Грип та ГРВІ в сезоні 2021-2022: як підготуватися до ще однієї епідемії

До чого слід готуватися українцям, коли на додачу до коронавірусу прийде сезонний грип
Ексклюзив
Грип та ГРВІ в сезоні 2021-2022: як підготуватися до ще однієї епідемії
Грип, хвороба (Фото: picabu)
15 Жовтня 2021, 17:25
читать на русском

Яким буде новий епідемічний сезон, які типи грипу можуть прийти до України та як поєднати вакцинацію від грипу та щеплення від коронавірусу, розповіли у Центрі громадського здоров'я України, пише Парламент.ua.

Скільки людей захворіють на грип

Зокрема, фахівці зазначили, що сезон 2020–2021 років був унікальним за вірусологічною характеристикою: циркуляції вірусів грипу майже не спостерігалося, натомість домінували віруси респіраторної групи інфекцій. На це вплинули, зокрема, обмежувальні заходи, введені щодо COVID-19. Але цьогоріч від середини вересня в Україні фіксується зростання випадків грипу та ГРВІ. Пік захворюваності на грип та ГРВІ в Україні очікують у жовтні-листопаді.  За останній тиждень вересня на ГРВІ та грип захворіло близько 182 тис. українців. Це понад 50% зростання, у порівнянні з тижнем попереднім.

Цьогоріч епідсезон може бути більш інтенсивним, із реєстрацією понад 100 тис. хворих на тиждень. Це пов’язане з підтвердженою циркуляцією штаму "Дельта", який є більш контагіозним та спричиняє важчий перебіг захворювання. А тому дуже важливо не розслаблятися і носити маски, дотримуватися фізичної дистанції та інших протиепідемічних норм", – зазначає Оксана Кошалко, завідувачка відділу організації епіднагляду ЦГЗ. Комбінація гострих респіраторних вірусних інфекцій, вірусів грипу та Covid-19, на думку експертки, може призвести до дуже невтішної ситуації.

Грип, хвороба (Фото: picabu)

Які віруси грипу слід очікувати в Україні

Через постійні зміни вірусу грипу ВООЗ щороку оновлює рекомендації щодо складу вакцини. Цьогоріч вакцини розроблені з урахуванням циркуляції таких штамів:

  • вірус, подібний A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2);
  • вірус, подібний В/Washington/02/2019 (лінія B/Victoria);
  • вірус, подібний B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

Як підготуватися до сезону грипу

Роман Колесник, завідувач відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю ЦГЗ України, наголошує, що у групі ризику лікарі й соціальні працівники, які до того ж можуть наражати на цей ризик своїх пацієнтів або підопічних, саме тому їм показана обов’язкова вакцинація від грипу.

Закладам потрібно готуватися вже сьогодні. Зокрема впроваджувати чіткі правила скринінгу пацієнтів і підопічних, правила відвідування, перебування в спільних зонах тощо. Вакцинація, висока настороженість та обізнаність, що ґрунтується на доказовій базі, – основа протидії коронавірусній інфекції і грипу, – говорить Роман Колесник.

Чим лікувати грип

Експерти знову нагадують: COVID-19, грип та інші ГРВІ – це вірусні хвороби, вони не лікуються антибіотиками. Антибіотик не впливає на віруси і призначений для лікування виключно бактеріальних інфекційних хвороб. Рішення з призначення антибіотиків приймає виключно лікар на основі комплексної оцінки ризиків приєднання бактеріальної інфекції. Приймаючи антибіотики через затяжний кашель чи нежить за рекомендацією сусіда чи подруги, ви наражаєте себе на небезпеку розвитку побічних реакцій – алергічних, токсичних – і формування антимікробної резистентності.

Читайте також

Вакцинація від грипу – найкраща профілактика

Нагадуємо, що в Україні від ускладнень грипу протягом минулого епідсезону померла 71 людина, на грип та ГРВІ перехворіли 4,9 млн людей (12,9% населення), 63% від яких – діти віком до 17 років.

Вакцинуватися необхідно щороку, щоби захистити себе і своїх близьких від важкого перебігу захворювання. Вакцинація – це найдієвіший інструмент, який вже 50 років використовують у світі, – каже Олександр Заіка, завідувач відділу імунізації ЦГЗ.

Вакцинація від грипу є не обов’язковою, а рекомендованою. Минулого епідсезону в Україну було поставлено 500 000 доз вакцин від грипу, однак вакцинувалися тільки 238 079 людей (0,6% населення), частка дітей серед щеплених становить 10,5%. Якщо порівняти з кількістю захворілих, висновок невтішний: вакцинації практично не було. Проте її дуже радять робити всім, особливо людям з груп ризику: вагітним жінкам, людям старшим за 60 років, дітям від 6 місяців, людям, які мають супутні захворювання.

Грип, хвороба (Фото: picabu)

Бажано вакцинуватися на початку епідсезону у вересні-листопаді. Чим раніше, тим краще. Але можна це робити і протягом усього року, – розповів п. Заіка.

Ефективність вакцини настає через 14 днів.

Які є вакцини від грипу

В Україні доступні три види вакцини Джісі Флю Квадривалент (Південна Корея), Ваксігрип Тетра (Франція) й Інфлувак Тетра (Нідерланди). Очікується, що цього сезону в Україну надійде 1,25 млн доз вакцини трьох виробників.

За інформацією Держлікслужби України, станом на 1 жовтня видані позитивні висновки про відповідність вакцин вимогам державних і міжнародних стандартів на майже 151 тис. доз вакцини Джісі Флю Квадривалент. 61 тис. доз вже можна придбати в аптечній мережі.

Крім того, в Україні наявні 85 тисяч доз Ваксігрип® Тетра. В першій половині жовтня очікується 350 тисяч доз цієї вакцини, у другій половині місяця – ще 270 тисяч доз.

Ввезені та наразі перебувають на лабораторному контролі 200 026 доз вакцини Інфлувак® Тетра.

Вакцинація від COVID-19 не захищає від грипу

Про це розповіла фахівець відділу імунізації Центру громадського здоров'я Олена Левченко:

Вакцинована від COVID-19 людина не захищена від грипу… Ми радимо вакцинуватися і від COVID-19, і від грипу, – сказала п. Левченко.

Але: Проти грипу й COVID-19  можна буде щепитися в один день. Зокрема українська Національна технічна група експертів з питань імунізації вважає, що щеплення проти грипу і коронавірусної хвороби COVID-19 можна робити в один день. Про це в інтерв'ю для ЮНІСЕФ розповів голова Національної технічної групи експертів з питань імунізації Федір Лапій. Поки що це лише рекомендація для МОЗ.

І насамкінець, гарна новина для тих, хто не любить колотися двічі: Pfizer розробляє комплексну вакцину проти грипу та COVID-19. Як повідомляє Medical Xpress, Американська фармацевтична компанія Pfizer оголосила про початок клінічних випробувань вакцини проти грипу, розробленої за тією ж технологією, що і вакцина проти COVID-19.

Пандемія COVID-19 дозволила нам використовувати величезні нові наукові можливості… Грип залишається сферою, в якій ми бачимо потребу у вакцинах, які могли б підвищити ефективність в будь-який сезон, і ми вважаємо, що мРНК – ідеальна технологія для розв'язання цієї проблеми, – заявила керівник відділу досліджень вакцин у Pfizer Катрін Янсен.

Довідково: Технологія мРНК базується на матричній рибонуклеїновій кислоті – одному з компонентів генетичного коду. Не зважаючи на поширені неправдиві відгуки, мРНК не змінює генетичний код щепленої людини, а вводить в організм свого роду інструкції до вироблення антитіл.

Читайте також