Кремль може планувати блискавичну війну, якщо США не втручатимуться

Відомий американський публіцист і аналітик Девід Саттер висловив пересторогу
Ексклюзив
Кремль може планувати блискавичну війну, якщо США не втручатимуться
16 Квітня 2021, 15:28
читать на русском

15 квітня Сполучені Штати ввели новий, вже анонсований раніше пакет санкцій. Причиною для їх введення, за словами Джо Байдена, стали недавні зловмисні дії Москви, а саме - кампанія кібершпіонажу, спрямована проти фірми SolarWinds, втручання Росії в президентські вибори, а також концентрація російських військ біля кордонів України та в окупованому Криму. Тим часом ця концентрація продовжує рости, і далеко не всі експерти вважають, що вжитих заходів достатньо, щоб запобігти збройне зіткнення на "українському фронті".

Нові антиросійські санкції, щоб стримати Путіна

Цього разу під санкції потрапили понад 30 російських структур. Крім цього, 10 російських дипломатів вислали зі США. За повідомленням "Голосу Америки", Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) прийняло масштабні заходи щодо 16 юридичних та 16 фізичних осіб, які брали участь в спробах вплинути на президентські вибори в США 2020 року вказівкою російської влади. Зокрема, під санкції потрапили контрольовані російською владою інформагентства SouthFront, NewsFront і "Інфорос", а також онлайн-журнал "Фонд стратегічної культури".

До списку санкцій також потрапили компанії, пов'язані з російським бізнесменом Євгеном Пригожиним: "Транс Логістик", "Юніджет", і технологічні компанії, що надають підтримку кіберпрограмам російських спецслужб. Обмеження торкнулися і Костянтина Килимника - російського та українського політичного консультанта, підозрюваного в роботі на російські спецслужби.

Крім цього, з червня 2021 року вводиться в дію указ, що забороняє фінансовим інститутам США купувати облігації в рублях та інших валютах, випущені Банком Росії, Фондом національного добробуту (ФНБ) або Мінфіном Росії після 14 червня 2021 року. Поки заборона поширюється тільки на первинні ринки.

Проте у своїй промові з приводу нових санкцій Джо Байден заявив, що зараз, після введення нового раунду санкцій, "саме час знизити напруженість у відносинах з Москвою".

"Я ясно дав зрозуміти президенту Путіну, що ми могли б піти далі, але я вирішив цього не робити", - зазначив американський президент, маючи на увазі масштаб санкцій. - "Я вирішив діяти пропорційно".

При цьому у своєму посланні Конгресу Джо Байден був різкіший, зазначивши, що "шкідлива зовнішня діяльність уряду Росії несе незвичайну та екстраординарну загрозу національній безпеці, зовнішній політиці та економіці Сполучених Штатів".

Напруженість в Чорному морі зростає з усіх боків

Попри підкреслену готовність почати переговори з Путіним і навіть перейти до стадії деескалації, американський лідер, так само як і члени його адміністрації підкреслюють, що підтримка України Сполученими Штатами і їх союзниками не буде послаблюватись. Зокрема, міністри закордонних справ країн "Великої сімки", в тому числі США, Великобританії та Франції, засудили нарощування російських військ на кордоні з Україною. Раніше держсекретар США Ентоні Блінкен спільно зі своїм британським колегою підтвердили підтримку України перед обличчям російських провокацій, а в Європарламенті виступили з ініціативою введення додаткових санкцій проти Москви в разі подальшої ескалації.

9 квітня з'явилася інформація, що Сполучені Штати розглядають можливість відправки військових кораблів в Чорне море як попереджувальний сигнал для Москви. Наступним кроком Сполучені Штати повідомили Туреччину про проходження двох американських військових кораблів через протоку Босфор у Чорне море 14 і 15 квітня. Однак в останній момент Пентагон скасував своє рішення. Як повідомляє журнал Politico з посиланням на американських чиновників, це було зроблено через побоювання з приводу ескалації напруженості у відносинах між Росією та Україною.

Даний конкретний транзит був скасований з безлічі причин, в тому числі виходячи з бажання не провокувати Москву в складний час, - пояснив співрозмовник видання.

На цьому тлі Росія оголосила про закриття з наступного тижня і до жовтня 2021 року частини акваторії Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів і державних суден інших країн під приводом військових навчань. У відповідь МЗС України зазначило, що подібні дії Москви "є черговою спробою порушення норм і принципів міжнародного права, а також - узурпацією суверенних прав України як прибережної держави".

З цією точкою зору згоден і директор Українського інституту морського права і безпеки, експерт Центру оборонних стратегій Богдан Устименко, котрий заявив, що рішення Росії є не тільки грубим порушенням міжнародного права, а й обмежує діяльність України в частині пошуково-рятувальних операцій, що тягне за собою загрозу людським життям.

Водночас експерт вважає, що ймовірність повномасштабного зіткнення з Росією невелика, оскільки, на його думку, російська влада діє досить прагматично, і не захоче перекреслити нові можливості для деескалації відносин з США.

Росія може неправильно зрозуміти дії Байдена і перейти до наступу

Тим часом відомий американський публіцист і аналітик Девід Саттер вважає, що рішення скасувати прохід американських кораблів у Чорне море може послати Росії невірний сигнал.

Мені здається, що рішення Байдена скасувати дислокацію американських кораблів в Чорному морі може мати сумні наслідки, оскільки може бути інтерпретовано Путіним як "зелене світло" для подальшої ескалації. Що стосується решти, Росія вже має досить серйозний досвід перебування під американськими санкціями, і частково адаптувалася до них. Багато що в поведінці російської влади буде залежати від їх оцінки особистості самого Джо Байдена, якого вони добре знають. Я думаю, в Кремлі не забули, що Байден працював в адміністрації Барака Обами, який свого часу став ініціатором "перезавантаження" з Росією, а тому, я боюся, вони не дуже вірять, що нова адміністрація здатна на по-справжньому рішучі дії, - вважає експерт.

При цьому американський аналітик не виключає, що Росія може зважитися на новий наступ з боку окупованого Криму, щоб отримати доступ до ресурсів прісної води, що знаходяться на території материкової України.

Можливо, Кремль планує блискавичну переможну війну, вважаючи, що Америка не буде втручатися. Бачачи, як сильно Росія нарощує війська вздовж українських кордонів, і як активно веде пропагандистську кампанію, сценарій такої війни виглядає все більш імовірним. Щоб запобігти його, потрібне серйозне джерело стримування - такий, наприклад, як демонстрація готовності американських солдатів воювати за Україну. Однак ми знаємо, що на даний момент це не реалізовується. Ще один фактор, який здатний стримати Москву - це впевненість російської влади в тому, що відповідь буде здатна повністю зруйнувати російську економіку, - міркує Девід Саттер.

При цьому, на думку експерта, повернення кораблів, що сталося в останній момент не сприяє тому, щоб переконати Володимира Путіна в серйозності намірів Вашингтона до кінця протистояти російській агресії.