Орки бояться та вчиняють безчинства: що відбувається на фронті цього тижня (огляд ситуації)

Ексклюзив
Українські військові продовжують утримувати оборонні позиції, але ворог продовжує наступати та атакувати мирні міста
Ексклюзив
24 Березня, 13:53 890

Місяць тому, о 5-й ранку, почалось повномасштабне вторгнення росії на територію України. Українські військові, попри численну меншість у порівнянні з ворогом, тримають оборону, а на окремих напрямках навіть вигнали противника.

Парламент.UA розповідає про ситуацію на основних ділянках фронту станом на 24 березня.

Українські захисники продовжують вести оборонну операцію на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках. На жодному із них противнику не вдалося досягти успіху, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

Зазначається, що ЗСУ стримують противника та проводять стабілізаційну операцію. Складною ситуація є навколо Києва, Чернігівська, Харківська, Сумська області та південні регіони (Херсонська, Запорізька, частково Миколаївська області). А окремі регіони досі під російською окупацією.

Ворог продовжує завдавати ударів з повітря. Протягом останньої доби зафіксовано понад 250 літаковильотів (на 60 більше ніж 22 березня). Основними цілями противника залишаються об’єкти військової та цивільної інфраструктури у Київській, Чернігівській та Харківській областях.

Також орки не полишають спроб відновлення наступальних дій з метою захоплення Києва, Чернігова, Сум, Харкова та Маріуполя.

Волинський напрямок

На Волинському напрямку наразі противник не веде жодних активних дій. Але біля українського кордону зі сторони Білорусі розміщено значне угруповання військ.

Втім, як повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, білоруська армія не хоче та не готова воювати проти України. При цьому деякі солдати вже зв'язуються з українською владою, щоб у разі їхнього вторгнення, білорусів одразу взяли в полон.

За його словами, Київ дуже чітко довів до білоруської сторони: якщо їхні збройні сили зайдуть на територію України та розпочнуть бойові дії, то будуть знищуватися так само нещадно, як і російські війська.

Відтак, білорусам не має сенсу гинути за якісь абсурдні ідеї російського диктатора владіміра путіна і старого маразматика олександра лукашенка.

На Поліссі окупанти намагаються закріпитися на досягнутих рубежах, здійснюють перегрупування після отриманих втрат. Загарбники намагалися просунутись в район населеного пункту Тетерівське, проте, через обмежені сили, успіху не мали та були змушені відійти.

Ворог активізував ведення повітряної розвідки у районах населених пунктів Глібівка, Лютіж, Лебедівка. Вздовж лінії зіткнення противник продовжує інженерне обладнання позицій та встановлення мінно-вибухових загороджень.

Північно-Східний напрямок

Чернігівська область

Минулої доби противник зазнав невдалої спроби блокувати Чернігів, отримав чимало втрат. Також в окупантів не вийшло організувати логістичне забезпечення своїх підрозділів на Сіверщині.

23 березня окупанти зруйнували міст через Десну, який з'єднував Чернігів з Києвом. Тією дорогою доставляли гуманітарні вантажі та проводили евакуацію людей. По місту продовжують завдавати авіаудари.

Станом на 24 березня у Чернігові відсутнє електро-, тепло та водопостачання, газопостачання здійснюється частково через ураження об’єктів критичної інфраструктури та активні бойові дії.

Чернігів після обстрілів російських військових / Фото: t.me/Pravda_Gerashchenko

Крім цього, у місті Седнів Чернігівської області виникла токсична небезпека. Окупанти на території крохмального заводу вирішили спалювати тіла 200-их.

Стоїть страшенний сморід. Оскільки для виготовлення крохмалю використовується температура близько 130 градусів за Цельсієм та нижче. А ось для горіння людського тіла та перетворення його на золу потрібні набагато вищі температури - до 1000 градусів за Цельсієм і вище.

За менших температур відбувається процес неповного згоряння, виділяється дуже багато чадного газу, вуглекислого газу, аміаку, оксиду азоту (монооксиди і діоксиди), оксиду сірки, канцерогенів, зокрема формальдегідів. Якщо трупи вже почали гнити, то виділятиметься ще сірководень.

Після такого спалювання дим буде чорним або густим бурим з неприємним запахом (оксиди азоту мають темний колір і жахливий запах).

Київська область

Українська армія спромоглася зрушити лінію фронту на схід від Києва на 25-35 кілометрів. А 23 березня українські сили взяли у кільце міста Ірпінь, Бучу та Гостомель у Київській області. Але там досі відбуваються активні бої.

Крім цього, українські воїни вибили ворога з Макарова, що на Київщині. Місто зазнало значних руйнувань.

За даними Бучанської міської ради, чотири громади Київщини залишаються під постійним обстрілом ворога - Макарівська, Бучанська, Ірпінська та Дмирівська громади.

У Дмитрівській громаді – пересування ворога, обстріли навколишніх сіл. Вночі 23 березня обстріляли Шпитьки, що спричинило пожежі. Постійно ведуться бої на Житомирській трасі.

Пісківська, Коцюбинська, Білогородська, Вишнева, Борщагівська громади - під контролем місцевих органів влади.

Буча Київської області до та після приходу "руского міра" / Фото: facebook.com/bucharada.gov.ua

Багато сіл Київщини перебувають в окупації, що наближує гуманітарну катастрофу:

  • У населення не залишається продуктів, медикаментів, гігієнічних товарів, дитячого харчування. Зокрема, Клавдієво-Тарасове, Северинівка, Березівка, Миколаївка. Села Загальці, Галинка, Качали, Стара Буда, Мирча, Тальське Бородянської громади окуповані. Села без зв’язку.
  • У Немішаєвській громаді наразі немає електрики, газу та зв'язку. Люди потребують продуктів, води, медикаментів. Великий запит на евакуацію. Ворог тим часом окопується.
  • У Пісківській територіальній громаді внаслідок авіабомбування зруйновано чотири будинки.

За словами місцевих жителів, окупанти вдираються у хати, шукають їжу та алкоголь, грабують та мародерять, відстрілюють собак, ріжуть худобу на м'ясо.

Війна в Україні / Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Крім цього, зафіксовано випадки зґвалтування російськими солдатами українських жінок та цілеспрямованого вбивства мирного населення. Так, у Київській області російський солдат вдерся до будинку, застрелив його господаря та здійснив наругу над дружиною вбитого. Трагедія сталася на початку березня під час окупації села на Броварщині.

Військовослужбовець рф застрелив господаря одного із будинків, а пізніше, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, здійснив наругу над 34-річною дружиною вбитого. Статевий злочин окупант чинив неодноразово, при цьому погрожував жінці та її малолітній дитині розправою, - розповіли у поліції.

Також без зв'язку залишаються населені пункти на Київщині – Ворзель, Ірпінь, Буча та Гостомель.

На Броварському напрямку окупанти продовжують інженерні роботи, мінують місцевість і цивільні об’єкти. Ворог продовжує утримувати блокпости на шляхах логістичного забезпечення в районах н.п. Новий Биків, Лосинівка, Велика Дорога, Монастирище, Берестовець, Прохори, Талалаївка, Макіївка.

Харківська область

Окупанти продовжують докладати зусилля для блокування Харкова та Сум. Втрати серед особового складу ворог також відновив.

Як повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов, за минулу добу росіяни нанесли 44 удари, атктивізувались РСЗВ "Град" та "Ураган" - 140 разів. По центру Харкова окупанти із кораблів Чорноморського флоту рф випустили ракети "Калібр".

Ввечері 23 березня відбувся обстріл Старого Салтова, зранку обстріляний Золочів, є постраждалі. Минулої доби також постраждало місто Балаклія, яке вже неодноразово було обстріляне ворогом.

Читайте також

Росіяни продовжують терор проти представників органів місцевого самоврядування. Так, 22 березня окупанти викрали Циркунівського сільського голову Миколу Сікаленка з власного дому.

За його словами, ЗСУ тримають під контролем переміщення збройних сил окупантів, у напрямку Ізюма ті намагаються сконцентрувати свої сили. Тривають бої в Ізюмському районі.

Хоча росіяни і намагаються посилити напрямок, українська армія відбиває всі атаки, неподалік м. Ізюм ЗСУ збили ще два російських літаки, - сказав голова Харківської ОДА.

Синєгубов вважає, що окупанти війну за Харків вже програли, тому їм залишається завдавати удари з далеких відстаней.

Своєю чергою радник глави МВС Антон Геращенко вважає, що Ізюм - критична точка. Також там ворог здійснив спробу прориву у районі населених пунктів Донецьке, Топольське, Кам’янка. Бої тривають.

Наслідки обстрілів міста Ізюм Харківської області.

Сумська область

Сумська область залишається зоною активних бойових дій. Ворог продовжує завдавати авіаударів. Так, 24 березня орки обстріляли ракетами класу "повітря-земля" найбільш густонаселений мікрорайон Охтирки на Сумщині.

За словами міського голови Охтирки Павла Кузьменка, ракети влучали у багатоповерхівки, загинули люди.

Наслідки російських бомбардувань Охтирки, що на Сумщині / Фото: suspilne.media

Деякі населені пункти залишаються окупованими. Навколо Тростянця тривають бої та були масштабні пожежі. Рашисти не пускали українських рятувальників, аби ті загасили полум'я.

Артилерійські обстріли завдають і селам - Верхня Сироватка, Великий Бобрик та інші. Бої тривають, люди гинуть, російська орда залишається у регіоні.

Східний напрямок

На Донецькому напрямку противника веде обстріли підрозділів Збройних Сил України на переважній більшості напрямків. Основні зусилля зосереджує на захопленні населених пунктів Рубіжне, Сєвєродонецьк, Попасна, Верхньоторецьке, Мар’їнка та Маріуполь.

Крім цього, ворог почав скидати на Рубіжне заборонені фосфорні бомби. Внаслідок таких атак є численні жертви.

Ворог здійснює перегрупування та нарощування угруповань для відновлення наступальних дій. Активно веде розвідку, намагається просуватися вперед, минаючі позиції наших військ та місць супротиву не вступаючи в бій, розповіли у Генштабі.

В районі Попасної, за підтримки артилерії, продовжує спроби просунутись вглиб міста та закріпитися на раніше захоплених позиціях. Успіху не мав, зазнав втрат.

Маріуполь

Окупанти продовжують наносити авіаційні, артилерійські удари по об’єктах цивільної інфраструктури Маріуполя. Майже 80% міста просто зруйновано. У Маріуполі - гуманітарна катастрофа: жителі без води, електро- та газопостачання, їжу готують на вогнищі біля будинків.

Місто знищують, бо Маріуполь вибрав інший шлях. Шлях під українським стягом. Шлях мирного та процвітаючого майбутнього, - йдеться у повідомленні Маріупольської міської ради.

Також російські окупанти насильно вивозять тисячі жителів Маріуполя до Росії, фактично викрадають. Загалом під незаконну депортацію потрапило близько 15 тисяч маріупольців. Це десь половина від усіх мешканців, які й досі перебувають у Лівобережному районі.

Відомо, що окупанти в ультимативній формі змушують і так змучених війною людей сідати в автобуси. Також є відомості, що російські окупанти відбирають у людей паспорт та інші українські документи, що засвідчують особу.

Вивезених людей спершу доставляють у так звані фільтраційні табори від куди потім перерозподіляють по різних віддалених містах Росії. Сьогодні відомо, що близько 6 тисяч маріупольців вже насильно вивезли на територію окупанта.

Трагедію Маріуполя висвітили найбільші світові видання, як от The Times, The New York Times, Pilitiken та інші.

Своєю чергою олігарх Рінат Ахметов виданню The Wall Street Journal заявив, що робота маріупольських металургійних комбінатів неможлива в умовах окупації.  Зараз росіяни нищать місто, вбивають маріупольців, бомблять житлові та промислові квартали.

Тому бізнесмен виключив відновлення роботи підприємств Групи Метінвест, поки війська російської федерації не підуть з Маріуполя.

Бердянськ теж під російським гнітом, як і Мелітополь, і Енергодар. Там окупаційна влада чинить безчинства.

З хороших новин, вранці 24 березня тимчасово окупованому Бердянську захисники України пошкодили чотири російських кораблі. Також знищено склад з боєприпасами та паливом.

Українські воїни знищили корабель окупантів "Орськ", а також пошкодили великий десантний корабель "Саратов", ВДК “Куніков” та “Новочеркаськ”. Серед орків є загиблі та поранені.

У Мелітополі російські окупанти будують свою військову базу на території авіамістечка. З неї вони випускають ракети по інших містах України.

Наразі окупанти будують там свою військову базу, яка випускає ракети по всіх містах України. Це особливо небезпечна точка розміщення, бо всі ракетні установки будуть знищуватись, – заявив мер Іван Федоров.

Тобто рашисти використовують мелітопольців як живий щит під час війни та роблять їх заручниками. Рашисти спеціально наражають жителів на небезпеку.

Окрім того, мер Мелітополя розповів про щоденні залякування мирних мешканців:

  • викрадання активістів,
  • проведення обшуків у будинках,
  • грабіж підприємців тощо.

Південний напрямок

У Генштабі ЗСУ повідомили:

  • На Таврійському напрямку змін у складі та положенні противника не відзначено.
  • На Південнобузькому напрямку противник продовжує інженерне обладнання позицій. Здійснює заходи з відновлення боєздатності, поповнення боєприпасів та ПММ з метою підготовки до відновлення наступальних дій.

Але Херсонська область залишається окупованою. Нещодавно на будівлі СБУ вивісили російську триколірну ганчірку. Але вже 24 березня на будівлі міськради з'явився величезний український прапор.

Український прапор повернувся на будівлю міськради окупованого Херсона

Люди продовжують протестувати, виходять на мирні мітинги. А ось окупанти тільки й можуть, що стріляти у безбройних, використовувати сльозогінний газ. Ворог відверто вдаєься до терору місцевого населення.

По Одесі теж ведуться обстріли, є знищені будівлі та поранені серед населення. Ворог тільки й може воювати проти мирного населення та вчиняти інші злодіяння.

Як наголосили у ЗСУ, противник продовжує втрачати живу силу та техніку на всіх напрямках. Триває тотальний спротив українського народу триває. Військові нищать орків та їхню техніку. Станом на 24 березня вже вбито 15800 російських солдатів, близько 40 тисяч - отримали поранення, ще тисяча - у полоні.

Тож віримо у нашу перемогу та бажаємо ворогові згинути на нашій землі або скласти зброю та здатись. Бо раби ніколи не переможуть вільних людей. Слава Україні та нашим Збройним силам"