ТОП ялинок країни: від відьомських прикрас до гелловінських штучок

Головна та найвища ялинки країни, чудне "око Фатіми", або ж вертеп замість новорічної ялинки
Ексклюзив
ТОП ялинок країни: від відьомських прикрас до гелловінських штучок
Новорічна ялинка (фото: Pexels)
3 Січня 2021, 10:37
читать на русском

В Україні 2020 рік видався нелегким через поширення коронавірусної хвороби COVID-19, тому цього року ярмарки та фудкорти заборонені. У центрі міст будуть святкові ялинки, атракціони та продаж напоїв. Все ж у Міністерстві охорони здоров'я попереджають про необхідність дотримання соціальної дистанції, використання захисних масок та дезінфекторів.

Київ: три локації - три ялинки

Цьогоріч у Києві святкові ялинки встановили на кількох локаціях: головна ялинка країни на Софіївській площі, менші - на Контрактовій площі та біля Арки дружби народів.

Головну ялинку оформили у тематиці "Чарівного лісу", оскільки рік був непростий, а кожен сподівається стати свідком справжніх див. Головна ялинка України-2021 - штучна, а висота її 31 м. На ній понад 1500 іграшок та більш як 10 км гірлянд.

Організатор новорічно-різдвяних святкувань на Софійській та Контрактовій площах Ігор Добруцький розповів, що святкову атмосферу казкового лісу буде створено завдяки декораціям і фотозонам із кумедними жителями могутнього пня та з використанням ретро ламп і гірлянд, що нагадують зоряне небо.

На ялинку одягнули величезний 58-кілограмовий капелюх, оздоблений вогниками. На думку організаторів, тематичний головний убір замість традиційної зірки повинен "зігрівати" казкових тварин. Капелюх також доповнював тему чудес, щоб кожен відчув, що на свята казки трапляються й у реальному житті.

Такий вигляд головної ялинки країни оцінили не всі. У соцмережах навіть глузували з неї та називали "відьомською". Та й Київ називали "містом відьом". Концепцію оздоблення новорічного дерева засудили в Православній церкві України. Представники церкви повідомили, що таке оздоблення немає ніякого відношення до Різдва і зазначили: "Різдво Христове - реальність, а не казка".

Згодом головну красуню "роздягнули" - з неї зняли капелюха. На верхівку ж встановили зірку.

Голова ялинка країни-2021 на Софіївській площі без капелюха

Голова ялинка країни-2021 на Софіївській площі без капелюха (фото: facebook.com/FolkUkraine)

Ялинка на Арці дружби народів консервативніша, ніж головна. Висотою лише 20 метрів. Для декорування використали лише 400 м гірлянд, близько 300 іграшок. Верхівку прикрашає зірка заввишки 1,5 м.

Ялинка-2021 біля Арки дружби народів

Ялинка-2021 біля Арки дружби народів (фото: facebook.com/FolkUkraine)

На Контрактовій площі 18-метрову ялинку прикрасили в етностилі. Іграшки виконані у традиційних формах опішнянської кераміки: жбани, кашники, макітри, глечики, "гарбузи" для води, барильця та зозулі. На цій локації облаштували зимове містечко, яке також в етностилі з фотозонами у формі горщиків, глечиків, чаш, куманців і бочечок.

Ялинка-2021 на Контрактовій площі

Ялинка-2021 на Контрактовій площі (фото: facebook.com/FolkUkraine)

Офіційне святкування Нового року на Софійській та Контрактовій площах, а також біля Арки дружби народів триватиме від 19 грудня до 19 січня. Ялинки засвітили 19 грудня о 19:00, у день Святого Миколая.

Новорічне святкування у Києві об'єднуватиме три локації:

  • Софіївська площа, де буде головна ялинка, будиночки з сувенірами та гарячими напоями, а також дитяча карусель та резиденція Святого Миколая.
  • Арка дружби народів з ковзанкою та ялинкою.
  • Контрактова площа з етноялинкою, ковзанкою, гірками, будиночками з сувенірами та гарячими напоями.

Усі локації працюватимуть від 19 грудня до 20 січня, окрім однієї - на Софіївській площі працюватиме до 17 січня. Рухатись між ними можна буде через скляний міст, Володимирську гірку, алею художників та Андріївський узвіз.

Новорічний маршрут 2021

Новорічний маршрут (фото: facebook.com/FolkUkraine)

Харків: найвища ялинка країни

Цього року харківська ялинка є найвищою в Україні. Її висота сягає 36,5 м. Розташована вона у центрі міста на площі Свободи. Ялинка зібрана з окремих секцій, а підсвічується світлодіодними лампами. Є варіації денного та нічного оформлення, оскільки сотні гірлянд змінюють одна одну. Декороване новорічне дерево кулями з глянсового пластику, завитками морозних узорів. Усі іграшки підсвічуються.

Ялинка в Харкові

Ялинка в Харкові

Одеса: світлодіодна ялинка на Думській площі

На Думській площі Одеси встановили головну ялинку міста, яку прикрасили 125 світлодіодними об'ємними та плоскими іграшками, а також п'ятикілометровими світлодіодними гірляндами. Її висота становить 19,5 м, ширина - 9 метрів.

На верхівці новорічного дерева традиційно встановили різдвяну зірку.

Стамбульський парк прикрасили світлодіодними фігурками тварин, мешканців "Казкового містечка". Потьомкінські сходи теж задекорували гірляндами. Вулиці міста прикрасили різнокольоровими гірляндами, а також світлодіодним підсвічуванням.

Львів: жива ялинка та торішні прикраси

У Львові жива 18-метрова ялинка, яку привезли з Дрогобицького лісництва,  стоїть біля Львівського оперного театру на площі, як і щороку. Прикрасили ялинку тогорічною ілюмінацією та у стилі попередніх років. Відкрили ялинку 18 грудня, а від 24 грудня запрацює різдвяна шопка за участі етногурту KYRBASY.

Новорічної ночі жодних заходів проводити не будуть, щоб не створювати масового скупчення людей.

Хмельницький: перша ялинка-2021 країни

У Хмельницькому 5 грудня засвітили головну ялинку міста, яку прикрасили торішніми іграшками та вогниками. Тут працює ще новорічно-різдвяний ярморок із святковими зонами та надписами.

Тернопіль: так Гелловін чи Новий рік?

У центрі міста під час новорічно-різдвяних свят буде Файне зимове містечко та Різдвяна шопка 2021, а також головна ялинка. Запрацювали також різні атракціони для дорослих на дітей, ярмарок та торгівлі не буде. Хоча мешканці міста у соцмережах висловили невдоволення виглядом атракціонів, що нагадують святкування Гелловіну. Також працює ковзанка.

Новорічні-різдвяні святкування у Тернополі

Новорічні-різдвяні святкування у Тернополі (фото: te.20minut.ua)

Відкрили ялинку в переддень Святого Миколая. Попередні 11 років у Тернополі встановлювали одну і ту ж штучну ялинку, але минулого року її замінили на нову 18,5 м. Прикрасили красуню 3D-ілюмінацією з різноманітними світловими функціями та новорічними іграшками.

У листопаді жителі Тернополя брали участь в опитування про варіанти святкувань новорічно-різдвяних свят 2020/2021 на Театральному майдані.

Вінниця: буде вертеп, але не буде ялинки

Міський голова Вінниці Сергій Моргунов повідомив, цього року головної вінницької ялинки в Центральному парку ім. Леонтовича не буде, а святкові заходи будуть перенесені в онлайн-формат.

Все ж святкову ілюмінацію на магістральних вулицях встановили, а також прикрасили центр міста. На Майдані встановили вертеп, як і минулого року.

Новорічна Вінниця

Новорічна Вінниця Фото: facebook.com/SAMorgunov

Черкаси: "око Фатіми", щоб не наврочили

У Черкасах на Соборній площі встановили 18-метрову штучну ялинку, як і минулого року. На верхівці дерева прилаштували дванадцяти кінцеву зірку.

Центр міста прикрасили низкою декорацій та новорічних інсталяцій, зокрема об'ємними надписами "2021" та "Черкаси" висотою у 2,4 м. Також встановили світлові конструкції "Арка тунель" та 4-метрову "Кулю з проходом", "Панно" у вигляді герба міста Черкаси.

Вулиці міста прикрасили святковою ілюмінацією.

Чернівці: ялинка від дизайнерки

Головна новорічна ялинка міста висотою 18 м, а знайшли її у Берегометському лісництві. Традиційно поставили красуню на Соборну площу, де працює Різдвяна шопка.

Поблизу ялинки встановили тематичну фотозону. Декоруванням займалась дизайнерка Наталія Бордіян зі своїм сином Володимиром. Оформили ялинку у золотисто-червоному кольорі з білими елементами. Використали іграшки торішні, але й додали нових. Ялинки прикрасили ще й в Центральному парку культури й відпочинку Т.Г. Шевченка, в парку "Жовтневий" та на головній площі в Садгорі.

В управлінні культури міської ради заявили, що новорічна красуня буде гоноровою, оскільки  Крім іграшок та нового дизайнерського рішення Бордіян, ялинка хизуватиметься піксельними гірляндами, які зможуть упродовж 20 хвилин змінювати візерунки.

Ялинка у Чернівцях

Ялинка у Чернівцях

Ялинка з кленових листків в Одеській області

У місті Доброслав Одеської області цьогоріч встановили найвищу новорічну ялинку з опалого кленового листя. Це новий національний рекорд, а 15-й - у Доброславі.

Висота ялинки становить 3 м 50 см, діаметр - 2 м. Ялинку створили самі мешканці міста із 24 194 кленових листків.

Ялинка з кленового листя у Доброславі (Одеська область)

Ялинка з кленового листя у Доброславі (Одеська область) / Facebook

Минулого року ялинка у Доброславі теж відзначилася в національному реєстрі, оскільки збирали її з черепашок.