Масове тестування може перемогти коронавірус: чому в Україні цього не роблять

Як у Словаччині не вийде, бо українців забагато
Ексклюзив
Масове тестування може перемогти коронавірус: чому в Україні цього не роблять
тест на коронавірус (Фото: МОЗ США)
25 Листопада 2020, 11:02
читать на русском

Масове тестування може ліквідувати COVID-19 за півтора місяця. Принаймні так вважають дослідники Гарвардської школи охорони здоров'я та Університету Колорадо в Боулдері. За їхніми даними, оперативне масове тестування населення кожні три дні, особливо людей, в яких не виявляються симптоми коронавірусу, може знищити пандемію COVID-19 за 6 тижнів.

Це здається ідеальним сценарієм. Якби не одне "але": лише один раз протестувати все населення України вже коштуватиме бюджету 7 млрд грн. У Міністерстві охорони здоров’я заявляють, що країна таких сум не потягне. Чи є насправді сенс у масовому тестуванні для України й чи успішною була така практика в інших держав, проаналізував "Парламент.UA".

Заяви політиків про масове тестування

З уст представників Кабінету міністрів неодноразово лунали заяви про масове тестування. Ба більше, вже і підрахували витрати. Заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко розповів, що для закупівлі тестів на коронавірус для тестування всього населення України необхідно 7 млрд грн. Це досить значна сума, тому Ляшко зазначив, що перевірити усе населення на коронавірус можливо лише при великому фінансуванні.

У масштабі України з майже 40 мільйонним населенням таке популяційне скринінгове тестування можливе лише при значному залученні ресурсів і широких часових межах. Тільки на закупівлю тестів в такому випадку потрібно буде витратити близько 7 млрд гривень одноразово, — заявив він.

З цього приводу висловився і міський голова Києва Віталій Кличко. Він каже, що масове тестування надто складне технічно та логістично для великих країн, тому столична влада не ініціює таких заходів.

"Почнімо з того, що жодна велика країна не робить масового тестування своїх громадян. Це надто складно технічно і логістично. Лабораторії не встигнуть за короткий час обробити дуже велику кількість тестів", — пояснив Кличко.

Брак коштів на масове тестування

Тобто, уряд каже, що коштів на це немає. Водночас фінансування на будівництво доріг з "ковідного фонду" досі ніхто не скасував. Як вже повідомляв "Парламент.UA", станом на липень 2020 року з фонду 35 мільярдів гривень направили Міністерству інфраструктури для реалізації "Великого будівництва" та ремонту доріг. На той період у фонді залишалися невикористаними 3,2 млрд грн, чого очевидно недостатньо для проведення масового тестування.

Тест на коронавірус

Тест на коронавірус (фото: pexels)

Фінансова експертка Галина Хейло зазначає, що замовити тести для всього населення — це досить коштовна процедура. Але у держави є гроші з коронавірусного фонду, які є можливість витратити на тестування.

Було проведене анкетування, яке показало, що вакцинуватися від COVID-19 готові далеко не всі українці, а кожен 25-й. Люди продовжують говорити, що вірус вигаданий, влада має зробити дві речі: протестувати населення і реально побачити картину, і люди мають повірити, і кожен на своєму місці бути обережним і захищати себе, щоб захистити інших, — додала експертка.

Сенс масового тестування українців

У питанні, чи потрібне Україні масове тестування на коронавірус, думки експертів розділилися. Зокрема, Галина Хейло розповіла, що вже давно звертає увагу саме на те, що ні локдаун, ні карантин вихідного дня не допоможуть зупинити поширення коронавірусу. Бо це, мовляв, лише знищить бізнес, який може вже і не оговтатися від цих мір. А ось безкоштовне тестування допоможе, його ціль — відокремити хворих від здорових. Тим самим, здорові люди будуть повноцінно залучені у соціальне життя, а хворі — будуть лікуватися і не продовжувати ланцюг зараження.

Я дуже підтримую заяви про безкоштовне масове тестування. Я навіть створила петицію "Про необхідність проведення масового безкоштовного тестування населення на COVID-19 за рахунок коштів коронавірусного фонду", щоб мене підтримали і почули. Я вважаю, що саме зараз вкрай важливо масово безкоштовно тестувати населення. Бо дороги і патріотичні фільми нам точно не допоможуть у цій боротьбі, — заявила вона.

Її оптимізм поділяє і Володимир Руденко, директор "Аптечної професійної асоціації України". Каже, що заяви українських політиків про масове тестування — це не популізм, що у цьому дійсно є сенс, і це можна простежити на прикладі деяких закордонних країн, де такі тестування були проведені.

"Але є ще один аспект, про який поки що не говорять політики. Це про те, як простежити тих людей, які будуть виявлені, — носіїв COVID — і те коло спілкування, з яким ці люди були в контакті. Я вважаю, що це також дуже важлива ситуація, яку потрібно врахувати і проводити при масовому тестуванні громадян", — додав він.

Тест на коронавірус

Тест на коронавірус (фото з відкритих джерел)

Натомість кандидат економічних наук Олександр Хмелевський переконаний: проводити масове тестування громадян на коронавірус немає сенсу, бо в Україні це може зайняти декілька місяців та коштувати до 20 мільярдів гривень. Крім того, з його слів, влада не може забезпечити контроль за дотриманням режиму самоізоляції.

Вірус розповсюджується дуже швидко. Людина, в якої сьогодні тест негативний, завтра може заразитися. Тому тестування зовсім не припинить розповсюдження хвороби. До того ж наші громадяни масово порушують режим самоізоляції. Ті, в кого виявили коронавірус, але почуваються добре, ходять на роботу, їздять в громадському транспорті, відвідують магазини, ресторани, не турбуючись про те, що вони можуть заразити інших, — наголосив експерт.

Масове тестування у Словаччині

Говорячи про масове тестування в Україні, політикум та експерти часто беруть як приклад Словаччину. Там проводили безкоштовне тестування всього населення у два етапи: 31 жовтня — 1 листопада і повторно 7-8 листопада. У перший вікенд відкрили 5000 пунктів по всій країні та робили експрес-тести, результат отримували через 15 хвилин. У наступні вихідні тестували лише ті райони, де було найбільше інфікованих. 

Приблизно 3,6 мільйона людей з 5,5 млн населення країни пройшли тести на антигени в межах другого етапу загальнонаціональної кампанії тестування, координованої армією і муніципалітетами. За прикладом Словаччини масове тестування вирішили провести та в деяких інших країнах Європи, зокрема, у Польщі.

ПЛР-тестування на коронавірус

ПЛР-тестування на коронавірус (Фото з відкритих джерел)

Минулого тижня в інтерв’ю "РБК Україна" міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов пояснив, чому в Україні не можуть провести загальне тестування, як це зробили в Словаччині. Він каже, що в Україні нереально протестувати 40 мільйонів населення, бо треба взяти у всіх цих людей кров, виявити наявність або відсутність антитіл і "правильно це все прописати". Для цього, наголошує, треба дуже багато фахівців "відвернути від виконання своїх прямих обов’язків".

Безумовно, Україна значно більша (за Словаччину — ред.) за територією та населенням, але варто шукати способи: провести тестування у декілька етапів і донести важливість даної кампанії для кожного українця, — вважає експертка Галина Хейло.

Водночас у Словаччині, де практично все доросле населення протестували, уряд чітко визначив, які параметри насправді є захворюванням та в яких регіонах треба більше цьому приділяти увагу, наголосив Володимир Руденко. Експерт також зазначив, що у деяких країнах просто проводять добровільне масове тестування, і це також допомагає чітко зрозуміти, в яких масштабах потрібно проводити заходи для того, щоб боротися з COVID-19.

1