Говорили без Путіна: Зеленський розповів про перемовини з Макроном і Меркель

Путін не приєднався до розмови з керівниками трьох країн Нормандської четвірки
Головне
Говорили без Путіна: Зеленський розповів про перемовини з Макроном і Меркель
Володимир Зеленський під час брифінгу в Парижі (скріншот відео)
16 Квітня 2021, 18:29
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський провів тристоронні переговори із канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель та президентом Франції Еммануелем Макроном.

Про це на брифінгу після перемовин у Франції повідомив президент України Володимир Зеленський.

Президент України повідомив, що перемовини складалися з двох частин. Спочатку він мав розмову з президентом Франції, а вже потім приєдналася і канцлерка Німеччини. Загалом перемовини тривали понад півтори години.

Зеленський зокрема розповів про загострення ситуації на Донбасі. Він повідомив, що з початку 2021 року окупанти вбили 30 українських військових. Також глава української держави охарактеризував нинішню ситуацію на українських кордонах.

Ми проговорили безпекову ситуацію на Сході України, режим припинення вогню, який діяв від липня 2020 року. Діяв дуже непогано і дійсно у нас була обмежена кількість летальних випадків. Але, на жаль, чесно скажу вам, десь від другої половини грудня 2020 року-початку січня, ми побачили ускладнення ситуації на контактній лінії між нами і тимчасово окупованою територією України. На цій контактній лінії ми побачили збільшення пострілів. Усі ці випадки я детально розповів пану Макрону, а потім пані Меркель. Ми бачимо загострення ситуації, - сказав Зеленський.

Читайте також

Зеленський наголосив, що сподівався на те, що до розмови лідерів трьох країн приєднається і президент Путін, однак цього не сталося.

Я налаштований, щоб ми всі вчотирьох під'єдналися з питання безпекової ситуації на сході Україні і деокупації наш території. Саме такі питання вирішуються на зустрічах N4, де ці питання вирішують чотири лідери, - заявив Зеленський.

Він також підтвердив, що 19 квітня відбудеться засідання радників лідерів нормандського формату. Обговорюватимуться кластери Мінських угод.

Ми наближаємося до наступного засідання "нормандської четвірки". Думаю воно можливе. 19 квітня буде засідання радників "нормандської четвірки". Обговорюватиметься низка питань. В першу чергу обговорюватимуться кластери, розроблені Францією і Німеччиною, - зазначив Зеленський.

Нагадаємо, сьогодні, 16 квітня Президент України Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська прибули з робочим візитом до Франції.