Новорічний стіл-2024: смаколики без фанатизму

Як правильно провести Кролика і привітати Дракона
Ексклюзив
Новорічний стіл-2024: смаколики без фанатизму
29 Грудня 2023, 23:50
читать на русском

Зустріч Нового року – це завжди особливий час, коли кожний із нас сподівається пережити незабутні моменти тепла та радощів. Дракон, який перебирає на себе обов’язки господаря, наполягає, щоби на святковому столі всі страви були зі свіжих і натуральних продуктів. Головним з них може бути м’ясо,  його можна приготувати будь-яким способом і доповнити рибою, салатами, десертами.

Що має бути на столі в Новий рік-2024

Кожна господиня має кілька власних, опробуваних  рецептів святкових страв. А ми порекомендуємо, що можна додати до святкового меню специфічно "Драконівського", як красиво, незвично – і тематично! – прикрасити новорічні страви. Важливо не лише зустріти прийдешній рік Дракона, але й гідно попрощатися з роком Кролика. Отже, суворе правило – жодних страв з крільчатини. Зробіть акценти на простих наїдках, овочах і фруктах, на свіжій зелені.

  • М’ясо. Дракон полюбляє розкіш, відтак не економте, а подавайте усе, чим самі давно хотіли себе потішити – яловичину, баранину, свинину. З птиці – лише качка або індичка.
  • Риба, мідії, морепродукти.
  • Горіхи, сири.
  • Фрукти, ягоди.
  • Напої готуйте у стриманих кількостях, але якісні.

Залежно від кількості гостей і власних можливостей, стелимо на стіл зелену скатертину з натуральної тканини, або на відкритій дерев'яній стільниці – натуральну серветку під кожний прибор. Холодні страви без підливи викладаємо на дерев'яних деках чи блюдах. Непогано виглядатимуть і дерев'яні салатниці та сотейниці. А поруч з деревом – порцеляна з різнобарвними малюнками.

Та найперша рекомендація – як би ви не зустрічали Новий рік,  найголовніше, щоби святкова ніч не стала нездоланним випробуванням.

Знайомі страви до новорічного столу 2024 року

  • Салат з буряка, яблук  і горіхів із сиром фета
  • Риба, запечена у фользі, з лимоном і травами, символ достатку й багатства у східній культурі. Фольга допоможе зберегти соковитість і аромат риби.
  • Мідії у вершковому соусі з часником та петрушкою можна подавати як закуску і як головну страву з рисом.
  • Фруктовий торт з кремом та ягодами. Дракон полюбляє солодке та свіже. Торт можна прикрасити фігурками драконів, виведеними білою глазур’ю на шоколадному тлі. Коржі – на вибір хазяйки.

А тепер кілька покрокових рецептів.

Салат з куркою та ананасами

Інгредієнти: 500 г картоплі; 250 г курячого філе; 100 г консервованого ананаса; 120 мл сметани 20%; 50 г волоських горіхів; 1 лимон; 3 свіжі листки салату; 40 мл олії; 12 г карі; 3 г куркуми; 1 пучок кінзи; 1 зубок часнику; 1 лавровий листок; 10 г солі.

Куряче філе заздалегідь відварюємо або запікаємо у фользі з лавровим листком.

Нарізаємо картоплю скибочками, заправляємо олією, лимонним соком, куркумою та сіллю. Ретельно перемішуємо, викладаємо на деко і ставимо на 15 хв. в духовку при 180°С. Для заправки треба розтовкти часник до однорідного стану, додати карі, сметану, кінзу, сіль та сік лимона.

Нарізаємо невеликими шматочками консервовані ананаси, картоплю та куряче філе. Перемішуємо і додаємо заправку. Подаємо у кошиках, або в конвертах з млинців чи лавашу на блюді, викладеному листям салату. Зверху посипаємо подрібненими горіхами.

Яйця, фаршировані червоним кав’яром та плавленим сиром

Проста та знайома закуска набуває святковості в цікавому оформленні і стає яскравою прикрасою святкового новорічного столу-2024.

Інгредієнти:  3 яйця; 30 г червоної ікри; 70 г плавленого сиру; 10 г свіжого кропу для оформлення; 1 огірок;  сіль, перець чорний, мелений – до смаку.

Плавлений сир оберіть ніжний, м’який, із насиченим вершковим смаком. Яйця відваріть круто у підсоленій воді (10 хв. після закипання) та остудіть у холодній воді. Далі обережно  очистіть яйця й розріжте на половинки. Обережно вийміть жовтки та покладіть в окрему посудинку. Додайте натертий плавлений сир. Розтовчіть усе вилкою до однорідної маси, приправте сіллю та молотим перцем на ваш смак. Кріп без стеблин  наріжте дрібненько і додайте до жовтків і сиру. З цієї маси зліпіть продовгуваті голівки дракончиків.

Огірок заздалегідь вимийте та  обсушіть, зніміть смужкою шкірку. Зі шкірки виріжте вушка та очка й прикріпіть до голівок дракончиків. Додайте зіниці з горошин чорного перцю і ніздрі з червоних ікринок. Порожні човники з білка наповніть червоним кав’яром, зверху покладіть голівки дракончиків. Подавайте на пласкому блюді, викладеному гілочками кропу.

 Салат "Китайський дракон"

У цій страві смажене м’ясо та овочі набувають особливого східного смаку завдяки соєвому соусу та гострому перцю.

Інгредієнти ( на 6 порцій):  400 г вирізки свинини; 1 червоний буряк (сирий, 200 г); 1-2 морквини (сирі, 200 г); 3-4 ріпчасті цибулини (400 г); 1 шт. гострого перцю, червоного чи жовтого; 1 ч.л. цукру; 100 г оливкової олії; 40 г зелені петрушки, селери; 1 ст.л. оцту; 3 ст.л. соєвого соусу.

Моркву та буряк почистьте і натріть на крупній тертці. З'єднайте овочі, додайте соєвий соус, перемішайте.

Свинячу вирізку наріжте тонкими смужками, посоліть і швидко обсмажте на добре розігрітій сковороді з 1 ст.л. оливкової олії – на великому вогні, періодично перемішуючи, приблизно 10 хв. Додайте до смаженого м’яса цукор і перемішайте.

Гострий перець наріжте дрібненькими смужками та змішайте зі свининою.

Цибулю наріжте напівкільцями, викладіть на розігріту сковорідку з 1 ст.л. оливкової олії. Обсмажте, помішуючи, до прозорості (3-4 хв.).

Зелень подрібніть, усе з’єднайте, заправте олією, оцтом і перемішайте. Залиште салат на 2-3 години – він стане смачнішим.

Курка в помаранчевому соусі

Куряче філе в помаранчевому соусі – серед найвідоміших страв китайської кухні у світі.

Інгредієнти:  500 г курячого філе; 2 яйця; 20 мл апельсинового соку; 50 мл соєвого соусу; 2 ст.л. коричневого (можна звичайного) цукру;  1 середній помаранч; 20 г свіжого кореня імбиру; 2 зубки часнику; 100 г крохмалю; 100 г борошна; третина ч.л. меленого червоного перцю; 45-60 мл соняшникової олії; 1-2 зелені цибулини.

Куряче філе помийте, обсушіть і наріжте невеличкими кубиками. Часник і корінь імбиру почистьте і натріть на дрібній тертці. Помаранч ретельно вимийте, обсушіть. Зніміть з нього цедру спеціальним ножем або дрібною терткою.

Яйця розбийте в глибоку тарілку й перемішайте вилкою до однорідності. Все борошно та 4 ст.л. крохмалю висипте в різні тарілки. Кожний шматочок філе обваляйте в борошні з усіх боків, далі обмакніть його у збите яйце і обваляйте у крохмалі з усіх боків. На сковороді розігрійте соняшникову олію й викладіть шматочки філе в один шар і на відстані один від одного. На сильному вогні смажте 5-6 хв. з одного боку, ділі перегорніть на другий бік і смажте ще 3-4 хвилини. Тарілку застеліть паперовим рушником і викладіть на нього смажене філе, щоби увібрався зайвий жир. Так приготуйте всю курятину.

Для соусу об’єднайте у глибокій сковорідці або сотейнику апельсиновий сік, подрібнені часник та імбир, цукор, соєвий соус і червоний мелений перець.

У склянці розведіть 1 ст.л. крохмалю у 60-70 мл холодної води.

Сковорідку на середньому вогні нагрівайте до кипіння.

Розмішайте розчин крохмалю і вилийте в сковорідку. Перемішуючи, нагрівайте на малому вогні до загустіння соусу. Викладіть до соусу всі шматочки філе, прогрійте 1-2 хвилини.

Перемішайте, додайте апельсинову цедру, ще раз перемішайте й зніміть сковорідку

Готову страву покладіть на блюдо чи пласку тарілку, присипте дрібно нарізаною зеленою цибулею чи/та зернами кунжуту. На гарнір смачно буде подати розсипний рис.

Веселих свят!

Читайте також

1