Плануємо наступний сезон: календар городника на січень

Можна готувати розсаду до весни, або ж вирощувати овочі та зелень просто вдома
Ексклюзив
Плануємо наступний сезон: календар городника на січень
2 Січня 2023, 19:38
читать на русском

1 січня, неділя. Зростаючий Місяць у Тельці. За звичайним календарем час для відпочинку, а ось за місячним – дуже сприятливий день для роботи з рослинами. Тому сіємо зелень для вирощування на підвіконні, цибулю на перо, вкорінюємо живці. Врахуйте, що не всі рослини можна розмножити в такий спосіб. Наприклад, погано піддаються живцюванню яблуня, груша, персик, малина і черешня. Також деякі рослини не пускають коріння у воді, воліючи відрощувати їх виключно у ґрунті – до них, наприклад, відноситься герань.

2 січня, понеділок. Зростаючий Місяць у Тельці.  Місяць також обіцяє гарний день, сприятливий для посадки рослин у теплиці та на підвіконні. Можна сіяти овочі та зелень, які  підходять для кімнатного вирощування. Перевірте, чи достатньо світла на підвіконні. Це також гарний день для поливу та внесення добрив.

3 січня, вівторок. Зростаючий Місяць у Близнюках. Три поспіль несприятливі дні для посадки рослин. Утім, інших робіт ніхто не скасовував. До того ж початок року – гарний час для планування, якщо, звичайно, ви не перейнялися цим ще в грудні. Зокрема, сплануйте схему розміщення рослин на вашій ділянці з урахуванням сівозміни. Обов'язково залиште невелику ділянку для експериментів та нових рослин – до кінця сезону зазвичай виявляється, що на ділянці з'явилися абсолютно незаплановані культури: сусіди поділилися чи купили з натхнення. Несприятливий для поливу день.

4 січня, середа. Зростаючий Місяць у Близнюках. Продовжуємо планувати наступний сезон. Зокрема, можна перебрати свою колекцію насіння і докупити необхідне, замовити саджанці, добрива та засоби захисту рослин. На тепличній грядці та підвіконні займіться проріджуванням сходів. Пікірування по різних ємностях краще відкласти, тому що день несприятливий для поливу рослин.

5 січня, четвер. Зростаючий Місяць у Близнюках. З городньо-підвіконних робіт – перевірте рослини на наявність ґрунтових комариків. Якщо помітили хоч одну мошку – одразу вживайте заходів. Дуже неприємний шкідник – часто на цих дрібних мошок звертають увагу лише тоді, коли їхні личинки вже розплодилися у ґрунті та завдали серйозної шкоди кореневій системі. Іноді їх взагалі не вважають причиною в'янення рослини та не звертають уваги. Зима – коли теплі батареї у поєднанні з вологістю створюють необхідні умови для пробудження личинок – найчастіший період їхньої активізації. Роботи слід проводити на свіжому повітрі. Задля профілактики намагайтеся не сильно заливати рослини при поливі.

6 січня, п'ятниця. Зростаючий Місяць у Раку.  Сприятливий день для посадки та пересадки рослин. Садимо листові овочі та цибулю на перо на підвіконні та в опалювальній теплиці. Гарний день для пікірування рослин на підвіконні та поливу. У теплиці можна обробити рослини ЗЗР. Якщо теплиця не опалюється і там немає рослин, можна провести обробку сірчаними шашками – від грибкових хвороб та шкідників. Переконайтеся, що встановили їх далеко від займистих частин теплиці і що теплиця добре закрита. Під час обробки не перебувайте у теплиці, обов'язково провітріть приміщення після обробки протягом 48 годин!

7 січня, субота. Повний Місяць у Раку. Місячний календар не рекомендує займатися роботами з рослинами за повного Місяця. Перевірте, як зберігаються овочі та фрукти у льоху, обов'язково видаліть ті, що підгніли. Огляньте стінки на наявність грибка. Якщо він присутній, насамперед перевірте вентиляцію – чи не забилася вона. А ось обробку від грибків краще відкласти на період, коли погріб буде порожнім.

8 січня, неділя. Спадаючий Місяць у Леві. Несприятливий день для посадки та пересадки рослин. Також не використовуйте мінеральні добрива та ЗЗР у цей день – великий ризик висушування та перегорання рослин через надмірне поглинання ними поживних речовин. Якщо не очікуються сильні морози, можна зайнятися санітарним обрізуванням чагарників та дерев – видаленням старих та пошкоджених гілок. Хоча, взагалі, краще було цим зайнятися ще в останній місяць осені.

9 січня, понеділок. Спадаючий Місяць у Леві. Несприятливий день для посадки та пересадки рослин. Не можна вносити добрива та ЗЗР. Якщо забули про це восени, за хорошої погоди, якщо земля не промерзла, можна зайнятися внесенням компосту. Плюс зимового внесення компосту в тому, що не потрібна процедура розрівнювання грядки. Тобто достатньо лише розкидати його на грядці і перекопати. До весни грядка частково вирівняється сама.

10 січня, вівторок. Спадаючий Місяць у Леві.  Не вносити добрива та засоби захисту рослин. Несприятливий день для поливу та посадки рослин. Займіться загальними технічними роботами: перевірте, наточіть, відремонтуйте та змастіть інструмент. Січень – гарний місяць для придбання нового садового інструменту – поза сезоном на нього бувають пристойні знижки. З можливих робіт з рослинами – обрізування, прищипування та розпушування ґрунту.

11 січня, середа. Спадаючий Місяць у Діві. Нейтральний день. Можна садити та пересаджувати рослини. На кімнатних рослинах займіться видаленням опалого листя, що, загалом, є бажаною щомісячною процедурою. Мульча більшості кімнатних рослин зазвичай ні до чого, а під старим листям створюються хороші умови для розмноження хвороботворних організмів. Можна вносити добрива та ЗЗР.

12 січня, четвер. Спадаючий Місяць у Діві. Нейтральний день. Можна садити і пересаджувати рослини, особливо добре візьмуться виткі кімнатні квіти. Сприятливий день для обрізки, поливу, внесення добрив та ЗЗР в опалюваній теплиці. На ділянці краще зайнятися чимось нейтральним, що не має прямого відношення до рослин.

13 січня, п'ятниця. Спадаючий Місяць у Терезах. Нейтральний день. Можна садити та пересаджувати рослини. Приділіть увагу балконній грядці. Хоча вже скоро можна буде сіяти томати на розсаду, спробуйте виростити помідори на підвіконні – вони забезпечать не тільки ранній урожай, але й неповторний рослинний запах у приміщенні. Допустимі роботи на ділянці та в теплиці – санітарна обрізка та ґрунтові роботи.

14 січня, субота. Спадаючий Місяць у Терезах. Знову нейтральний день. Можна садити та пересаджувати рослини. Перевірте, як зимують викопані цибулини квітів. Якщо якісь почали проростати, помістіть їх у прохолодніші умови, у відкритий ґрунт їм ще рано. Якщо цибулини неправильно зберігалися і уражені гниллю і пліснявою, спробуйте врятувати їх. Це можна зробити, якщо цвіль торкнулася не більше чверті цибулини. Уражену частину видаляють, цибулину вимочують у розчині марганцівки (1%, трохи рожевий колір розчину), просушують при кімнатній температурі і відправляють на зберігання. Врахуйте, рослини з таких цибулин виходять слабші і відстають у рості – це знання вам знадобиться при формуванні клумби.

15 січня, неділя. Спадаючий Місяць у Скорпіоні. Нейтральний день. Садимо і пересаджуємо рослини опалюваній в теплиці і на підвіконні. На ділянці, якщо дозволяє погода, займіться прибиранням: видаліть великі корчі та каміння, якщо вони не призначені для декоративних цілей. Під такими укриттями зазвичай люблять зимувати личинки комах-шкідників та їхні дорослі особини. Зараз саме час – комахи просто замерзнуть. Те саме стосується куп листя – їх краще за все перемістити в компостну яму.

16 січня, понеділок. Спадаючий Місяць у Скорпіоні. Сприятливий день для посадки та пересадки рослин. Укорінюємо живці, садимо зелень і цибулю на перо на підвіконні. На городі варто внести органічне підживлення, а саме – компост. Можна перекопати, попередньо рівномірно розкидавши його по ділянці, можна і не перекопувати – за зиму і весну з випаданням та таненням снігу шари більш-менш перемішаються. Але, звісно, краще перекопати.

17 січня, вівторок.  Спадаючий Місяць у Скорпіоні. Ще один сприятливий день для роботи з рослинами – посадки та пересадки. Хороший день для поливу, рослини відмінно реагуватимуть на внесення добрив під корінь. Не варто займатися обрізуванням та формуванням кущів кімнатних квітів – це не піде їм на користь. Добре і дружно зійде посіяне цього дня насіння листових овочів.

18 січня, середа. Спадаючий Місяць у Стрільці. Несприятливий день для посіву та пересадки рослин. Здавалося б, від городніх робіт можна й відпочити, але це не про нас. Наприклад, подбайте про пернатих. Для птахів настав голодний час – якщо з рослинною їжею ще так-сяк, протеїнів їм явно не вистачає – ні комашки на городі не знайти. Якщо є годівнички для птахів, покладіть їм, крім зерен, шматочок сала – краще його прив'язати, щоб особливо спритні не потягли їжу на десятьох. Або просто прив'яжіть шматочки сала на ниточках до гілок. Птахи віддячать вам навесні та влітку: вони чудово пам'ятають, де був хороший корм, тому навідуватися будуть регулярно, що значно скоротить популяцію комах-шкідників у теплу пору року.

19 січня, четвер. Спадаючий Місяць у Стрільці. Несприятливий день для посіву та пересадки рослин. Можна зайнятися санітарною обрізою рослин при плюсових температурах. Але краще зайнятися загальногосподарськими роботами, а рослини не чіпати. Займіться прибиранням у неопалюваній теплиці: видаліть залишки рослин, внесіть добрива під наступний сезон або продезінфікуйте теплицю сірчаними шашками, як було описано вище. Цей зимовий клопіт окупиться влітку меншою кількістю хвороб і шкідників.

20 січня, п'ятниця. Спадаючий Місяць у Козерозі. Сприятливий день для поливу, посадки та пересадки рослин. На підвіконні сіємо петрушку, кріп, салат та базилік. Хороший день для внесення добрив під квітучі навесні кімнатні рослини – їм знадобиться багато поживних речовин.

21 січня, субота. Молодик у Козерозі. На новий Місяць місячний календар рекомендує утриматися від роботи з рослинами незалежно від знаку Зодіаку. Займіться господарськими роботами. А краще відпочиньте.

22 січня, неділя. Зростаючий Місяць у Водолії. Несприятливий для роботи з рослинами. Натомість можна оглянути запаси в морозилці. Якщо там зібралося багато фруктів та ягід і ви не знаєте, куди їх застосувати, можна переробити їх на джеми та варення, звільнивши місце в холодильнику.

23 січня, понеділок. Зростаючий Місяць у Водолії. Також краще не працювати із рослинами. Продовжуйте займатись заготівлями. Добігає кінця термін зберігання цибулі і часнику – їх можна у простий спосіб переробити для подальшого зберігання: зробити цибулевий і часниковий порошок. Підійдуть навіть трохи зів'ялі екземпляри, головне, щоб на них не було плісняви. Цибулю ріжуть на четвертинки і поділяють на шари. Лусочки викладають на деко і сушать в духовці при температурі до 150 градусів близько двох годин. Після повного висихання – цибулинні лусочки стануть схожі на чіпси – подрібніть їх доступним способом і засипте в млинок для спецій. Це чудова приправа до супів і салатів. З часником повозитися доведеться трохи більше: його слід нарізати пластинками по 1-2 мм. Сушать у такий же спосіб.

24 січня, вівторок. Зростаючий Місяць у Рибах. Сприятливий день для посадки, пересадки та поливу рослин. Садимо листові овочі та мікрозелень на підвіконні. Зверніть увагу, що для вирощування мікрозелені годиться тільки необроблене насіння! Насіння мікрозелені продається з відповідною етикеткою.

25 січня, середа. Зростаючий Місяць у Рибах. Сприятливий день для посадки та пересадки рослин. Вся листова група овочів та мікрозелень.

26 січня, четвер. Зростаючий Місяць в Овні.  Нейтральний день. Можна садити та пересаджувати рослини, якщо, звичайно, ще залишилося місце на підвіконні. Перевірте пастки для гризунів, якщо вони спорожніли, додайте родентициди. Пастки найкраще розміщувати біля компостних куп і скупчень різного дачного "щезнадобиться" у дворі – саме в цих місцях зимують гризуни, якщо вони не мають доступу до приміщень. Гарний день для поливу.

27 січня, п'ятниця. Зростаючий Місяць в Овні. Нейтральний день. У саду заготовляємо живці від дерев, які хочемо розмножити – але тільки якщо немає снігу і за температури не нижче -5 градусів.

28 січня, субота.  Зростаючий Місяць у Тельці. Відмінний день для посадки рослин. Ставимо в приміщенні живці на вкорінення у воду або горщик із землею.

29 січня, неділя. Зростаючий Місяць у Тельці. Хороший день для посадки та пересадки рослин на підвіконні та в опалюваній теплиці. Якщо ви не прихильник зберігання новорічної ялинки до травня, її голки можна пустити на мульчу для багаторічників і цибулинних, що зимують на вулиці.

30 січня, понеділок. Зростаючий Місяць у Близнюках. Несприятливий для роботи з рослинами. Не можна поливати, удобрювати, пересаджувати. У безсніжну суху погоду можна зайнятися санітарною обрізкою дерев та чагарників. Якщо випав сніг – рознесіть його з доріжок на грядки, волога стане в нагоді рослинам.

31 січня, вівторок. Зростаючий Місяць у Близнюках. Несприятливий для роботи з рослинами. Не можна поливати, удобрювати, пересаджувати. Перевірте побілку на деревах. Якщо її було нанесено якісно, у кілька шарів, швидше за все, її не доведеться оновлювати. Якщо побілка змилася, за сухої погоди її можна оновити.

Читайте також

1