Генетична зброя, чипування та експеримент: популярні "страшилки" про COVID-вакцинацію

У МОЗ запевняють, що вакцинація це єдиний ефективний спосіб подолання пандемії коронавірусу
Ексклюзив
Генетична зброя, чипування та експеримент: популярні "страшилки" про COVID-вакцинацію
Вакцинація (Фото: getty images)
14 Листопада 2021, 12:33
читать на русском

В Україні від початку вакцинальної компанії понад 11,8 млн громадян отримали щеплення від COVID-19. Для низки професій, як от вчителів, держслужбовців, соцпрацівників, вакцинація є обов’язковою. Попри це, значна частина українців досі боїться робити щеплення, думаючи, що вакцина вплине на ДНК, призведе до безпліддя або ж нас "чипують".

Парламент.UA зібрав найпоширеніші міфи про вакцинацію від COVID-19.

Природний імунітет, мутація, імпотенція та безпліддя

Міф 1: Краще перехворіти, аніж зробити щеплення проти COVID-19

Реальність: У МОЗ наголосили, що вакцинація – це єдиний ефективний спосіб подолання пандемії COVID-19. Це допоможе сформувати в українців колективний імунітет до смертельно небезпечної хвороби. Ризик ускладнень набагато вищий, аніж ризик небажаних проявів після вакцинації.

Міф 2: Людина може заразитися коронавірусом внаслідок вакцинації

Реальність: Вакцина не містить живого вірусу, який може спричинити хворобу. Тому заразитися внаслідок вакцинації неможливо. Вакцина провокує нашу імунну систему розпізнавати та боротись з COVID-19 і таким чином створює захист від вірусу.

Якщо після вакцинації людина отримала позитивний тест на COVID-19, то можливо, що на момент щеплення вже були інфіковані коронавірусом, але не знали цього.

Міф 3: Масова вакцинація призведе до мутації COVID-19

Реальність: У МОЗ повідомили, що ця теза є неправдивою, оскільки масова вакцинація не тільки не призведе до мутації коронавірусу SARS-CoV-2, а й навпаки допоможе запобігти цьому через колективний імунітет. Якщо щепити значну частину населення, то вірусу не буде, де мутувати, і його нові штами з'являтимуться з меншою ймовірністю.

Міф 4: Вакцини проти COVID-19 викликають імпотенцію в чоловіків та безпліддя у жінок

Реальність: Клінічні дані під час досліджень вакцин проти коронавірусу не підтверджують цю інформацію. Оскільки не було зафіксовано жодного випадку, коли щеплення проти COVID-19 спричинило б еректильну дисфункцію. При цьому перенесений COVID-19 може викликати проблему.

Поширюється думка, що нібито вакцина Pfizer/BioNTech призводить до безпліддя у жінок. Своєю чергою препарат навчить імунну систему організму атакувати білок синцитин, який бере участь у формуванні плаценти. Втім, результати клінічних досліджень показали, що таких проблем вакциновані жінки не мають.

Понад 130 000 вагітних в США вакцинувалися проти COVID-19. Дослідження на понад 35 000 вагітних, яких щепили проти COVID-19 мРНК-вакцинами, засвідчили, що немає жодних доказів того, що вакцини можуть нашкодити вагітній або ембріону, - повідомили у МОЗ.

Лікар "ковідної" Олександрівської лікарні Олександр Васильєв заявив, що вакцинація до безпліддя не призводить. За його словами, описаний один випадок, коли у хлопця була проблема зі сперматозоїдами, у них була надзвичайна низька рухливість. Після вакцинації у хлопця активність сперматозоїдів звелась нанівець.

До безпліддя вакцини не мають стосунку жодного. Але вже і Україна проводить розслідування, і інші країни роблять заяви, Євросоюз, наприклад, так само вже робив заяви про ботоферми, які фінансуються урядом Російської Федерації, поширюють міфи про вакцинацію проти COVID-19, вкидають подібні фейки про чіпування, про безпліддя і так далі, - пояснив імунолог Федір Лапій.

Міф 5: Українців щеплюють експериментальною вакциною

Реальність: Вакцини пройшли всі фази досліджень та показали ефективність для запобігання кронавірусу. Детальніше про вакцини, які застосовують в Україні, можна почитати за посиланням.

Вацинація від коронавірусу.

Вакцинація (Фото: www.pexels.com)

Генетична зброя, Wi-Fi, невідомі коди та ртуть у вакцині

Міф 6: Вакцина від коронавірусу змінює ДНК, а мРНК-вакцини — генетична зброя

Реальність: Як відомо, ДНК і м-РНК - це генетичний матеріал людини. При цьому немає жодної вакцини, яка змінює його.

мРНК-вакцини проти COVID-19 ніколи не потрапляє в ядро клітини, де розташована наша ДНК. При цьому мРНК нікуди не інтегрується, не вмонтовується, не заходить у ядро клітини, не змінює геном, а навпаки, через кілька днів руйнується. Тобто мРНК не може впливати чи взаємодіяти з нашою ДНК будь-яким чином. Натомість мРНК-вакцини працюють із природними захисними силами організму, щоб безпечно виробити імунітет до COVID-19. Зокрема такими вакцинами є Pfizer-BioNTech та Moderna.

Міф 7: Номери, які світяться в людини після вакцинації

Реальність: Після вакцинації в людей жодні номери не світяться. Це вигадка антивакцинаторів.

Міф 8: У вакцині є залізо, а рука після щеплення магнітиться. Там є чіпи.

Реальність: За словами лікаря Олександра Васильєва, оториноларинголога вищої категорії, кандидата медичних наук, який з березня 2020 року бере участь у лікуванні пацієнтів хворих на Covid-19 в Олександрівській лікарні, людей не чіпують, при цьому рідких чіпів ще ніхто не видумав.

Міф 9: У вакцину додають оксид графену, яким травлять людей

Реальність: Лікар Олександр Васильєв зазначив, що раніше до вакцин, щоб краще зберігалась, додавали ртуть. Втім, така практика була поширена ще років 10 тому. Наразі цей елемент в усіх вакцинах вже не використовується. Сучасні вакцини не містять ртуті.

Міф 10: Людина почала роздавати Wi-Fi, а в оточуючих болить голова

Реальність: Після вакцинації проти коронавірусу люди не починають "роздавати" Wi-Fi чи 5G, а до щепленої людини не можна приєднатись через Bluetooth. При цьому місце уколу не створює електромагнітне поле і не починає притягувати метал.

Вакцинація в Україні COVID-препаратом CoviShield, коронавірус

Вакцинація в Україні COVID-препаратом CoviShield, коронавірус (фото: УНІАН)

Сенс робити щеплення та хвороби, які можуть виникнути після вакцинації

Міф 11: Який сенс робити щеплення, якщо вірус мутує

Лікар Олександрівської лікарні у Києві Олександр Васильєв розповів, що вірус SARS-CoV-2 належить до респіраторних вірусів, як от грип. Ці всі віруси досить добре та швидко мутують, але в них основа залишається однакова.

Мутують певні частинки цього вірусу. Тому, коли пацієнт перехворів на цей вірус, або вакцинувався, то в будь-якому випадку антитіла почнуть боротись з цією основою. А ці відхилення, які виникли внаслідок мутації, вони впливають на важкість перебігу захворювання, на певну симптоматику, але загалом вони змінюють основу. Тому мутації не впливають на ефект вакцинації або ефект імунної системи людини, яка перехворіла. Мутації тут не є для нас загрозою, - сказав він.

Міф 12: Вакцина проти COVID-19 спричиняє розсіяний склероз

Реальність: Під час клінічних досліджень вакцини AstraZeneca лише в однієї людини був виявлений розсіяний склероз, ще в однієї - запалення спинного мозку. З іншими вакцинами такого не спостерігалось.

Але експерти дійшли висновку, що хвороба не мала стосунку до вакцинації в обох випадках.

Міф 13: Вакцини викликають тромбоз, інфаркт та інсульт

Реальність: Лікар "ковідної" Олександрівської лікарні в Києві Олександр Васильєв заявив, що вакцинація від коронавірусу до розвитку цих патологій не призводить.

Він додав, що не можна виключати той випадок, коли після вакцинації, під час чи після людина починає хворіти на SARS-CoV-2. Саме цей вірус спричиняє тромбози дрібних судин.

Тобто іноді вірус спричиняє тромбози маленьких судин. І ця патологія дійсно зустрічається. Тобто у пацієнтів, котрі лікуються, на фоні SARS-CoV-2 (саме захворювання на коронавірус) виникають інфаркти. Це я бачив більше ніж 4-5 разів. Виникають інсульти і також тромбоз судин нижніх кінцівок. Але повторюю, це виникає не внаслідок вакцинації, та не під час вакцинації, а це виникає після зараження вірусом SARS-CoV-2 і саме під час цього захворювання, - сказав Васильєв.

Лікар наголосив, що вакцинація не викликає цих хвороб, лише вірус.

Міф 14: Вагітним жінкам не можна вакцинуватися проти СOVID-19

Реальність: Вагітні жінки перебуваютьу групі ризику щодо коронавірусу. Тому вакцинації може її захистити, а у світі використувують для цього інактивовану вакцину. Є багато даних про те, що після вакцинації мРНК-вакцинами жодних проблем не виникає ані для жінки, ані для дитини.

Імунолог, голова Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики при МОЗ України Федір Лапій у коментарі Радіо Свобода наголосив, що це – міф. Вже мільярди людей вакциновані, серед них є і жінки, які були вакциновані напередодні вагітності, під час вагітності, після вагітності.

Тут можна лише стверджувати, що COVID-19 як хвороба може призводити до порушення дітородної функції, – як у чоловіків (у них буде порушена функція запліднення), так і у жінок, - сказав Лапій.

Імунолог Борис Донськой наголосив, що необхідно досліджувати довший період використання вакцини під час вагітності, особливо в першому триместрі. За його словами, вагітність – настільки складний імунний комплекс, коли імунна система і так працює на межі своїх зусиль для створення компромісу між чужим плодом і імунною системою. Але своїй дружині Донськой не став би робити щеплення на першому триместрі, а зробив би на третьому.

Пологи, вагітність (фото: pexels)

Міф 15: Після вакцинації зафіксовані важкі побічні ефекти, а нам про це мовчать

Імунолог, старший науковий співробітник Лабораторії імунології Інституту акушерства та гінекології Борис Донськой у коментарі Радіо Свобода зазначив, що бувають тяжкі побічні реакції після щеплень, але їхній відсоток мізерний.

Дехто стверджує, що ці випадку приблизно вписуються в 1 на 1 мільйон. І це абсолютно прийнятно. У деяких звітах фігурують трохи більші цифри. Зараз весь світ зробив сотні мільйонів вакцинацій. Цифра побічних ефектів, яку ми маємо після щеплень, не вражає настільки, щоб від щеплень відмовлятися, - сказав Донськой.

Донськой навів приклад, що у Великій Британії близько десяти жінок померли від тромбозів після декількох мільйонів щеплень. На певний час вакцинальну кампанію зупинили, перерахували, подивилися, що, в принципі, ця частка може бути не спричинена щепленнями. І кампанію знов розпочали,

Побічні ефекти, на жаль, є. І це примушує людей відповідально ставитись. А від вакцини людина отримує неабияку користь: вона у сотні разів знижує твої шанси померти. Але ніколи користь не дається повністю безкоштовно. Проблема в тому, що жодні методи діагностики не дозволяють нам зрозуміти, хто ж той один з мільйона, який буде розплачуватися за десятки тисяч врятованих життів. А він точно буде, - наголосив імунолог.

Міф 16: Імунітет після щеплення сильніший від імунітету після хвороби

Реальність: Пульмонолог, керівник центру респіраторної медицини та алергології клінічної лікарні "Феофанія" Світлана Гук заявила, що ця теза виглядає суперечливо, оскілки немає жодних досліджень. При цьому імунна відповідь у результаті природної хвороби добре формується.

Що таке "доказова медицина" в цьому питанні: ви бачили десь дослідження, які про це говорять? Я бачила, навпаки, дослідження про те, що якраз природній імунітет, навіть якщо у людини знизилися антитіла (хворіла, наприклад, рік тому), але згодом, без жодних ознак загострення або якоїсь проблеми, вони знову зростають. Тобто організм десь отримав контакт і спокійно ці антитіла виростив. Тому що імунна відповідь у результаті природної хвороби сформувалася найкращим чином. Серед тих, хто перехворів, усе ж таки менше 1 відсотка спостерігається, - сказала Гук у коментарі Радіо Свобода.

Вакцинація проти коронавірусу у Київській області

Вакцинація проти коронавірусу у Київській області (фото: koda.gov.ua)

Вакциновані почнуть помирати та заборона донорства крові

Міф 17: Нобелівський лауреат Люк Монтаньє заявив, що всі вакциновані від COVID-19 помруть протягом двох років через антитілозалежне посилення інфекції

Реальність: Насправді Люк Монтаньє не говорив про смерть усіх вакцинованих від COVID-19 протягом двох років. На його думку, кількість смертей після щеплення збільшиться через антитілозалежне посилення інфекції, коли антитіла, які формуються проти вірусу, посилюють можливість вірусу викликати інфекцію замість того, щоб захищати організм.

У МОЗ зазначили, що це неправда. Оскільки антитілозалежного посилення інфекції не було зафіксовано під час клінічних випробувань вакцин проти COVID-19. Вакциновані люди рідше хворіють на COVID-19, а якщо хворіють, то переносять його легше. Це означає, що вакцини не викликають такого ефекту.

Міф 18: Американський Червоний Хрест заборонив вакцинованим бути донорами крові

Реальність: Це неправда. Оскільки на сайті Американського Червоного Хреста зазначено, що люди, яких щепили від COVID-19 інактивованою вакциною (наприклад CoronaVac від Sinovac) або вакциною виробництва AstraZeneca, Janssen, Moderna, Novavax або Pfizer можуть здавати кров для донорства відразу після вакцинації.

Міф 19: Авіакомпанії рекомендують людям, яких щепили проти COVID-19, не подорожувати літаками через підвищений ризик утворення тромбів

Реальність: Міжнародна асоціація повітряного транспорту заявила, що авіакомпанії не надають таких рекомендацій, а вакциновані проти COVID-19 люди можуть подорожувати літаками без будь-яких обмежень.

Під час польоту внаслідок тривалої відсутності руху та тиску повітря дійсно можуть розвинутися тромбози глибоких вен ніг. Втім, вони ніяк не пов’язані з тромбозами судин головного мозку та черевної порожнини, які вкрай рідко реєстрували після вакцинації проти COVID-19. Медичні експерти вважають, що немає підстав вважати, що щеплення проти COVID-19 може вплинути на ризик виникнення тромбозів під час повітряних подорожей.

Міф 20: Вакцинація проти COVID-19 може порушити менструальний цикл

Реальність: Поки що немає досліджень, які підтвердили б вплив вакцин на менструальний цикл. Порушення менструального циклу - досить поширене явище, яке може бути викликане стресом, зміною ваги, зміною фізичної активності й фоновими захворюваннями.

У разі порушення циклу після вакцинації варто звернутися до гінеколога.

ДНК, аналіз, дослідження

ДНК, аналіз, дослідження (фото: Pexels)

Страшилки про коронавірус та зараження людей

Міф 21: Людей спеціально заражають коронавірусом

На Одещині депутат Антон Трифон заявив, що люди з сіл скаржаться, що коронавірус розбризкують в повітря за допомогою спеціальних літаків.

Мені багато людей із сіл дзвонять, що бачили такі літаки з цими викидами, і потім дивний запах хімії, прохання у когось є можливість фотографувати чи на відео знімати, що б ми зрозуміли насправді, що відбувається, - написав депутат у Facebook.

Втім, жодних аналізів речовин, що розпилюються, не проводили. Ця думка більше змову проти коронавірусу.

Міф 22: Пандемія COVID-19 це справа Четвертого Рейху Гітлера

У Києві чоловік переконував охочих щепитися, що Бог всіх врятує, а пандемія це справа Четвертого Рейху Гітлера.

Міф 23: COVID придумали для впровадження електронного сертифікату, ID.

З появою пандемії запропонували ініціативу ID2020, яка просуває введення електронних паспортів, зокрема для тих людей, які мають проблеми з посвідченням особи. Наприклад, біженців, примусово переміщених осіб чи людей без громадянства, які позбавлені доступу до фізичних копій документів, через що не можуть отримати доступ до освіти, охорони здоров’я чи соціальних служб. Ця ініціатива ніяк не пов’язана з пандемією нового COVID-19.

Загалом, з часом люди почали більше довіряти вакцинації проти коронавірусу. При цьому держава закуповує вакцини, пропонує на вибір, а щеплення є безкоштовним. Втім, вакцинуватись чи не вакцинуватись особиста справа кожної людини.

Читайте також

1