Пахне рибою та сіркою: лікарі виявили побічний ефект після COVID-19

Деякі люди навіть після одужання страждають від нюхових галюцинацій
Пахне рибою та сіркою: лікарі виявили побічний ефект після COVID-19
Людина (фото: Pexels)
30 Грудня 2020, 08:02
читать на русском

Люди, які протягом довгого часу хворіють на коронавірусну хворобу, повідомили про нюхові галюцинації. Зокрема про відчуття сильного запаху сірки, риби чи солодкуватого запаху, що виникає після одужання.

Про це повідомляє Sky News.

Зазначається, що у людей виявили незвичайний побічний ефект хвороби - спотворене сприйняття запахів, відоме також як паросмія. Паросмія може виникати серед різних вікових груп людей.

Як відомо, втрата нюху є одним з симптомів COVID-19, але деякі пацієнти з тривалим періодом симптомів хвороби COVID-19 відзначають відчуття неприємних запахів через місяці після зараження цим вірусом.

Читайте також

Президент асоціації ЛОРів Великої Британії, професор Нірмал Кумар, був одним з перших медиків, який визначив аносмію, тобто втрату нюху, як один із симптомів коронавірусу у березні 2020 року.

Кулман пояснив, що вірус SARS-CoV-2 впливає на нервові клітини, тому пацієнти можуть зіткнутися з тимчасовою втратою нюху, а при його відновленні - з паросмією (спотвореним сприйняттям запахів). За словами експерта, вірус впливає на нерви в верхній частині порожнини носа і порушує їх роботу.

Це як шок для вашої нервової системи, - сказав Кулман.

Професор зауважив, що серед тисяч пацієнтів, які лікуються від довготривалої аносмії у Великій Британії, дехто все ж переживає паросмію, або нюхові галюцинації після одужання.

Нагадаємо, що британські вчені провели дослідження серед хворих на коронавіруси нового типу і помітили, що у багатьох з них спостерігалися неприємні відчуття в очах.

1