Гірлянди з торішнього "чарівного" капелюха прикрасять нову ялинку, а навколо пам'ятника Хмельницькому спорудять ковзанку

Чим здивує киян та гостей міста новорічна столиця України
Ексклюзив
Гірлянди з торішнього "чарівного" капелюха прикрасять нову ялинку, а навколо пам'ятника Хмельницькому спорудять ковзанку
Новорічні інсталяції Києва (Фото: Ігор Добруцький)
25 Листопада 2021, 11:15
читать на русском

У Києві на Софійській площі з 5 грудня розпочнеться монтаж головної міської ялинки та інсталяції. Зазвичай на повне складання потрібно 10-20 днів. Але подивитися на новорічну красуню кияни вже зможуть 10-11 грудня, каже Ігор Добруцький, засновник та директор компанії "Folk Ukraine", яка з 2015 року займається встановленням "головних" ялинок у Києві та організацією народних гулянь. У компанії натякають, що, можливо, ялинок у столиці буде навіть дві. Ексклюзивні подробиці підготовки до святкування дізнавалися журналісти Парламент.ua.

Новорічні інсталяції Києва (Фото: Ігор Добруцький)

Для головного новорічного дерева, яке буде встановлене на Софійській площі, львівські майстри розписують іграшки вже другий місяць. Цікаво, що ця ялинка штучна – як данина сучасним екофрендлі-трендам, та привезуть її також зі Львова.

Дизайн головної київської ялинки завжди розробляє сам Ігор Добруцький. Він малює ескізи кількох варіантів, якими потім дизайнер робить макети. А ось потім уся ця краса вирушає на художню раду КМДА, за якою, власне, останнє слово – чи прикрашатиме ялинку магічний капелюх чи Вифлеємська зірка.

Таким чином, було вирішено, що тема цього року – народження Ісуса. Навколо ялинки збудують панно, в якому зберуться всі герої Святої Сімейства. І все це вінчатиме великий купол з ілюмінацією. Уся інсталяція буде близько 68 метрів у діаметрі. Дерево прикрасять 20 тисяч ялинкових іграшок золотого та червоного кольорів. При цьому гірлянд вдвічі більший у порівнянні з минулим роком. Серед них буде чотириста штук, які залишилися від торішнього "скандального" капелюха.

Новорічні інсталяції Києва (Фото: Folk Ukraine)

До речі, Ігор Добруцький розповів, що журналісти досі цікавляться, чому ж капелюха таки зняли.

Виявляється, вона дуже багатьом подобалася, особливо молодим людям. Кажуть, це було круто, зненацька. Адже у багатьох людей новорічна ялинка асоціюється з казкою, чаклунством. Жаль, що ми встигли її змонтувати лише на третину, зробили лише маленьку, нижню частину. А насправді інсталяція мала бути багаторівневою, близько 50 метрів у діаметрі, з 3D-ефектом. Для неї було придумано найскладнішу технологію. Повірте, такого ще ніхто на світі не робив, - згадує директор "Folk Ukraine".

Новорічні інсталяції Києва (Фото: Folk Ukraine)

Офіційне відкриття новорічної ялинки на Софійській площі традиційно відбудеться з мером Віталієм Кличком та святим Миколаєм 19 грудня о 16:00. Можливо, буде навіть якась музично-урочиста частина. Поки що у мерії це вирішується у зв'язку з карантинними обмеженнями. Але точно решту часу не буде жодних живих концертів на площі, до яких кияни так звикли у доковідні часи. Наприклад, у 2019 році їх за час новорічних святкувань відбулося аж 12. Натомість цього разу ялинку на Софійській площі міська влада дозволила залишити до 19 січня, коли за православною традицією відзначається Водохреща.

Але зовсім без розваг кияни не залишаться. На Софійській площі до Володимирського проїзду, Маріїнському та парку Дружби Народів на них чекатимуть ярмарки, фудкорти. А навколо пам'ятника Богдану Хмельницькому спорудять ковзанку, яка також відкриється 19 грудня.

Більшість розваг через карантинні обмеження вирішили перенести до Добропарку, розташованого за Києвом. При цьому Добруцький стверджує, що киянам туди легко дістатися – від кількох станцій метро ходитимуть маршрутки.

Натомість у Добропарку є велика територія і на цій площі легко можна розосередити людей. І вже 4 грудня тут відкривається 800-метрова резиденція Доброчара. Це вигаданий казковий персонаж, місцевий добрий чарівник, який кардинально відрізняється від Діда Мороза чи Санта-Клауса. Якщо останні люблять переважно слухняних дітей, то Доброчар особливо вітає тих, хто захоплюється різними науками, екологією тощо. Тобто вельми сучасний тип. Він усіляко намагається підтримувати наукові захоплення дітей. Тому у його резиденції є пекарня, телескопи, мікроскопи. Тут відвідувачі можуть багато дізнатися про те, як вирощувати рослини, робити варення, навчитися розмальовувати новорічні скляні іграшки та багато іншого. Резиденція працюватиме цілий рік.

Ще у Добропарку на новорічні свята на гостей чекає фестиваль ілюмінацій, світлодіодних об'єктів, гірки, ковзанки, багато фотобоксів, в яких можна одразу отримати миттєву фотографію.

Цікаво, що вже сьогодні Ігор Добруцький думає про плани на наступний Великдень.

У нас за попередні роки зібралася величезна колекція писанок та зайців, які розмальовували українські художники, – розповів він. - Є ініціатива посольства України у Франції наступного року на Великдень на знаменитих Єлисейських полях зробити виставку писанок, характерних для українського традиційного розпису. Ми туди відправимо цілу фуру писанок. А після цієї виставки хочемо продати половину з аукціону, а на вторговані гроші зробити призовий фонд та оголосити конкурс для художників та скульпторів – придумати концепт проєкту на місце експам'ятника Леніну навпроти Бессарабського ринку. А переможця обиратимуть кияни. А другу половину зайців та писанок роздамо українським школам, щоб мотивувати школярів на уроках праці вчитися писанкового розпису.

Читайте також

1