Місяць до Нового року: що необхідно зробити, аби зустріти його у гарному настрої

Психологи радять потрохи готуватися до найулюбленішого свята
Ексклюзив
Місяць до Нового року: що необхідно зробити, аби зустріти його у гарному настрої
Новий рік (Фото: pexels)
29 Листопада 2023, 06:34
читать на русском

Грудень щоразу приходить так несподівано, що спочатку із сумом усвідомлюєш, як швидко пролетів ще рік, зате потім згадуєш що найбільша таємниця його все ще попереду. І хоча у більшості українських міст не буде ярмарків, велелюдних розваг, а подекуди – й самих центральних ялинок, Новий рік 2024 рік все одно прийде, і в нас є ще місяць, щоби до нього приготуватися. Як готуватися правильно, читайте у матеріалі Парламент.ua.

Дата Нового року змінювалася кілька разів

У більшості давніх народів святкування Нового року збігалося з початком відродження природи й відбувалося навесні. Найдавнішою вважається традиція святкування Нового року у Месопотамії. Землеробські роботи вони починали наприкінці березня, після того, як прибувала вода у річках Тигр і Євфрат. Цю подію відзначали протягом 12 днів карнавалами. Водночас заборонялося працювати, карати, вершити суди.

Коли у 46 році до н. е. римський імператор Юлій Цезар запровадив календар, який згодом отримав назву юліанського, 1 січня стало початком року. Римляни починали саме з нього важливі заходи, вважаючи перший день року сприятливим. Цього дня у Давньому Римі зазвичай відпускали на волю рабів.

За Візантійською християнською традицією, початком церковного року вважали 1 вересня. Цього дня Ісус Христос розпочав проповідь Царства Божого й уперше засвідчив виконання давньозавітних пророцтв про пришестя Месії (Сина Божого).

Як у більшості давніх народів, початок Нового року в давній Русі асоціювали з початком весняного відродження природи. Із прийняттям  християнства у древній Русі запровадили юліанський календар і святкування Нового року встановили на 1 березня. Рік на українських землях мав 13 місяців, які збігалися з місячними фазами. Згодом Новий рік перенесли на 1 вересня, відповідно до ухвали Візантійської церкви, а літочислення рахували від Створення світу.

У 1582 році папа Григорій XIII увів нову календарну систему, яку назвали григоріанською, або "новим стилем". Протягом ХVІ-ХVІІ ст. у більшості країн Європи перейшли на сучасну традицію відзначення Нового року 1 січня.

Православна церква на Константинопольському соборі 1583 року, визнавши неточність юліанського календаря, все ж не побажала переходити на григоріанський. Водночас протестантські країни перейшли на григоріанський календар лише у ХVІІІ ст., отож деякий час Новий Рік у православних і протестантських країнах збігався.

1699 року за указом царя Петра I Новий рік у Російській Імперії стали святкувати, за прикладом усіх християнських народів, 1 січня, хоча, як і раніше — за юліанським календарем. Коли 1918 року декретом Раднаркому ухвалено перехід на Григоріанський календар і Новий Рік став збігатися з європейським, Російська, Сербська та Єрусалимська православні церкви не перейшли на новий стиль. Відтак утворилося таке рідкісне історично-культурне явище, як Старий Новий рік. Як додаткове свято, його й понині святкують в Україні, РФ, Білорусі, Сербії, Чорногорії  – та окремих районах Швейцарії, де живуть протестанти.

Сучасні українці святкують Новий рік у ніч з 31 грудня на 1 січня, з радянських часів у багатьох оселях вбирають ялинку (штучну або живу), накривають святковий стіл і збираються разом із родичами та друзями за столом. Святкова вечеря зазвичай складається з кількох страв, серед яких з радянських часів зберігаються салат олів'є, мандарини, і традиційний напій — ігристе вино.

Що треба зробити перед новим роком

  • Прикрасити будинок. Що раніше, тим краще: створіть святкову атмосферу просто зараз і прокидайтеся, розглядаючи саморобні сніжинки і зірки під стелею, а ввечері приймайте ванну з запахами цитрусових і сандалу, тішачи себе тим, що до Нового року у вас буде ще багато такого натхнення.
  • Скласти список подарунків. Купівлю подарунків ми зазвичай відкладаємо на потім і в підсумку перетворюємо на божевільну гонитву магазинами. Почніть з списку потенційних одержувачів подарунка, який, одного разу склавши, можна суворо коригувати, розділивши на три графи: тих, кому ви подаруєте щось особливе, тих, кому можна купити приємний мінісувенір, і тих, кому достатньо листівки або телефонного дзвінка.

Новий рік (Фото: pexels)

  • Підбити власні підсумки року. Вранці у вихідний знайдіть час, щоби записати, що вдалося зробити, а що не склалося; якими змінами ви задоволені, а якими – ні; що ви хотіли б змінити в наступному році і як це зробити.
  • Позбутися боргів. Не тільки матеріальних і не тільки перед кимсь стороннім, але і перед собою. Згадайте, які справи і проєкти ви хотіли завершити і не відкладайте їх на січень, а беріться за них прямо зараз. Подумайте, чи не забули ви про обіцянки, які давали комусь, і втілюйте їх в життя до Нового року, якщо це можливо.
  • Купити те, про що давно мріяли. По-перше, тому що ви це заслуговуєте. По-друге, якщо обдарувати себе на початку грудня, зростає шанс отримати ще подарунки від інших, тож грудень вже не здаватиметься таким жахливим і холодним місяцем зими.

Новий рік (Фото: pexels)

  • Переглянути найкращі новорічно-різдвяні фільми. Погодьтесь, старий добрий фільм, або ж весела комедія про дива, які трапляються на свята, точно зможуть покращити настрій! А якщо подивитись разом з родиною пригодницьке фентезі про те, як добро перемагає зло, то налаштуватися на святковий лад буде значно легше. А ще – такі спільні перегляди дуже об'єднують!
  • Почати налаштовуватися на Новий рік і Різдво раніше за всіх. Складіть собі плейлист з музики з новорічним настроєм - від Мерайї Кері та її All I Want For Christmas Is You і Мадонни з Santa Baby до ваших улюблених пісень, які асоціюються саме з цим святом, - і слухати цю музику в машині або в плеєрі по дорозі на роботу. Цей список можна продовжувати нескінченно.
  • Поекспериментувати з рецептами. Наприклад, навчитися пекти смішні різдвяні печива у вигляді чоловічків або потренуватися в приготуванні низькокалорійних салатів, на які можна буде безсовісно налягати всю новорічну ніч і наступні два дні після свята.

Новий рік (Фото: pexels)

  • Купити собі теплу піжаму, плед і шкарпетки. Це навіть важливіше, ніж нове вбрання для зустрічі Нового року, тому що в останньому ви проведете лише кілька годин в ніч з 31 грудня по 1 січня, а в затишній піжамі, зігріваючих шкарпетках і під пледом - гарантовано кілька днів в проміжку між 1 і 11 січня.
  • Не ставати на ваги і менше хвилюватися. І без того перед святом настає мінікінець світу, коли треба за кілька днів завершити всі робочі справи, а потім "втопитися" у справах домашніх. Схуднути перед Новим роком – абсолютно марна справа і неефективне заняття. Відтак про фігуру згадаєте після 14 січня, а поки плануйте просто насолоджуватися святами, як душа забажає.

 Як реалізувати новорічні обіцянки: поради психологів

Новорічні обіцянки самому собі – почати бігати ранками, кинути курити. Схуднути чи знайти нову роботу – майже завжди залишаються невиконаними. На цьому психологічному феномені, наприклад, фітнес-центри будують спеціальний маркетинговий хід: продають річних абонементів більше, ніж можуть обслужити: вони знають, що багато клієнтів не прийде ні разу.

А ось дослідження психологів зі Стокгольмського університету показало, які новорічні цілі мають шанси на успіх. Досліджувану групу  з понад тисячі людей, набрану за оголошеннями в соцмережах і в студентському кампусі, поділили на 3 підгрупи.

Перша – контрольна – отримала лише загальну інформацію про досягнення цілей і короткий інструктаж. Їх опитували про проміжні результати тричі за рік експерименту. Учасники другої групи обрали конкретних осіб, які будуть підтримувати їх на шляху до цілі. Крім того, їм надіслали  статтю про позитивний вплив підтримки та лист із вправами, які мали допомогти впоратися з перешкодами та розчаруваннями.

Третій групі, окрім того, що отримала друга група, пояснили, що цілі мають бути конкретними, вимірюваними і такими. Що можна досягнути. Їх попросили сформулювати новорічні обіцянки із урахуванням цих принципів, а також назвати проміжні цілі – по 6 на рік і визначити дедлайни. З учасниками третьої групи дослідники зв'язувалися раз на місяць.

У заповнених анкетах учасники вказували свої цілі – щодо здоров’я, схуднення, особистісного зростання і відмови від шкідливих звичок. Передбачалося, що саме третя група виявиться найбільш ефективною. Але на практиці її результати були такими ж, як і в людей з першої групи, які зовсім не отримували підтримки.

Новий рік (Фото: pexels)

Найбільш успішними виявилися досліджувані з другої групи, може тому, що їхні цілі були менш конкретними. Скажімо, якщо людина обіцяє собі зайнятися спортом, то перемогою є вже те, що вона інколи буває у спортзалі. Через рік експерименту 555 учасників заявили, що вони спромоглися виконати обіцяне собі.

Як зазначає професор психології Стокгольмського університету Пер Калбринг, з’ясувалося, що підтримка не відіграє вирішальної ролі. Важливіше, як сформульована новорічна обіцянка. Цілі, які сформульовані в позитивній формі й передбачали не відмову від чогось, а новий підхід до життя, були більш досяжними.

"Ви не можете просто стерти звичну поведінку, але ви можете її замінити, – пояснює Пер Карлбринг. – наприклад, якщо ви хочете перестати їсти солодке, то ви отримаєте кращий результат, якщо пообіцяєте собі кілька разів на день замість солодкого їсти фрукти".

Читайте також

1