Ще один симптом COVID-19 назвали вчені

Науковці виявили вплив COVID-19 на очі
Ще один симптом COVID-19 назвали вчені
коронавірус, маска, очі Фото: Griffin Wooldridge: Pexels
11 Грудня 2020, 06:31
читать на русском

Вчені з Університету "Англія Раскін" (АRU) провели дослідження серед хворих на коронавіруси нового типу і помітили, що у багатьох з них спостерігалися неприємні відчуття в очах.

Як повідомляє BMJ Open Ophthalmology, британські вчені провели опитування 83 хворих COVID-19. Серед інших питань, дослідники цікавилися, чи були які-небудь неприємні відчуття в області очей під час хвороби.

Результати тестування 83 учасників показали, що найбільш поширеними симптомами COVID-19 були:

  • сухий кашель (66%)
  • лихоманка (76%)
  • втома (90%)
  • втрата запаху та смаку (70%).

Трьома найбільш частими очними симптомами, з якими стикалися учасники, були світлочутливість (18%), біль в очах (16%) і свербіж в очах (17%).

Читайте також

Частота болю в очах була значно вище саме у стані COVID-19 (16%) у порівнянні зі станом до COVID-19 (5%). Відмінностей між чоловіками та жінками не було. 81% учасників повідомили, що у них з'явилися симптоми, пов'язані з неприємними відчуттями в очах протягом двох тижнів після появи інших симптомів COVID-19, а 80% повідомили, що вони тривали менше двох тижнів, - йдеться у повідомленні.

Автори дослідження вважають, що симптоми, пов'язані із запаленням очей, необхідно включити в список інших ознак COVID-19. Не виключено, що SARS-CoV-2 може потрапляти в організм і через очі.

Нагадаємо, на початку пандемії передачу SARS-CoV-2 через очі не вважали можливою. Тепер є все більше підтверджень того, що новий коронавірус може проникати й через очі.

Читайте також наш матеріал: Масове тестування може перемогти коронавірус: чому в Україні цього не роблять

1