Карантин вихідного дня: що закриють та як реагують експерти

Про порушення Конституції, прав пацієнтів, економічні та психологічні проблеми
Ексклюзив
Карантин вихідного дня: що закриють та як реагують експерти
Карантин (фото: unsplash)
11 Листопада 2020, 18:44
читать на русском

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов (досьє Степанова) нещодавно анонсував карантин "вихідного дня", а уряд ухвалив його пропозицію, щоб не вводити повний локдаун, як у Європі. Він переконує, що це допоможе знизити захворюваність, зменшити навантаження на медичну систему а також дасть можливість розірвати "ланцюжок" передавання вірусу. 

Як житиме країна найближчі кілька тижнів, після введення карантину "вихідного дня", кому дозволять, а кому заборонять працювати з 00:00 суботи та до 00:00 понеділка розібрався "Парламент. UA".

Що працюватиме на вихідних

Планується, що на вихідних працюватимуть лише продуктові магазини, аптеки, ветаптеки та заправки, а закладам харчування дозволять працювати виключно у форматі доставки та на виніс. Виходить, що салони краси, спортклуби, торговельні центри, магазини, кіно та інші бізнеси, що надають послуги вимушені будуть зачинятись на вихідні протягом невизначеного часу.

Цікаво тут і те, що про припинення роботи громадського транспорту не повідомлялося.

Карантин

Карантин (фото: unsplash)

Окрім карантину вихідного дня, з 10 листопада в Україні заборонили усі планові операції.

Щодо введення карантину окрім міністра також висловився і президент, якому днями діагностували коронавірус. Він упевнений, що карантин вихідного дня допоможе встигнути підготувати необхідну кількість місць для лікування хворих на COVID-19.

Збільшення кількості ліжок, носіння масок та тимчасовий карантин вихідного дня дадуть хороший ефект. Наш сценарій розвитку епідемічної ситуації в холодну пору року буде далеко не найгіршим, – зазначив Зеленський.

Що кажуть лікарі про карантин вихідного дня

Ми поцікавилися думкою лікарів щодо нових рішень уряду у сфері боротьби з епідемією і їхні думки розділилися - одні вважають це вимушеною мірою, інші ж - налаштовані скептично. 

Прихильником таких обмежень виявився директор чернівецької сімейної клініки "Здоров’я" Володимир Яцків - він переконаний, що внаслідок таких обмежень кількість хворих на коронавірус істотно зменшиться.

Це розтягне в часі кількість хворих, яких потрібно госпіталізувати. Тим самим дозволить зменшити навантаження на систему охорони здоров’я. Адже під час вихідних найбільша кількість людей контактує один з одним, - вважає він.

А ось докторка медичних наук, кардіологиня та професорка внутрішньої медицини Катерина Амосова вважає що у нинішній епідситуації та при відсутності необхідних мір, які треба було би вжити за весну-літо, при зруйнованій довірі до влади, колапс медичної системи в більшості регіонів вже почався.

Магазин

Продуктовий (фото: unsplash)

Докторка сумнівається у дієвості карантину вихідного дня і вважає, що єдиним дієвим кроком зараз був би цілковитий локдаун.

Звуження офіційних показів для госпіталізації тільки тяжкими випадками з наявним низьким насиченням крові киснем – ні що інше, як перший крок "медичного сортування", - вважає вона.

Не вірить у дієвість карантину вихідного дня і епідеміолог Анатолій Анчишкін. Він зазначає, що у разі, коли немає хороших рішень, з’являються ось такі "виправдані заходи", і ті, хто вводить такі обмеження, мали б переконати у їх ефективності.

Також він сумнівається у тому, що на фоні постійного невиконання нинішніх карантинних правил у країні будуть дотримуватися нових обмежень.

Що кажуть експерти про зупинку планових операцій

Що ж стосується заборони всіх планових операцій у країні, то президент Всеукраїнської ради захисту прав і безпеки пацієнтів Віктор Сердюк вважає такі міри шкідливими для людей та радить лікарям оформлювати всі операції як екстрені.

Юристи зі свого боку категорично не погоджуються з введенням не лише карантину "вихідного дня", а і з весняними локдаунами, через недотримання процедури введення таких заходів, оскільки це порушує права громадян і Конституцію України.

Чи законний карантин вихідного дня

Адвокатка та керівниця компанії AZ Legal Group Анастасія Зернова вважає, що будь-які обмеження мають бути пропорційними і не порушувати невиправдано права громадян.

За словами адвокатки, згідно з Конституцією, права і свободи людини можуть обмежуватися лише у разі воєнного або надзвичайного стану, а карантин "вихідного дня" жодним чином не підпадає під жодний із згаданих пунктів.

Знак з написом "Цьомки після карантину" у Львові, карантин

Карантин (фото: УНІАН)

Адвокатка наголошує на тому, що будь які обмеження прав і свобод громадянина слід впроваджувати у суто конституційний спосіб і якщо навесні карантин заскочив уряд зненацька, то за останні вісім місяців Кабмін мав би привести нормативні акти у відповідність до Основного закону.

Безстроково чи на інший термін можуть вводитися обмеження прав і свобод громадян лише в умовах надзвичайного чи воєнного стану. Чинним законодавством України надзвичайний стан в Україні обмежується двома місяцями - додала  Анастасія Зернова.

Як новий карантин нашкодить економіці

На думку аналітикині продажів з IT-компанії DataArt та незалежної фінансової консультантки Янни Рокало такий шоковий експеримент як карантин може водночас дати умови для розвитку одного бізнесу і посприяти закриттю іншого. 

Особливо це стосується закладів розваг і харчування. Експертка зазначає, що після введення карантину у Києві зачинилися третина з усіх закладів харчування та ресторанного сервісу, а із введенням карантину вихідного дня постане питання чи виживе наступна третина.

Ставить під сумнів епідеміологічну доцільність карантину вихідного дня і така думка Яни Рокало: "Поведінка споживачів під час дії карантину "вихідного дня" переважно залишиться незмінною, бо ті, хто робив основні продуктові закупи на вихідних, продовжать це робити й надалі. Проте, через закриття зон розваг та сервісу, постане питання організації дозвілля дітей власними силами, що створить для них психологічну напругу та дискомфорт. Також, ті споживачі, які не встигали зробити манікюр, відвідати басейн або кафе протягом робочого тижня через напружений графік, будуть вимушені відмовитися від цих активностей або організовувати їх власними силами".

Карантин

Карантин (фото: unsplash)

А ось вимушена зупинка, або закриття малих бізнесів, за словами консультантки, залишать певну частину людей без роботи, а це вже призведе до чергового зниження купівельної спроможності, зменшення обсягу надходжень податків до казни, тож соціальна напруга продовжить і надалі зростати. 

Що кажуть психологи про шкоду карантину

Окрім того, що карантинні заходи вводять із порушенням Конституції, загальне відчуття невизначеності, страх втратити близьких, або залишитись без роботи та грошей додає роботи українським психологам.

На думку психологині Катерини Істоміної, якщо забрати у людей шопінг, це не лише посилить напруження, а ще й призведе до того, що чимало людей створюватимуть скупчення у супермаркетах, що навпаки може погіршити ситуацію і у психічному стані, і у плані розповсюдження коронавірусу. А через вимушену ізоляцію у сім’ях росте рівень насильства та проявляються приховані проблеми.

Давайте пригадаємо свій емоційний стан під час першого локдауну: тривога, паніка, депресивність, які були спровоковані вимушеними обмеженнями, разом з відсутністю свіжого повітря і рухів, які супроводжувалися відстежуванням тривожних новин. Все це не сприяло підвищенню імунітету. Тому питання: якщо першого разу це не допомогло, то чому має допомогти другого?, - замислюється вона.

Карантин

Карантин (фото: unsplash)

Своєю чергою, психологиня та психотерапевтка Лариса Кухар зазначає, що карантин наносить удар одразу по двох базових потребах людини – безпека і пересування, тому підвищується тривожність, поглиблюється страх зараження і смерті, частіше люди стикаються із панічними атаками, неврозами, обсесивно-компульсивними розладами, втратою сну та іншими психічними проблемами.

1