Нова справа проти волонтерів: Леся Рой розповіла подробиці затримання

Силовики підозрюють волонтера Сергія Бутка у вбивстві
Ексклюзив
Нова справа проти волонтерів: Леся Рой розповіла подробиці затримання
Фото: Леся Рой
24 Листопада 2020, 12:12
читать на русском

Минулого тижня у Києві правоохоронці провели обшук у помешканні волонтерів та музикантів Лесі Рой та Сергія Бутка. Після обшуку їх затримали і привезли до райвідділу поліції. Вже там з’ясувалось, що Бутка підозрюють у причетності до вбивства. Водночас Рой проходить у справі як свідок.

Того ж дня силовики прийшли з обшуком до музиканта Максима Солтиса. Його затримали та допитали.

Як відбувся обшук у помешканні волонтерів

Лідерка гурту “Телері”, волонтерка Леся Рой розповіла “Парламент.UA”, що близько 10-ї ранку вони почули грюкіт у двері. До приміщення зайшли з десяток силовиків і не пояснюючи причини почали обшук. За словами Рой, коли її вивели в інше приміщення, Бутка тримали у коридорі в наручниках.

У нас десь з тиждень не працювало опалення, а вони протягом обшуку, десь понад 1,5 години не давали Сергію одягнутись і весь час тримали у наручниках, - сказала Рой.

Волонтерка зауважила, що на початку обшуку правоохоронці не дали змоги зателефонувати адвокату, ба більше, не зачитали права. Рой додала, що протягом усього обшуку на них чинився психологічний пресинг.

У кімнаті стояли покришки власника квартири. У нас немає авто та і водійських прав також. Вони почали кричати, що це ми з якогось джипа вкрали й вони нам це пришиють, - розповіла волонтерка.

Вона також зазначила, що Бутку так і не дали самостійно одягнутись перед тим, як затримали. Під час обшуку та затримання силовики не пояснили з чим пов’язані їхні дії, а також процесуальний статус волонтерів.

Крім того, за словами Рой, під час обшуку правоохоронці неодноразово запитували про зброю.

Обшук у волонтерів

Фото: Леся Рой

Що відбулось після обшуку і затримання волонтера Бутка

Рой розповіла, що до райвідділу їх з Сергієм Бутком везли різними машинами.

Дорогою говорили, що Сергій торгує людьми, а на моє здивування сказали, що це жарт. Потім заявили, що у нього на планшеті знайшли дитяче порно і що йому “пришиють” розповсюдження, - сказала Рой.

У відділку їх розвели по різних кімнатах. Волонтерка додала, що про свій статус свідка у справі дізналась тільки з протоколу допиту.

На прохання повідомити про ситуацію співробітників школи, де Рой працює вчителькою, їй також відмовили.

За словами волонтерки, слідчий запевняв, що Бутка можуть до вечора випустити, однак цього так і не сталось.

Наступного дня Рой з адвокатом прийшли до відділку. Після побачення із затриманим захисник викликав бригаду медиків.

Вони зафіксували побої. Його катували, вибивали з нього зізнання. Наслідки я побачила вже під час суду, куди мене викликали свідком. У нього синці, гулі, шрами від наручників, - сказала волонтерка.

сліди від наручників

Фото: Леся Рой

Що кажуть правоохоронці про затримання волонтера

Поліція Києва 19 листопада повідомила про обрання запобіжного заходу 44-річному киянину за підозрою у вбивстві жінки у парку біля Свято-Троїцького монастиря (Китаївська пустинь) у Голосіївському районі. За даними правоохоронців, 30-річна жінка, що мешкала неподалік загинула 13 листопада від вогнепального поранення в голову.

Мотивом убивства киянки може бути бажання заволодіти квартирою потерпілої та її сестри. Слідчі проводять всі необхідні дії для встановлення спільників та інших фактів злочинної діяльності фігуранта, адже є матеріали, які вказують на те, що це непоодинокий випадок, – заявив керівник поліції Києва Андрій Крищенко.

Голосіївський районний суд Києва взяв Бутка під варту. Під час засідання суду кілька людей пропонували взяти Бутка на поруки.

Прокурор же знущально питав: ви хто такі? Може, герої України? Чи почесні громадяни? Є у вас якісь державні нагороди? А раз ні - у вас недостатньо високий моральний рівень, аби взяти Сергія Бутка на поруки, - написала тоді Рой.

Водночас волонтерка зауважила, що днями неподалік місця злочину виявили тіло ще однієї жінки.

Їм тепер вигідно сказати, що ці справи не пов’язані, бо доведеться визнати, що вони затримали не того, - сказала Рой.

Тиск та маніпуляції щодо справи Бутка

За словами Лесі Рой, відразу після публікації про затримання у соцмережах, їй почали писати боти. Рой підкреслила, що частина сторінок “коментаторів” майже порожні та створені нещодавно.

Крім того, за словами Рой, “співчуваюча” журналістка одного з телеканалів прийшла на засідання суду.

Потім я дивлюсь сюжет, а вона каже, що ще у понеділок знайшли пістолет. Хоча під час суду слідчий та прокурор заявили судді, що зброї наразі не знайшли. Так хто ж бреше? журналістка в телевізорі чи прокурор в очі судді, - розповіла Рой.

Крім того, волонтерка зауважила, що один з онлайн-ресурсів оприлюднив інформацію про вручення підозри раніше, ніж слідчий зателефонував адвокату.

Також, на думку волонтерки, правоохоронці своїми заявами намагаються спровокувати негативне ставлення суспільства.

Варто зазначити, що це не перша справа щодо волонтерів. Найгучніша з них стосується розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета. На лаві підсудних опинились троє підозрюваних — військовий Сил спеціальних операцій ЗСУ, музикант Андрій Антоненко, відомий як Riffmaster, лікарка Охматдиту, волонтерка і дитячий хірург Юлія Кузьменко на псевдо “Ліса” та військовий медик Яна Дугарь.

Детальніше про справу читайте у матеріалі "Парламент.UA": Зеленський, Аваков? Хто відповість, якщо підозрювані у вбивстві Шеремета невинні

1