Готуємося до зими: календар городника на жовтень 2022

Місячний календар допоможе зібрати пізній урожай та підготувати сад, город та клумби до зими
Ексклюзив
Готуємося до зими: календар городника на жовтень 2022
Жовтень, город 9Фото: pixabay)
2 Жовтня 2022, 20:33
читать на русском

1 жовтня

Продовжуйте збір врожаю, проведіть боротьбу з хворобами і шкідниками. Можна зайнятися санітарною обрізкою порослі і сухих гілок. Проріджуйте і окучуйте сходи в теплиці, видаліть непотрібні полуничні вуса.

Варто зібрати дозрілі насіння рослин, в тому числі коренеплідних і лікарських. Можна рихлити і перекопувати землю в городі.

Замініть субстрат в горщиках домашніх рослин. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Збирайте лікарські рослини на сушку

День підходить для нескладної роботи на кухні. Сушка, заготівля соків і вина. Побалуйте себе і близьких випічкою. Також рекомендується провести невелике прибирання, прибрати в шафах.

2 жовтня

У повний місяць рекомендується розпушувати землю, можна укладати мульчу, проріджувати сходи, полоти, проводити обробку від захворювань і шкідливих комах. Обріжте непотрібні вуса у суниці.

На городі у цей день не варто що-небудь сіяти, садити або пересаджувати. Не потрібно займатися пасинкуванням, прищіпкою, пікіровкою, щепленнями, живцюванням і укоріненням рослин.

Зберіть насіння на насінники, в тому числі коренеплідні та лікарські рослини. Збирайте лікарські рослини на сушку.

Сьогодні можна заготовлювати соки і вино. Також день сприятливий для випічки. Тісто сьогодні виходить особливо смачним і повітряним. Слушна нагода для збору і консервації фруктів.

3 жовтня

Збирайте врожай, обробляйте рослини від хвороб і шкідників, займіться санітарною обрізкою сухих гілок і вирізкою порослі. Рихліть землю на тих клумбах, де ще щось росте. Обрізайте непотрібні вуса у суниці.

Слушна нагода для прополки грядок з зимуючими багатолітниками. Можна боротися з бур'янами і перекопувати грядки. Проріджуйте і підсапуйте сходи в теплиці.

Варто поміняти субстрат в горщиках кімнатних рослин. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довгий час радувати в букетах. Збирайте лікарські рослини на сушку.

День відмінно підходить для роботи на кухні. Продовжуйте заготовлювати соки і вино. Побалуйте себе і близьких випічкою.

4 жовтня

Можна готувати насіння до посіву в захищений грунт: замочування і пророщування. Сприятливо сіяти і садити повільно зростаючі культури: багаторічні рослини, кущі та дерева. Можна організувати підзимний полив саду.

Висаджуйте озимий часник, цибулю, закладайте коренеплоди і картоплю на зберігання, кольорову капусту - для дорощування в темному приміщенні. Слушна нагода для висадки цибулі-батун і цибулі-порей. Перекопайте грядки і внесіть органічні добрива.

День відмінно підходить для посадки троянд, бульбоцибулевих і багаторічних квітів. Видаліть бур'яни з клумб. Заготовлюйте коріння лікарських рослин. Зрізайте квіти.

Заготовлюйте вирощену продукцію на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. Особливо вдалою буде консервація коренеплодів.

День непідходить для прибирання будинку, а ось провітрити приміщення і зайнятися пранням цілком можна.

5 жовтня

Можна замочувати і пророщувати насіння для майбутніх посівів в захищений грунт. Сійте і саджайте багаторічники, кущі та дерева. Організуйте помірний полив рослин і рихліть грунт тільки, коли він висохне. Заготовлюйте сіно і цілющі коріння.

У городі сьогодні з плодових рослин краще сіяти і садити ті рослини, що дають підземні плоди: морква, буряк, топінамбур. Можна посадити також цибулю, мангольд і дайкон. Можна закладати коренеплоди і картоплю на зберігання.

Садіть троянди, бульбоцибульні і багаторічні квіти. Також пора викопувати бульби і цибулини на зберігання. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах.

Сприятливий період для продовження консервування, соління, квашення капусти, можна робити соки і вино. Особливо вдалим буде консервування коренеплодів. Гарний час для збору і зберігання фруктів.

6 жовтня

Час провести санітарне прочищення чагарників і дерев. Видаліть суничні вуса, які вам не потрібні, виріжте прикореневу поросль. Видаліть пасинки, прищіпніть кінчики пагонів у тепличних рослин для посилення їх розгалуження.

Сприятливий період для збору овочів, коренеплодів і насіння на тривале зберігання. Проведіть боротьбу зі шкідниками та хворобами рослин. Сьогодні не варто проводити полив.

Сійте ампельні, що стеляться і повзучі види і різновиди. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Викопуйте хризантеми, бульби і цибулини на зберігання.

Продовжуйте заготовлювати вирощену продукцію на зиму. Побалуйте себе і близьких випічкою. Слушна нагода для миття вікон і провітрювання всіх приміщень в будинку.

7 жовтня

Рекомендується зайнятися збором і збиранням врожаю на зберігання, обробкою саду від хвороб і шкідників, обрізанням, а також скошуванням газону. Обрізуйте непотрібні вуса у суниці.

Продовжуйте збирати овочі, коренеплоди і насіння на тривале зберігання. Організуйте боротьбу зі шкідниками та хворобами рослин. Перекопайте грунт і сидерати літнього посіву.

Можна викопувати хризантеми, бульби і цибулини. Садіть клематиси і інші рослини, з кучерявими стеблами.

Відмінний час для заготівлі продукції на зиму. Можна консервувати, солити, квасити капусту, робити соки і вино. Вдалий день для випічки.

8 жовтня

Можна полоти бур'яни, рихлити ґрунт без поливу, проріджувати і підгортати сходи. Також проведіть санітарну обробку крон дерев і кущів, видаліть прикореневу поросль і суничні вуса, які вам не потрібні.

Продовжуйте прибирання дозріваючих плодів і коренеплодів, в тому числі і картоплі. Закладайте врожай на тривале зберігання. Проведіть збирання зернових культур.

Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Покос газону при спадаючому місяці сповільнить його подальший ріст. Викопуйте цибулини і бульби.

Сприятливий день для будь-якої роботи на кухні.

9-10 жовтня

День підходить для посадки ягідних кущів, малини, винограду і ожини. Займіться перекопкою пристовбурних кіл з внесенням органічних добрив. Організуйте пдземний полив і обрізку.

Сьогодні можна висаджувати багаторічну цибулю, кореневі петрушку, селеру для вигонки зелені, посійте шпинат. Також розпушуйте землю, проріджуйте сходи, видаляйте бур'яни.

Сприятливий час для посадки бульбоцибульних квітів, троянд і декоративних чагарників. Заготовлюйте листя лікарських рослин. Можна висадити шипшину.

Продовжуйте заготовлювати на зиму продукцію: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. При спадаючому місяці можна косити траву, організувати прання. Полийте кімнатні та балконні рослини.

11 жовтня

Рекомендується сьогодні пересаджувати рослини тільки з потужною кореневою системою. Висаджуйте виноград, агрус. Можна також посадити волоський горіх, черешню і сливу. Обробіть рослини від збудників хвороб і шкідливих комах.

Обробіть землю, перекопуйте, розрушуйте, займіться прополкою бур'янів. При збиранні та посіві соняшника під цим знаком добре збережеться насіння і вийде масло відмінної якості.

Під зиму сійте нагідки, волошки, незабудки, садіть маргаритки, левкої та віоли. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при тривалому транспортуванні і будуть довго радувати в букетах.

Продовжуйте заготовку продукції на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. Відмінний час для збору і заморожування фруктів. У будинку можна затіяти, як генеральне прибирання, так і масштабний ремонт.

12-13 жовтня

Робіть щеплення і перещеплення, обробляйте рослини від грибкових захворювань і паразитів, прибирайте бадилля і опале листя, упорядковуйте сад. Обрізуйте дерева і чагарники. Збирайте на зберігання дозрілі плоди.

Займіться вигонкою зелені коренеплодів буряка, петрушки, мангольд, селери. Підгодуйте багаторічні овочі. Боріться з підземними шкідниками. Необхідна глибоке перекопування грядок з внесенням добрив.

День сприяє посіву однорічних квітів і посадці декоративних крупномірів - дерев і чагарників. Також добре будуть рости посаджені в цей день рослини з гнучкими стеблами, наприклад, ліани, ампели і полуниця.

Заготовлюйте коріння лікарських рослин. Можна зайнятися пранням. День підходить для дрібної роботи по дому.Великі справи такі, як: масштабний ремонт, генеральне прибирання, фарбування стін або перестановку меблів, краще відкласти до більш вдалого моменту.

14 жовтня

Займіться обрізанням дерев і чагарників. Внесіть в ґрунт органіку і мінеральний калійно-фосфорний комплекс. Зберіть урожай цибулевих і бульбових культур і помістіть його на зберігання.

Відмінний день для щеплення рослин. Видаліть на тепличних грядках бур'яни і проведіть обробку рослин від шкідливих комах і збудників хвороб. Також перекопайте грядки на городі, приберіть рослинні залишки і складіть їх в компостну яму.

Сьогодні сприятливе ділення і пересадка багаторічних квітів, розмноження відводками. Діва прихильна до обрізки і поливу рослин. Заготовлюйте коріння лікарських рослин.

День категорично не підходить для консервації фруктів. Можна зайнятися дрібними справами по дому, невелике прибирання, приготування їжі, догляд за квітами, витирання пилу або ремонт одягу. Дрібна робота не принесе втоми і буде в радість.

15-16 жовтня

Пора зайнятися укоріненням живців, внесенням в ґрунт добрив, поливом, проте варто враховувати, що без подальшого розпушування ґрунту навколо рослин. Проведіть омолоджуючу і санітарну обрізку кущів та дерев.

Зберіть насіння рослин і врожай коренеплодів.

Можна заготовлювати квіти лікарських рослин. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах.

З ранку займіться нескладною роботою по дому, а після обіду приступайте до реалізації давно намічених планів. Можна провітрити будинок.

17-18 жовтня

День підходить для посадки плодових дерев. Висаджуйте: вишню, грушу, персик, абрикос, сливу, черешню, яблуню. Також хороший період для посадки чагарників: малини, ожини.

Можна висаджувати часник, цибуля, сіяти щавель. У теплицю можлива висадка розсади кольорової капусти, пересадка на дорощування качанового салату. Садіть на вигонку вітамінну зелень цибулі-батун, шніт-цибулі, ріпчастої, буряку, мангольд, кореневих петрушки, селери.

Відмінний день для посадки будь-яких квітів, особливо ірисів, крокусів, гіацинтів, лілій зимостійких сортів. Утримайтеся від обрізки квітів, щоб не завдати рослинам серйозної шкоди.

Продовжуйте робити заготовки на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. Також ви можете підстригти газони, прибрати в будинку і на вулиці, пересадити вазони, зробити перестановку меблів.

19 жовтня

День відмінно підходить для посадки плодових дерев і винограду. Займіться очищенням старої кори і ремонтом стовбурів. Можна сіяти газонну траву і продовжувати перекопувати клумби. Вносьте добрива в грунт.

У теплиці саджайте озимий часник, цибулю. Можна висаджувати в теплицю на підвіконня петрушку, селеру, салат цікорний - в темне приміщення, а також кольорову капусту - на дорощування.

Висаджуйте клематиси, укорінюйте живці, викопуйте бульби і цибулини на зберігання. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букеті.

Продовжуйте заготовлювати вирощену продукцію на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. Побалуйте себе і близьких випічкою.

20 жовтня

Можна висаджувати саджанці вишні і яблуні, а з ягідних чагарників посадіть лимонник і виноград. Заготовлюйте живці і робіть щеплення. Організуйте боротьбу зі шкідниками, хворобами і бур'янами.

Розпушуйте землю, перекопуйте, проріджуйте і підсапуйте сходи, обрізайте непотрібні вуса, видаляйте бур'яни і непотрібну поросль. Необхідно завершити збір врожаю і відправити його на зберігання.

В будинку Продовжуйте заготовлювати продукцію на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. Побалуйте себе і близьких випічкою.

21 жовтня

Відмінний день для посадки плодових дерев і чагарників, або прикопування саджанців до настання весни. У дні Козерога можна займатися обрізанням. Обробіть сад від хвороб і шкідників, організуйте полив і підгодівлю. На городі У теплиці можна посадити цибулю, часник, кореневища хрону, цибулю-сівка.

Пересаджуйте в теплицю качанний салат і цикорій. Збирайте врожай і закладайте його в сховище.

Слушна нагода для посадки бульбоцибульних і багаторічних квітів, троянд, декоративних чагарників. Крім того, можна пересаджувати квіти, які мають зимувати на холодних підвіконнях.

День підходить для заготівлі продукції на зиму. У цей день не варто займатися перестановкою меблів. Також не плануйте змінювати колір стін, стригти газони або починати ландшафтний дизайн свого двору. Краще відкласти ці справи до більш сприятливого моменту.

22 жовтня

Посадіть під зиму саджанці дерев і чагарників. Можна зайнятися посадкою підщеп для майбутніх щеплень. Сійте і садіть під зиму багаторічні рослини, які будуть зимувати в саду.

Продовжуйте прибирання дозрілих плодів на зиму. Внесіть в ґрунт калійно-фосфорну підгодівлю. У теплиці можлива підзимова посадка цибулі, часнику, кореневищ хрону та цибулі-сівки.

Сприятливий період для посадки рослин з ослабленою кореневою системою, а також ті квіти, які будуть зимувати на холодних підвіконнях. Заготовлюйте коріння лікарських рослин.

Продовжуйте заготовлювати продукцію на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. Відмінний день для консервування саме коренеплодів. Гарний час як для дрібного прибирання, так і для початку масштабного ремонту.

23 жовтня

Сприятливий час для посадки плодових дерев і чагарників або прикопування саджанців до весни. Займіться обрізанням, обробляйте рослини від хвороб і шкідників, організуйте полив і підгодівлю.

Для власників теплиць рекомендується замочувати і пророщувати насіння. Можна сіяти і садити будь-які культури, в тому числі зернові, овочеві та коренеплідні. Можна сіяти озимі цибулю і часник.

Заготовлюйте коріння лікарських рослин. У квітнику можна посадити кореневищні іриси - сибірські, каліфорнійські або болотні. Без необхідності намагайтеся не турбувати коріння рослин.

Продовжуйте заготовлювати продукцію на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. Крім того день підходить для абсолютно будь-яких справ. Головне почати і закінчити їх до закінчення поточного дня.

24 жовтня

Пора провести санітарне прочищення крон дерев і чагарників, прищипніть в теплиці верхівки пагонів, видаліть з рослин пасинки. Обробіть рослини і землю під ними від паразитів і збудників різного роду інфекцій. Збирайте насіння і дозрілі плоди.

Прибирайте урожай на тривале зберігання. Збирайте насіння і насінники. Організуйте обробку грунту. Заготовте грунт для вирощування розсади. Займіться прополкою і проріджуванням сходів.

Викопуйте бульби і цибулини на зимове зберігання. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Заготовлюйте лікарську сировину.

Сьогоднішній день не підходить для роботи в будинку. Не варто мити підлогу, затівати перестановку меблів або починати ремонт. Продовжуйте заготовлювати продукцію на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино

25 жовтня

Займіться ремонтом стовбурів, перекопкою пристовбурних кіл. Організуйте боротьбу з бур'янами, шкідниками і хворобами. Формуйте крони декоративних дерев і чагарників, видаляйте непотрібні суничні вуса, прикореневу поросль, а також хворі рослини.

Прибирайте урожай на тривале зберігання. Збирайте насіння і насінники, обробляйте грунт. Можна заготовлювати грунт для вирощування розсади. Прибирайте зернові.

Рекомендується садити цибулинні квіти: гіацинти, мускарі, нарциси, тюльпани. З лілій саджайте найбільш холодостійкі види. Також зверніть увагу, що посів і посадка інших рослин як у відкритий, так і в захищений грунт можливі тільки в експериментальних цілях.

Вдалий день для збору і зберігання фруктів. Слушна нагода для легкого прибирання, провітрювання будинку, видалення пилу.

26 жовтня

Рекомендується садити ягідні чагарники, малину, полуницю. Організуйте підгодівлю й поливи, однак постарайтеся, щоб вони були помірними. На городі Можна вносити добрива в землю, обробляти рослини по листю поживними розчинами. Заготовлюйте і укорінюйте живці. Також закладайте органічні відходи в компост.

Сприятливий період для посадки і пересадки багаторічних квітів, декоративних чагарників. Заготовлюйте листя лікарських рослин. В будинку День ідеально підходить для занять домашньою роботою. Ви можете прибрати в будинку, полити кімнатні та балконні рослини, затіяти ремонт, задуматися над перестановкою меблів.

27 жовтня

Продовжуйте садити ягідні чагарники, малину, полуницю. Організуйте підгодівлю й поливи, однак постарайтеся, щоб вони були помірними. На городі Можна організувати подзимний посів насіння пряносмакових зеленних культур, скорцонера. Сійте в теплиці, на підвіконні крес-салат, шпинат, листову гірчицю, петрушку кореневу, різні луки, буряк, а також мангольд. Також займіться дорощуванням цвітної капусти в темному приміщенні.

Відмінний день для посадки і пересадки багаторічних квітів, декоративних чагарників. Саме час посіяти в квітнику під зиму гвоздику Шабо, а також сальвії блискучу і яскраво-червону

Хороший день для скошування газону і зовсім невідповідний для збору врожаю. У будинку найкраще займатися нескладною роботою: навести порядок в кімнаті, пересадити квіти, скласти речі в шафах, провітрити будинок.

28 жовтня

Рекомендується зайнятися обробкою землі: перекопуванням, прополкою, розпушуванням, проріджуванням і підгортанням сходів. Також перевірте і при необхідності замініть ґрунт в горщиках у кімнатних рослин.

Прибирайте на тривале зберігання всі культури, перекопуйте ґрунт і сидерати літнього посіву, замінюйте ґрунт в теплицях.

Не варто обрізати крони дерев і кущів, в тому числі і кімнатних.

Відмінний день для сушки, заготовок соків і вина. Гарний час для збору, зберігання і консервування фруктів.

29 жовтня

Робіть щеплення і перещеплення. Проріджуйте і підсапуйте сходи, можна обрізати пагони в санітарних цілях і для уповільнення їхнього зростання, видаляйте полуничні вуса і прикореневу поросль.

Рекомендується зібрати насіння рослин і дозрілі наземні плоди: кабачки, патисони, квасоля, горох, огірки, помідори, суницю й інші. Не варто сьогодні організовувати полив і підгодівлю.

Вдалий час для посадки і пересадки квітів, декоративних чагарників. Можна змінити субстрат в горщиках у домашніх квітів.

Продовжуйте займатися сушінням, заготовлювати соки і вино.

30 жовтня

Закінчуйте збирати урожай, також і лікарські рослини. Обробіть сад від шкідників. Проведіть помірний полив.

Прибирайте на тривале зберігання всі культури. Займіться наведенням ладу в теплиці. Видаліть бур'яни і прикореневу поросль.

Не варто займатися обрізанням рослин, в тому числі і кімнатних. Не робіть щеплень.

Продовжуйте займатися сушінням на зиму, робіть соки і вино. Побалуйте себе і близьких випічкою. Гарний час для збору, консервування і заморожування фруктів. Провітріть будинок.

31 жовтня

У дні повного місяця не рекомендується проводити посіви і посадки. Проте це прекрасний час для того, щоб ви почали до них підготовку: замочіть насіння і покладіть їх на пророщування.

Сьогодні варто провести полив і розпушити після нього верхній шар грунту, при цьому намагайтеся не торкатися коренів рослин. Окучьте сходи. День підходить для внесення в землю добрив. Закладіть органічні відходи в компост.

Викопайте квіткові бульби і цибулини. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Від решти роботи в квітнику постарайтеся сьогодні утриматися.

Продовжуйте заготовлювати продукцію на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. Особливо сьогодні вдасться консервація коренеплодів. Добре заготовлювати фрукти.

1