці розповідають про свій досвід користування "Дією".

Що таке "Дій вдома" і як його встановити

На період карантину в Україні працює додаток для підтвердження самоізоляції ''Дія. Вдома''. Його запровадили, коли Кабмін замість обов'язкової обсервації для низки громадян запровадив самоізоляцію з посиленим контролем за допомогою додатка. Як ним користуватися, дивіться на відео:

"Дій Вдома" - закритий та встановлюється тільки у смартфонах осіб, які потенційно мали контакт з хворими і є зареєстровані у медзакладах як такі, хто має дотримуватися режиму самоізоляції. Моніторинг за такими особами здійснюється через зняття у випадковий період часу геолокації та FaceID.

За допомогою "Дій вдома" також можливі:

  • реєстрація в місці проходження самоізоляції;
  • фотопідтвердження перебування за місцем проходження самоізоляції;
  • екстрений виклик на гарячу лінію МОЗ України.

Наскільки безпечною є "Дія"

Розробники "Дії" запевняють, що додаток має максимальну захищеність та не передає даних на сторонні сервери.

''Дія" - добре захищена платформа. Вона розташована в надійному дата-центрі та відповідає світовим стандартам захисту від кіберзагроз. Крім того, "Дія" зберігає мінімум інформації про своїх користувачів, - стверджують на порталі. - На мобільних телефонах з операційною системою Android неможливо навіть зробити скриншот документа.

Усі документи, свідоцтва зберігають в сервісному центрі МВС, натомість дата-центри додатку не зберігають цих даних на своїх серверах. Вони відразу передають інформацію на ваш смартфон. Без вас вкрасти інформацію практично неможливо, навіть якщо поцуплять цифровий ключ. Адже авторизація відбувається через банк. І для цього потрібно, аби ви ввели свій телефонний чи інший номер та пароль авторизації, який приходить на прив'язаний до додатку мобільний номер, - розповів один з розробників "Дії" Роман Сахаров.

ІТ-спеціалісти зазначають також, що додаток "Дія" не є обов`язковим і його можна видалити зі смартфона у будь-який час.

Як згенерувати COVID-сертифікат у "Дії"

Ковід-сертифікат – це цифровий документ з зашифрованою у QR-код інформацією про завершену вакцинацію. Щоб його отримати, насамперед потрібно оновити застосунок "Дія" у PlayMarket або AppStore до останньої версії. Інакше нова функція не буде доступною.

Тоді послідовність генерування сертифікату виглядає таким чином:

  • зайди в розділ послуги й натиснути "COVID-сертифікат";
  • надати згоду НСЗУ на обробку персональних даних про вакцинацію, поставивши прапорець;
  • завірити згоду цифровим "Дія. Підписом" - тут потрібно виконати вказівки програми: нахилити голову чи покрутити обличчям, щоб система змогла перевірити ваше фото із біометрією в реєстрі;
  • зробити фінальне фото;
  • натиснути "Отримати сертифікат".

Після цього сертифікат з’явиться поруч із вашими іншими цифровими документами в застосунку. Увесь процес займає кілька хвилин. Усе дуже швидко та зручно.

У "Дії" автоматично сформуються два цифрові сертифікати – міжнародний і внутрішній.

Ось як це виглядає в застосунку:

За даними Мінцифри, сертифікат діятиме впродовж 180 днів, з моменту отримання повного курсу вакцинації. Перевірити дійсність COVID-сертифіката можна буде за QR-кодом. Це зручно, адже не потрібно додатково впроваджувати спеціальне обладнання для перевірки. У QR-коді закодований документ. В аеропорту, коли ви приїдете в іншу країну, у вас перевірять ваш фізичний закордонний паспорт. А також зчитають QR-код вашого COVID-сертифікату в "Дії". Ваші медичні й персональні дані не передаються в інші країни й розміщені тільки у вашому телефоні та в ЕСОЗ.

Детальну відеоінструкцію про те, як це зробити, представив сам міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Він уточнив, що сертифікат у "Дії" можуть згенерувати ті, хто повністю завершив вакцинацію. Послуга буде доступна вже на другий день після отримання другої дози або навіть і в той же день.

1