Час "народжувати дітей" з Європою: аналіз інтерв'ю президента Зеленського

Експерти назвали спілкування гаранта з іноземними ЗМІ більш різким та сміливим
Ексклюзив
Час "народжувати дітей" з Європою: аналіз інтерв'ю президента Зеленського
Зеленський у літаку (Фото: Офіс президента)
16 Квітня 2021, 19:56
читать на русском

За останні дні президент Володимир Зеленський дав одразу два інтерв’ю закордонним ЗМІ - італійській газеті La Repubblica та французькому виданню Le Figaro. Основні тези інтерв’ю та чим вони відрізняються від попередніх меседжів українського гаранта до міжнародної спільноти з’ясували в Парламент.UA.

Основні тези інтерв'ю президента Зеленського для закордонних видань

Одне з головних питань, яких торкнувся президент Зеленський в обох інтерв’ю - російська агресія на сході України та анексія Криму, а також загроза ескалації конфлікту. Зокрема у спілкуванні з італійською пресою він наголосив, що не боїться повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Жодного страху зараз бути не може, адже будь-яке намагання розширити агресію проти України означатиме удар по безпеці всієї Європи.

Ми готові до будь-яких варіантів розвитку подій – все ж враховуйте, що війна проти нас триває з 2014 року. Тільки за останні три місяці ми втратили близько 30 військових, гинуть і мирні мешканці Донбасу. На східному кордоні і в Криму Росія розмістила близько 80 тисяч військових, до яких слід додати ще тридцять тисяч проросійських бойовиків та офіційних військових РФ на Донбасі.

А французькому виданню він заявив, що Україна не піде у наступ на Донбас, аби не піддатися на провокацію Росії.

Ми бачимо, скільки пострілів. Ми бачимо з окупованих територій снайперський вогонь. Ми маємо різні розвіддані, і ми бачимо нарощування військ як у Криму, на Донбасі, так і на кордонах України та Росії у різних напрямках. Вони начебто трактують це як підготовку до навчань "Захід-2021".

Але ми всі розуміємо – це тиск. Тиск політичний, мілітаризований, психологічний. Чому психологічний? Тому що вони стріляють і чекають, що ми будемо відповідати так само. Мало того, вони "чекають", що ми підемо на сході України в наступ. Але ми не дамо їм "такого щастя".

Окрім того, в обох інтерв’ю президент Зеленський наголосив на необхідності якнайшвидше отримати від Європи План дій щодо членства в НАТО.

Вважаю, що ми повинні бути в Європейському Союзі, маємо отримати ПДЧ. Я завжди кажу, що Україна повинна мати такий статус. Це справедливо. Тоді ми почуватимемося суб’єктами. Тоді громадяни України ніколи не почуватимуться самотніми. Це важливо.

Макрон

Президент України Володимир Зеленський і президент Франції Емануель Макрон (Фото: УНІАН)

Висловився український гарант і про французького лідера Емануеля Макрона, з яким він сьогодні зустрічався під час офіційного візиту в Париж. За словами Зеленського вони мають "гарні та давні" відносини. Однак місцями риторика Зеленського звучить так, наче він ревнує Макрона до Путіна.

У нас із паном Макроном дуже гарні відносини. Відносини давні, незважаючи на наш вік. Я йому вдячний, тому що із самого початку, коли я ще не був Президентом, між першим і другим туром (виборів. – ред.), він мене підтримував.

Будемо відвертими. Я дуже хотів би, щоб мої відносини з Президентом Макроном, а значить, відносини України та Франції, були ще кращими, ніж відносини в Еммануеля Макрона з іншими лідерами, наприклад з Президентом Росії. Особливо зараз, коли нам дуже потрібна підтримка Європи.

Мені здається, що Президент Макрон хоче бути в дружніх стосунках з Росією – я розумію його. Але він повинен зрозуміти моє прагнення, про яке я говорив. Завжди менше болить, якщо стосується не тебе, і завжди здається, що з тобою так не буде.

Не оминув увагою Зеленський і іншого свого "омріяного" друга - американського президента Джо Байдена. Журналісти спитали його про те, хто кращий президент США для України - Байден чи його попередник Трамп.

Президент Байден краще знає Україну, тому що він бував в Україні. Він краще розуміє "українське питання", як мені здається. Але судити треба все одно за результатами. А для результату потрібен якийсь час. Коли пройде час, я обов’язково скажу, хто з президентів США кращий для України.

Під час спілкування Володимир Зеленський використав чимало метафор та порівнянь. Однак найдивніша серед них - метафора про "спільних дітей" з Європою.

Я вважаю, що це як відносини між людьми – не можна постійно зустрічатися, треба переходити до більш серйозних стосунків. І якщо ми одна сім’я, треба укладати законні договори. Може, я консервативний, але я вважаю, що у цих відносинах більш правильно "народжувати дітей". Я маю на увазі спільне майбутнє.

Читайте також

Чим відрізнялися свіжі інтерв'ю гаранта від попередніх спілкувань з закордонною пресою

Своєю чергою експерти відзначають, що ці інтерв'ю президента Зеленського відрізняються від попередніх його спілкувань із закордонними ЗМІ. Зокрема мають більш "сміливий" характер висловлювань.

Це інтерв’ю однозначно більш різке, у ньому є речі, яких українська дипломатія намагається уникати, аби не образити європейських партнерів. У ньому чітко транслюється теза про відповідальність західних партнерів за ситуацію в Україні. У ситуації певної кризи він намагається сказати європейським партнерам, що вони зробили недостатньо для підтримки України, позбавляючи певної надії на інтеграцію в ЄС та НАТО, не даючи конкретного плану, - вважає політолог та директор Українського інституту політики Руслан Бортник.

Більш відверті вислови Зеленського на адресу європейських партнерів відзначив і політолог Ігор Чаленко. На його думку, причиною цього могла стала зміна влади у Сполучених Штатах, адже за часів адміністрації Трампа впевненості на шляху до Північноатлантичного альянсу не було, а нині вочевидь з’явилися думки, що з адміністрацією Байдена більше шансів цього досягнути. Ну і сама поведінка Росії, зокрема спроба ескалації конфлікту на Донбасі підштовхує Україну до НАТО.

Я переконаний в тому що президент Зеленський в обох інтерв’ю намагався звучати однозначно і бути почутим у ключових країнах Європи зокрема у тезі "безпека України - безпека Європи". Зокрема наголошує, мовляв, не треба ходити довкола, якщо ми вже говорили про План дій щодо членства в НАТО, Україна зробила запит ще у 2008 році, настав час його отримати.

Очевидно, що ці інтерв’ю були спрямовані на те, щоб цей меседж обговорювати не лише за зачиненими дверима, а щоб він був розтиражований в країнах західного світу. Наскільки Україна готова отримати, це інше питання. Втім це не означає, що ми найближчим часом вступимо в НАТО, нам просто потрібен сигнал від Альянсу, що Україну хочуть там бачити, - зауважив Ігор Чаленко.

1