Партію проросійського угорського прем'єра Орбана виключили з Європарламенту: як все було

Яке майбутнє чекає на проросійських політиків в Європі
Ексклюзив
Партію проросійського угорського прем'єра Орбана виключили з Європарламенту: як все було
Віктор Орбан
6 Травня 2021, 14:23
читать на русском

Ще у березні угорський прем’єр Віктор Орбан гордо заявляв, що його політсила "Fidesz" вирішила покинути фракцію Європейської народної партії у Європарламенті, продовжуючи незрозумілі маневри між популістами та проросійськими силами ЄС.

Насправді доля угорської партії у Європейському Парламенті була вирішена давно і без них, а слова Віктора Орбана та його поплічників були нічим іншим ніж грою на випередження, щоб уникнути репутаційних втрат і спаду політичного рейтингу перед парламентськими виборами в Угорщині 2022 року.

На початку березня Віктор Орбан зробив офіційну заяву про вихід "Fidesz" із ЄНП – найбільшої та найвпливовішої політсили Європарламенту. Це сталося за лічені хвилини після того, як ЄНП підтримала зміни до своїх внутрішніх правил, які дозволили б їм вигнати "Fidesz" зі своїх лав, про що вони говорили останні два роки. Іншими словами, так чи інакше, угорську партію і так виключили б з ЄНП, але щоб зберегти обличчя, Орбан вирішив подати це під іншим кутом зору.

Зміни до правил групи ЄНП є явно ворожим кроком проти "Fidesz" та наших виборців. Обмежуючи можливість наших європарламентарів виконувати свої обов’язки як обраних членів Європарламенту позбавляє угорських виборців їхніх демократичних прав. Тому керівний орган "Фідеса" вирішив негайно вийти з групи ЄНП, - йдеться у листі Віктора Орбана до лідера ЄНП від 3 березня.

Тим часом 84% депутатів Європейської народної партії підтримали зміни до внутрішнього статуту, тим самим практично "гарантували" виключення партії Орбана з найбільшої фракції Європарламенту.

Все це стало завершенням багаторічного конфлікту між оточенням Віктора Орбана, його міністрами та парламентарями з верхівкою ЄС у Брюсселі, який був наповнений різкими заявами та провокаціями зі сторони офіційного Будапешту, які йшли у розріз із політикою ЄНП.

Читайте також

Чого вартує лише провокаційна інформаційна кампанія угорського уряду проти експрезидента Європейської комісії Жана-Клода Юнкера, який, до речі, був одним із лідерів ЄНП. Тоді Юнкера звинувачували у залежності від скандальновідомого мільярдера Джорджа Сороса, який є особистим суперником Віктора Орбана, а також в бажанні "заповнити Угорщину мігрантами". Після цих подій партію "Fidesz" тимчасово відсторонили від членства в ЄНП, але її депутати майже до останнього залишалися частиною групи ЄНП в Європейському парламенті.

Детальніше про конфлікт Віктора Орбана з ЄНП та його наслідки йдеться у відеоблозі видання Європейська правда:

Але логічним у цьому ланцюжку залишається питання, що буде далі із "Fidesz"? З ким політична партія Орбана планує домовлятись про співпрацю у Європарламенті? Які є варіанти?

Насправді лідери політсили давно радились з угорським прем’єром щодо своїх нових союзників у Європарламенті. Ідеї звучали різні, місцями навіть радикальні. Розглядалась можливість об’єднання із крайніми правими консерваторами з французького "Національного фронту" Марін ле Пен, яка підозрюється у співпраці з російськими спецслужбами. До політичного союзу угорців запрошували також лідери німецьких популістів з "Альтернативи для Німеччини", яка не приховує своїх проросійських поглядів.

Очевидно, що Віктор Орбан та "Fidesz" набагато ближчі до нашої фракції "Ідентичність та демократія", ніж до ЄНП. Щиро запрошуємо Орбана. У нас є багато спільного, зокрема у ставленні до міграції, - заявив німецький євродепутат Йорґ Мойтен.

Але в останній момент Орбан вирішив примкнути до менш проросійських і більш популістських сил, уклавши договір про співпрацю, який журналісти вже охрестили "Популістським інтернаціоналом".

1 квітня у Будапешті відбулась зустріч прем’єр-міністрів Угорщини та Польщі Віктора Орбана та Матеуша Моравецького, а також очільника італійської партії "Ліга Півночі" Маттео Сальвіні, щоб обговорити створення нової європейської політичної групи. Після зустрічі угорський прем'єр привітав "перший крок довгого шляху разом", говорячи про необхідність "європейського відродження". Навіть попри те, що поляки вкрай агресивно налаштовані проти Росії, італійці із "Ліги Півночі" та угорці із "Fidesz" є відчутно проросійськими, як і значна частина членів фракції "Ідентичність і демократія", до якої ймовірно і ввійдуть всі вищезгадані партнери.

Нині провідною силою фракції "Ідентичність і демократія" є вже згаданий нами французький "Національний фронт" Марін ле Пен, тому зайве говорити про їх політичну позицію щодо співпраці з Росією.

Так чи інакше, головним завданням Віктора Орбана і його партії "Fidesz" є підготовка до майбутніх парламентських виборів в Угорщині, які заплановані на 2022 рік. Від цих виборів залежить не тільки майбутнє угорської провладної партії в Європарламенті, але й сама влада Орбана всередині Угорщині. Тому традиційно, що політтехнологи Орбана планують підвищувати рейтинг партії через образ "зовнішнього ворога", під який підходить як Україна, так і демократичні сили ЄС, які "хочуть знищити ідентичність і цінності угорців".