Мільйони гривень на розваги та ілюмінацію: ТОП ялинок країни

Цього року чимало ялинок наслідують європейських красунь
Ексклюзив
Мільйони гривень на розваги та ілюмінацію: ТОП ялинок країни
Головна ялинка країни Фото: facebook.com/FolkUkraine
27 Грудня 2021, 16:33
читать на русском

Новорічні та різдвяні свята припадають на загострення епідситуації в країні через поширення коронавірусної хвороби COVID-19. Але святкові локації влада українських міст вирішили залишити, але у Міністерстві охорони здоров'я попереджають про необхідність дотримання соціальної дистанції, використання захисних масок та дезінфекторів.

Головна ялинка країни у Києві

Традиційно, напередодні дня Святого Миколая на Софійській площі у Києві запалили головну ялинку країни. Основа ялинки оздоблена у вигляді Шопки – різдвяного вертепу, що зображатиме біблійну сцену народження Ісуса Христа. Новорічне дерево прикрасили понад 20 тисяч іграшок – червоного та золотого кольорів, а над ялинкою сяє гірлянда у вигляді великого купола.

Також на Софійській площі багато локацій для дозвілля: новорічна ялинка, ковзанка, карусель, фудкорти, зігрівальні напої та теплі зони для відпочинку, ярмарок та тематичні фотозони.

Львівська ялинка та традиційна шопка

Цього року святкова ялинка у Львові на метр вища, ніж торік. Новорічне дерево, висотою 17 метрів, з власного подвір'я віддав мешканець села Оброшине 85-річний Василь Козленко. Біля ялинки працює різдвяний ярмарок з сувенірами та усілякими смаколиками. Львів'ян та гостей міста закликали під час свят дотримуватися карантину.

Святкова ялинка у Львові

Святкова ялинка у Львові. Фото: facebook.com/R.L.photographer

Також була встановлена шопка – різновид вертепу, переважно макет, що зображає вифлеємську стайню в ніч Різдва Христового. Це є однією з найпоширеніших європейських традицій напередодні Різдва.

У Львові останні роки біля Ратуші встановлюється шопка авторства Антона Лубія – майстра роботи по дереву та соліста гурту "Йорий Кльоц". Сценка шопки складається із п’яти двометрових фігур, вирізьблених із тополі, які розмальовували діти зі Львова.

Різдвяна шопка у Львові.

Різдвяна шопка у Львові. Фото: city-adm.lviv.ua

Найдорожча ялинка у Дніпрі з троном та подарунками

Цьогоріч у Дніпрі збільшили кількість новорічної ілюмінації та святкових локацій: прикрасили сквери та парки в усіх районах міста. Так у сквері на Слобожанському проспекті встановили 8-метрову ялинку, казкові фігури та близько 2 км гірлянд.

Начальник управління інфраструктури департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради Дмитро Коробов розповів, що у підготовці новорічних локацій орієнтувалися на досвід європейських міст – Відня, Лондона, Парижа. Наприклад, на вул. Харківській, на частині просп. Дмитра Яворницького, на вул. Воскресенській, вул. Січових стрільців, змонтовано "віденські" люстри заввишки 5 метрів, а також "зоряне небо".На Фестивальному причалі – встановили 30 світлових фігур.

А от ялинку із площі Героїв Майдану цьогоріч перенесли до скверу Прибережного. Там також змонтували світловий "фонтан". У центрі ж Дніпра ялинку встановлять на Європейській площі. Це 20-метрове лите дерево, що є найбільшим литим деревом в Україні. Вона безпечна, повністю екологічна та зроблена з незаймистих матеріалів.

Через карантин у місті цьогоріч масових гулянь біля ялинок не буде, але в усіх районах міста, зокрема у палацах культури, проводять родинні свята – з дотриманням карантинних норм.

Ялинка у Новокодацькому районі міста Дніпра. Фото: dniprorada.gov.ua

Ялинка у Новокодацькому районі Дніпра. Фото: dniprorada.gov.ua

У парку Зелений Гай ковзанку та дві ялинки. Головна – на центральній площі, її висота 12 метрів. Друга у нижній частині парку – в зоні барбекю. Вона трохи менша - 8 метрів. Обидві прикрашені у класичному стилі – іграшки та гірлянди, розповів директор КП "Міська інфраструктура" ДМР Олексій Тесля.

Новорічна ялинка з іграшками. Фото: Фото: dniprorada.gov.ua

Журналіст Євген Куксін порівняв вартість новорічних ялинок та з'ясував, що найдорожчою ялинкою країни стало новорічне містечко у Дніпрі. На нього витратили 50 млн грн, така вартість вийшла через велику кількість підсвічування та святкову ілюмінацію.

Ілюмінація для святкового настрою: як у Вінниці

У місті в вечірню пору вмикають новорічну ілюмінацію, щоб створити святковий настрій. Світлодіодними гірляндами прикрасили дерева. А біля головного входу до Центрального парку встановили святкову новорічну ілюмінацію. Великі цифри "2022" розмістили на сходах під аркою.

На Майдані Незалежності біля водограю "Мушля" для вінничан створили казкові локації. Тут є відомі герої з мультфільмів: Сніговики, Джеймс Салліман, Майк Вазовський ("Корпорація монстрів"), Грінч, Фердинанд та інші.

Зазначимо, що у Вінниці прикраса міста та новорічної ялинки коштує 1,9 млн грн.

Новорічне оздоблення у Вінниці. Фото: vmr.gov.ua

Головну ялинку міста встановили в Центральному парку ім. М. Леонтовича, церемонія відкриття відбулась 19 грудня. Цьогоріч 28-метрова красуня має оновлене вбрання з новими іграшками та ілюмінацією. Основні кольори ялинки – синій, золотисто-жовтий та срібний.  Для оздоби дерева використали іграшками у вигляді великих бурульок та куль – 30-40 сантиметрів, також квітами золотавого, срібного та синього кольорів. Є на ній і великі 3D кулі, які світяться.

Головна ялинка міста у Вінниці. Фото: vmr.gov.ua

Міський голова Сергій Моргунов заявив, що цьогоріч саме Центральний парк є головною новорічною локацією нашого міста – з ялинкою, ярмарком, ковзанкою, гіркою та іншими атракціонами. Це головна нова традиція міста Вінниці на свята.

Головна ялинка міста у Вінниці. Фото: vmr.gov.ua

Розваги та ялинка: Рівне приготувалось до Нового року

Цьогоріч новорічна 18-метрова ялинка в Рівному вперше штучна. Її прикрасили іграшками, гірляндами та 3D-ілюмінацією із різними світловими функціями. Окрім ялинки, містян та гостей зустрічатиме Різдвяне містечко з фотозонами та розвагами. Також встановили світлові конструкції "Сані та олені" і святкові новорічні фігури.

Новорічна ялинка у Рівному. Фото: facebook.com/rivnecouncil

Новорічна ялинка у Рівному. Фото: facebook.com/rivnecouncil

При цьому на новорічні декорації та прикраси витратили 3 млн грн,

Різдвяний ярмарок та алея зірок: як підготувався Хмельницький

В Хмельницькому працює Різдвяний ярмарок, де можна зробити яскраві тематичні фото, придбати подарунки та сувеніри, скуштувати імбирних пряників та зігрітися запашним чаєм. Протягом усього святкового періоду на території ярмарку відбуватимуться тематичні заходи.

Також для зручності гостей розроблено мапу Різдвяного ярмарку, де вказано усі локації та розваги. Мапи в друкованому вигляді можна взяти безкоштовно в будиночках ярмарку і в туристично-інформаційному центрі (знаходиться за сценою).

Напередодні Різдва Христового (за григоріанським календарем) ще одна цікава локація з’явилася в центрі Хмельницького – Алея різдвяних зірок. Дерева, які ростуть обабіч вулиці Проскурівської, прикрасили різноманітними різдвяними зірками. Тут просто розмаїття зірок та зірочок, кожна з яких цікава та оригінальна. Усі прикраси виготовили школи та садочки Хмельницької громади.

Алея різдвяних зірок. Фото: khm.gov.ua

Новорічне царство в Одесі

19 грудня, у День святого Миколая, на Думській площі запалили головну новорічну ялинку міста. Цьогоріч обрали незвичну тематику - "Новорічне царство". Ялинку вирішили захистити парканом у вигляді водоростей, а поруч встановили казкове містечко. У ньому можна пройти повз гігантського восьминога, світлових фігур і лабіринту-океанаріуму.

Головна ялинка Одеси на Думській площі. Фото: suspilne.media

Головна ялинка Одеси на Думській площі. Фото: suspilne.media

На святкову ілюмінацію в морському стилі витратили більше ніж 2,5 млн грн з громадського бюджету. Про це стало відомо з сайту Державних Закупівель ProZorro.

Головна ялинка Одеси на Думській площі. Фото: suspilne.media

Головна ялинка Одеси на Думській площі. Фото: suspilne.media

Ковзанка, фотозони та ярмарок: як гуляють у Харкові

Ввечері 19 грудня у Харкові урочисто запалили головну ялинку міста. Її встановили на площі Свободи. Також у центрі міста відкрили новорічний ярмарок. Він працюватиме щодня з 10:00 до 22:00. Там можна буде скуштувати різних смаколиків та влаштувати фотосесію. Поруч облаштували ковзанку.

Ялинка у європейському стилі в Запоріжжі

Цього року у Запоріжжі ялинка висотою 22 метри та вагою у 5 тонн. Її оформили у європейському стилі, витративши на прикраси майже двох мільйонів гривень. Традиційно новорічне дерево встановили у центрі Запоріжжя, на майдані Маяковського. На закупівлю гірлянд з міського бюджету витратили близько двох мільйонів гривень.

У мерії кажуть, що цьогоріч ялинку прикрасили повністю новими іграшками та гірляндами. Ілюмінацію, яку використовували у попередні роки, віддали для прикрашання інших новорічних локацій.

У Запоріжжі працює чотири новорічні містечка: на площі Маяковського, бульварі Шевченка, каскаді фонтанів "Райдуга" та на Хортиці. Загалом на облаштування чотирьох новорічних майданчиків з міського бюджету було виділено близько 8 мільйонів 800 тисяч гривень.

Новорічна ялинка у Запоріжжі. Фото: ukrinform.ua

Новорічна ялинка у Запоріжжі. Фото: ukrinform.ua

Ялинку у Черкасах відкривали з мотоСантами

Традиційне відкриття головної ялинки обласного центру, встановленої на Соборній площі, відбулось 19 грудня, у день Святого Миколая.

Новорічна ялинка у Черкасах

Новорічна ялинка у Черкасах. Фото: facebook.com/rada.cherkasy

Новорічна ялокація у Черкасах. Фото: facebook.com/rada.cherkasy

Цьогорічна штучна зелена красуня прикрашена жовтими кульками, цукерками, фігурками пряників, оленів, новорічних шапок тощо. Також на Соборній площі працює новорічний ярмарок, резиденція Святого Миколая та яскраво ілюміновані святкові локації.

Новорічна локація у Черкасах. Фото: facebook.com/rada.cherkasy

Штучна ялинка за 800 тисяч гривень у Чернівцях

19 грудня у Чернівцях засяяла головна новорічна ялинка міста. Цього року Чернівці придбали штучне дерево за майже 800 тисяч гривень. Декор ялинки виконаний у срібних та золотистих кольорах. Також на Соборній площі працює Зимове містечко, у сквері встановили дитячий атракціон та новорічну ковзанку.

Новорічна ялинка у Чернівцях. Фото: city.cv.ua

Новорічна ялинка у Чернівцях. Фото: city.cv.ua

Переможець конкурсу на організацію Різдвяного містечка у Чернівцях Тарас Ковальчук розповів, що Соборну площу поділили на три локації: перша – ярмаркова, довкола ялинки, з ковзанкою, друга – фудкорт і третя – сімейна, дитячі локації, атракціони, розваги.

Новорічний ярмарок у Чернівцях. Фото: city.cv.ua

Хатинка Миколая, шопка та атракціони: Тернопіль дивує масштабами

На центральній площі Тернополя запрацювала Казкова резиденція – Хатинка Миколая, де на маленьких відвідувачів у період новорічно-різдвяних свят очікуватимуть розваги, різноманітні акції, майстер-класи та вікторини. Також усі охочі зможуть зробити фото на згадку із Миколаєм. Працюватиме Казкова резиденція до 23 січня 2022 року згідно із графіком (деталі за тел. +38(098)0520720).

Хатинка Миколая у Тернополі. Фото: ternopilcity.gov.ua

Окрім того, 19 грудня на Театральному майдані для тернополян та гостей міста відкрилися й інші традиційні зимові розваги – ковзанка просто неба та гірка для сноутюбів.

Для створення святкової атмосфери на Театральному майдані Тернополя встановлено також центральну новорічну ялинку, Різвяну шопку, тематичні фотозони, дитячі атракціони та дерев’яні будиночки, де можна скуштувати різноманітні страви, придбати солодощі та новорічні сувеніри.

Івано-Франківськ першим запалив новорічну ялинку

На Вічевому майдані 3 грудня урочисто запалили головну новорічну ялинку Івано-Франківська. Міський голова Руслан Марцінків зазначив, що цьогоріч Івано-Франківськ став першим обласним центром, в якому запалили головну ялинку.

Як і попередні роки, ялинка штучна. Лише замінили режими ілюмінації. Також центр міста прикрашають святкові арки.

Новорічна ялинка в Івано-Франківську

Новорічна ялинка в Івано-Франківську. Фото: galka.if.ua

Про минулорічних красунь читайте в нашому матеріалі: ТОП ялинок країни: від відьомських прикрас до гелловінських штучок