Моїх комп`ютерних програм немає хіба що в Антарктиді - ITшник Дмитро Удовицький

За програмами Дмитра Удовицького за кордоном навчають школярів, конструюють меблі та ріжуть метал для будівництва кораблі
Ексклюзив
Моїх комп`ютерних програм немає хіба що в Антарктиді - ITшник Дмитро Удовицький
Дмитро Удовицький (Фото з особистого архіву героя)
7 Листопада 2021, 17:26
читать на русском

Першу комерційну версію програми АСТРА для розкрою листових матеріалів Дмитро Удовицький із Миколаєва продав у 1999 році. І хоча створена вона була для автоматизації розкрою металу в суднобудуванні, робоча версія N1 була локалізована на меблевому виробництві. Математичним алгоритмам, які керують пристроями різання єдині для різних матеріалів. Коли суднобудівники взагалі перестали в Україні "кроїти" метал для спорудження нових корпусів, АСТРА могла взагалі "померти", але молоді вчені, які ще працюючи в Національному Університеті Кораблебудування, почали розробки з програмування модулів автоматизації при виробництві металевих корпусів суден і кораблів. Мета - раціонально використовувати матеріали та час.

Розкрій металу для корабля (Фото: Дмитра Удовицького)

Парадокс, але лише пустившись у самостійне "бізнес-плавання" Діма з напарником змогли зайнятися ринковим впровадженням своїх напрацювань. Сьогодні, коли вже продано тисячі копій різних версій програми, інженери продовжують удосконалювати свій софт і просувають його на світових ринках.

За 20 років програмою створеною у Миколаєві стали користуватися на корабельнях та фабриках Канади, Великобританії, Болгарії та Литви, Польщі, Норвегії, Швеції та обох Америк, Австралії. У країнах із ринковою економікою прийнято раціонально розкроювати матеріали, ось Миколаївський комп'ютерний застосунок і знаходить покупця.

Продажі на Західний ринок ми розпочали 2001 року. Тоді це було дуже просто. Переклали продукт англійською мовою, ввели його до каталогу компанії-реєстратора, запустили англійський сайт – цього було достатньо. Компанія-реєстратор – це продавець на заході, який забезпечує сервіс приймання грошей у кінцевого користувача та після відрахувань комісії перерахування гонорару розробнику. Перевага в тому, що вони беруть він всю паперову роботу, працюють цілодобово, забезпечують приймання десятків різних видів платежів.

Тоді перелічені заходи практично відразу забезпечили вихід сайту в топ пошукової видачі Google, а значить – продаж пішов практично відразу. Протягом 1 року з початку продажу ми вже мали два десятки продажів у США, Німеччину, ПАР, Австралію та країни Євросоюзу. Додатковим заходом тоді було ще – додавання продукту так звані каталоги програм. Каталоги програм – це явище кінця 90-х початку ХХ століття. Ціль їх – полегшити кінцевому користувачеві пошук потрібного продукту. Нам вони давали масу посилань і допомагали виходити в топ пошукової видачі. Наразі всі ці заходи не працюють. Пошукова видача забита конкурентними посиланнями і вихід у топ є найскладнішим завданням. У разі "конкурентні посилання" - це найчастіше навіть релевантні, іноді навіть неякісні, продукти. Китай за рахунок маси дає сильну конкуренцію у пошуковій видачі. Крім того, в ті роки ми ігнорували ще один канал просування на Захід – паперові журнали та виставки. Тут, на нашому ринку, ми цим активно користувалися, але Заходні не залучили. Продаж був і без цього. Та й дорого їхати, наприклад, до Кельна на профільну виставку. Тим часом через специфіку нашого софту, наш клієнт, в основному, в офлайні – це виробник, який зазвичай мало або взагалі не користується інтернетом. Тому зараз ми бачимо перспективу проникнення на ринок саме через ці канали – потрібно знаходити галузеві журнали та рекламуватись у них. Їхати на виставки. Тут трапився карантин, але коли хвилі стихають ми беремо участь у виставках. Маємо тепер представництво в Польщі. 

Партнер Дмитра Удовицького Віктор Партас ознайомлює клієнтів з програмами (Фото: Дмитра Удовицького)

Програма проєктування меблів, другий хіт продажів програмних продуктів невеликої фірми з Миколаєва "Технос" - Астра Конструктор Меблів http://www.astrapro.com.ua/ став популярним, коли з'явилося у продажу багато меблевих матеріалів. Сотні мікробізнесів з'явилося завдяки покупці та використанню цієї програми. Люди, знайомі з технологіями виробництва меблів, купували дерев'яну плиту і конструювали вироби. Простота програми та зрозумілі інструменти програми дозволяють працювати з нею звичайному користувачеві. Конкурентів на ринку програмного забезпечення багато, тож миколаївський розробник взяв за правило супроводжувати покупця ліцензії. А при необхідності, наприклад, коли на виробництві замінили парк верстатів, що вміють “кроїти різні матеріали”, програмісти вдосконалюють і софт, "навішують" нові опції. Покупцеві – вигода, йому не треба купувати нові програми, перенавчати операторів. Софт "зростає" разом із технологіями. 

Зараз по Україні створюються ряд мегацентрів обробки як то Віяр та аналогічні. Принцип діяльності такий - здаєш у такий центр завдання у вигляді файлу. Через кілька днів забираєш під домом пакунок с деталями та кріпленнями, повністю готовий до складання готових меблів. І ми зараз у цю бізнес-модель вбудовуємося. Схема така: зробив проєкт - завантажив файл на Віяр - забрав пакунок - склав меблі. У якомусь спрощеному розумінні - така схема дуже-дуже спрощує вхід у бізнес, бо більше не треба бути профі по складанню меблів, не треба мати прямі руки для свердління отворів тощо. Буквально будь-хто може тепер собі робити меблі сам. Ну, правда, досвід в проєктуванні буде бонусом. Новачкам, все ж таки, важче. - Каже Дмитро Удовицький.

До речі, щодо вирощування своїх прихильників Дмитро має досвід участі в Європейському конкурсі програм для школярів. Миколаївська фірма зі своїм Астра Конструктором виграла його і тепер у всіх школах Литви на уроках праці дітлахів навчається проєктувати меблі.

Гарна навичка, правда? – каже Дмитро. - Вмілий конструктор сьогодні потрібен і на вітчизняному ринку, тож хлопці та дівчата, які навчаються працювати з такими програмами, не залишаться без роботи, а значить забезпечать своє майбутнє. Навчальним закладам ми передаємо програми практично безкоштовно та вважаємо це своїм соціальним внеском.

 Знаючи, як важко в нашій державі із захистом авторських прав, не міг не поцікавитися у професіонала. Дмитро, кандидат наук переконав мене, що вдосконалення алгоритму раніше написаних версій програми, яким займається саме його фірма, якась гарантія на контракт з розробником.  

Доля українського ринку суттєво зросла і продовжує зростати. Українським вишам надаємо ліцензії безплатно. Національний Лісотехнічний університет користується. Ще якісь коледжі. Ми ліцензію віддаємо, надаємо консультації, але ситуацію я не моніторю, бо виробниче навантаження зросло кратно і я вже не встигаю. Як раз простіше - віддати у місцевий центр освіти, забезпечити там зростання експертності і зняти з себе тягар відповідати на питання користувачів.

Студенти Національного лісотехнічного університету навчаються за програмами Дмитра Удовицького (Фото: Дмитра Удовицького)

 А очевидним перспективним для себе ринком Дмитро Удовицький бачить машинобудування.

Сьогодні навіть німецькі виробники верстатів різання активно "знімають" свої надійні механічні рішення та вводять процеси автоматизації. Наш софт дозволяє розкроювати практично будь-який листовий та погонажний матеріал, фанеру, метал, плівку, тканини, шкіру. Почали працювати з рулонами та етикетками. Авіабудівна корпорація "АНТОНОВ" використовує під час виробництва наш продукт. Але до речі, наші продажі в Україні – 10%. Лише в Антарктиді немає нашої програми. Нам би більше відвідувати галузеві виставки машинобудівників у світі! Але не вистачає часу та підготовлених людей. Плануємо укладати партнерські програми з виробниками верстатів - і у нас, і у них клієнт один і той же.

Приклад такого інноваційного бізнесу, який без держпідтримки забезпечує приплив валюти в економіку, міг би "підштовхнути" і місцеву владу та національних регуляторів економіки, надавати послуги хоча б з просування. Але хлопці не змогли пригадати прикладів, коли із зовнішньоекономічних департаментів Кабміну їм хоч би написали. При тому що "Технос" зовсім не підпільники. Мало того – будь-яка пошукова мережа забезпечує видачу інформації про цих розробників із Миколаєва, Понад 20 років на ринку.

Плюси у розвитку саме такого наукомісткого бізнесу, а не енерговитратного, мають переважити будь-які мінуси, але, схоже, всі численні вітчизняні бюрократи "не заточені" здійснювати сервіс суб'єктам господарювання. Дякую, хоч спростили правила зарахування валютних надходжень експортерам. Але ж софтверний бізнес не споживає транспортно-експедиційних послуг?! З переваги це можуть швидко перевести в вразливе місце. Адже митниці при пересиланні байтів через інтернет не поставиш. Бюрократу – туга, - зауважує Дмитро.

Сьогодні багато хто в Україні не почувається впевненим у завтрашньому дні. Як гасло це використовують багато політиків та всіляких бюрократів, щоб довести свою потребу. Але такі "пахарі" як Дмитро, знову і знову роблять роботу, виявляють креатив. Не дарма він і багато його друзів з першого дня конфлікту навколо Криму допомагають як волонтери українським збройним силам. Заповзятливі та освічені українці наполегливо мають змінювати суспільний дискурс.

Читайте також