Зустріч Зеленського і Макрона у Франції - про що розмовлятимуть

До зустрічі президентів Франції та України доєднається канцлер Німеччини
Важливо
Зустріч Зеленського і Макрона у Франції - про що розмовлятимуть
Прапор Франції (Фото: Flicr)
16 Квітня 2021, 11:03
читать на русском

Сьогодні президент України Володимир Зеленський разом з дружиною Оленою відвідає Францію, де зустрінеться із президентом країни Еммануелем Макроном у Парижі.

В інтерв'ю виданню Le Figaro президент України сказав, чого очікує від зустрічі, повідомляє пресслужба глави держави.

Я дуже хотів би, щоб у Європи було стовідсоткове розуміння, як вони оцінюють Україну. Якщо вони бачать Україну у Європейському Союзі, то треба, щоб вони це відкрито говорили. Не просто, що в майбутньому, коли Україна зробить перше, друге, третє, четверте, п'яте, шосте… І якщо безпека будь-якої країни – це членство в Альянсі, то треба робити кроки щодо ПДЧ… і щодо ЄС, - сказав він.

За словами Зеленського, вони з Еммануелем Макроном друзі. Тому, на його думку, якщо Франція реально хоче бачити Україну у ЄС "як члена своєї родини", то мають для цього "зробити те, що ми маємо зробити один для одного".

Читайте також

 Звичайно, я дуже радий підтримці з боку президента Макрона. Але ми хочемо безпосередньо говорити про те, що нас турбує, – про війну на сході України, про окупацію Криму. Так, він зробив багато. Він, ЄС, а також Ангела Меркель, Шарль Мішель, багато європейських президентів і прем’єр-міністрів підтримують нас. Але йдеться про безпеку у Європі. І якщо лідери ЄС кажуть, що від України залежить безпекова ситуація у Європі, якщо ми платимо за це жертвами, а вже понад 14 тисяч людей загинули, значить, ми повинні мати якийсь статус. Україна не може почуватися в ЄС та в НАТО як у гостях. Ми хочемо бути своїми. Я вважаю, що ми давно цього заслужили, - сказав президент.

Він наголосив, що Україна має бути в Європейському Союзі і має отримати план дій щодо членства в НАТО.

Президент також підтвердив, що до перемовин із ним та Макроном доєднається канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Також у нас буде розмова з Ангелою Меркель. Це – про рівноправність. Тому що поки немає зустрічі у Нормандському форматі, лідери вже поговорили втрьох з лідером Росії. Повинна бути така сама зустріч, де суб’єктом є Україна, - сказав він.


Контекст. 30 березня відбулася відеоконференція, у якій взяли участь канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Емманюель Макрон та президент Росії Володимир Путін. Під час розмови лідери Німеччини та Франції нагадали Путіну про необхідність припинення війни на Донбасі.

Прессекретарка президента України Юлія Мендель пояснила відсутність Зеленського на перемовинах лідерів Росії, Німеччини та Франції. Вона зазначила, що перемовини без участі президента України не означають, що доля нашої країни вирішуватиметься без української сторони.

Згодом стало відомо, що на тему ситуації в Україні з Путіним окремо спілкувалася канцлер Німеччини.

Читайте також наш матеріал: Чи чекає на Україну повномасштабна війна з Росією