Чи чекає на Україну повномасштабна війна з Росією

Експерти розповіли про причини концентрації російських військ на кордоні з Україною та її наслідки
Ексклюзив
Чи чекає на Україну повномасштабна війна з Росією
Фото: УНІАН
2 Квітня 2021, 20:58
читать на русском

Минулого тижня четверо українських військовиків загинули та ще двоє отримали поранення під час обстрілу бойовиками на Донбасі поблизу селища Шуми. Після цього заговорили про можливе загострення бойових дій на Сході України. Окрім того, зафіксували стягування російських бойових сил до українських кордонів. Чи загрожує Україні ескалація військового конфлікту розбиралися у Парламент.UA.

Російські війська на українському кордоні

У білоруському Телеграм-каналі "Nexta" повідомили що за останні дні на кордоні з Україною спостерігається масова концентрація російських військ та військової техніки, зокрема в Брянській, Воронезькій областях та в анексованому Криму. Окрім того, з боку Білорусі помітили рух колони БТР.

Своєю чергою видання The New York Times 30 березня оприлюднило інформацію про передислокацію близько чотирьох тисяч російських військовиків у різні точки на кордоні з Україною.

Ще низка Телеграм-каналів та російських ЗМІ публікували відео очевидців на яких начебто російську техніку масово стягують до окупованого Криму. Фіксували серед іншого бойові вертольоти.

Головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак днями під час виступу у Верховній Раді наголосив, останнім часом під виглядом підготовки до майбутніх військових навчань "Запад 2021" Росія стягує війська до кордону з Україною. За його словами станом на 30 березня вздовж кордону, на території ОРДЛО та Криму перебувають 28 батальйонних тактичних груп росіян.

війна

Фото: УНІАН

Як відреагували Росія, Україна та світова спільнота

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія переміщує війська в межах своєї території на свій розсуд і це "не повинно нікого турбувати, це ні для кого не становить ніякої загрози". Окрім того, додав, що РФ зобов’язана бути напоготові через те, що по периметру рубежів країни начебто спостерігається підвищена активність Збройних сил країн НАТО та інших об’єднань.

Тим часом посли НАТО висловили стурбованість воєнним нарощуванням Росією сил біля кордону з Україною під час зустрічі послів країн-членів Організації північноатлантичного договору для обговорення останнього загострення на сході України.
За словами представника НАТО, "дестабілізаційні дії Росії підривають зусилля з деескалації напруження".

Командування збройних сил США у Європі привело свої війська у повну бойову готовність найвищого рівня через становище на Донбасі.

Висловився щодо цього і речник Держдепартаменту США Нед Прайс.

Це агресивні дії, дії, які мають намір залякати, погрожувати нашому партнеру Україні. Ми зробили висновок, що нещодавня ескалація Росії та агресивні і провокаційні дії на сході України – це саме воно. Наше занепокоєння ґрунтується на ескалації та агресії Росії на сході України. Звичайно, ми були б стурбовані будь-якими спробами Російської Федерації залякати своїх сусідів та наших партнерів. Звичайно, серед них і Україна, - сказав Прайс.

Також посольство США в Україні виступило проти нової призовної кампанії РФ в окупованому Криму. У своєму Твіттері оприлюднили відповідне повідомлення, в якому зазначили, окупація Росією та посилення мілітаризації Криму загрожують глобальній безпеці світу.

Прокоментував нарощення російських військ на кордонах з Україною і президент України Володимир Зеленський. У своєму Фейсбуку він заявив - вважає це традиційною для Росії грою м’язами у форматі військових навчань і можливих провокацій вздовж кордону.

Таким чином вона намагається створювати атмосферу загрози та водночас – тиску під час переговорів щодо припинення вогню та щодо миру як нашої цінності, - наголосив гарант.

Читайте також

Чи реальна загроза ескалації бойових дій на Донбасі найближчим часом

На думку політолога Віктора Тарана, стягування російських військ до кордонів може бути обумовлене кількома причинами, зокрема і внутрішньополітичними. Так росіяни створюють у власних громадян враження, що країна оточена ворогами й має боронитися. Хоча експерт не виключає й реального загострення бойових дій на Сході.

Окрім того, за його словами, Росія "грає і для зовнішнього глядача".

Перший глядач - це Байден, якому вони демонструють силу і показують, що, мовляв, Путін можливо і вбивця, але Росія - це країна з якою треба рахуватися. А також це певний механізм досягнення певних геополітичних цілей. Щось на кшталт, якщо ви не дозволите нам добудувати "Північний потік - 2", ми точно почнемо війну. Такий собі мікрошантаж. Також це певний шантаж і Зеленського, бо він точно не готовий до війни, ухвалювати важкі рішення. Тож так його підштовхують до плавної капітуляції у вигляді, наприклад, виконання "Мінську" на умовах Росії, - розповів у коментарі Віктор Таран.

Своєю чергою військовий експерт Олег Старіков вважає, що чергові повідомлення про стягування військ Росії до кордонів, лише створюють зайву істерію і реальної ескалації військового конфлікту на Донбасі найближчим часом очкувати не слід.

Посилення військової агресії Росії проти України малоймовірне. Однак агресія інформаційна, економічна, дипломатична є і триває.
Я з 2015 року повторюю - Путін не нападе. Росія має право перекидати війська по своїй території, так само як і Україна. Я думаю, що про навчання, які в них там йдуть, вони попереджають підрозділи ОБСЄ щонайменше за пів року і всі про це знають. Європа ж мовчить з цього приводу, висловлюється лише НАТО та США.
На жаль, Україна стала так званою "сірою зоною" боротьби Сполучених Штатів та Росії. Адже на їхніх територіях між ними воєн ніколи не буде, вони ядерні держави. А от на території третьої країни - "сірої зони" - вона буде. Це один із сучасних стратегічних видів війни, - пояснив Олег Старіков.