Російський паспорт спалю публічно: баскетболіст і волонтер з нігерійським корінням вирішив стати українцем

Олексій Адедіран вірить у перемогу України і мріє зустрітися влітку з друзями на вільній Херсонщині
Ексклюзив
Російський паспорт спалю публічно: баскетболіст і волонтер з нігерійським корінням вирішив стати українцем
Олександр Адедіран

Знайомтеся –  один з найвідоміших гравців баскетбольного клубу "Миколаїв", важкий форвард Олексій Адедіран. Його зріст понад два метри. Баскетболіст має нігерійське та дуже цікаву життєву історію. 39-річний спортсмен змінив 17 клубів за свою довготривалу кар’єру. Тривалий час він тренувався у США і виступав у NCAA, наразі ж він гравець БК "Рівне" – одного з лідерів вищої ліги. 

Наразі Олексій вже восьмий рік мешкає на території України та бажає раз і назавжди розпрощатися з російським громадянством. Коли орки почали обстрілювати Миколаїв, Олексій вивіз свою сім’ю в безпечне місце і повернувся до міста. Хотів вступити до ЗСУ, але його не взяли. Сказали, щоб знайшов собі корисне заняття як цивільний. Олексій став волонтером.

На фото ниже Олексій показує на мікроавтобусі ушкодження від вибуху. В автомобіль потрапив осколок, коли ворог обстріляв Миколаїв. На цьому бусі волонтер їздить за гуманітарною допомогою, розвозить її тим, хто потребує. Забирає з Миколаєва тих, хто вирішив покинути дім у пошуках більш безпечного місця.

Олексій дуже переживає за своїх друзів з Маріуполя та Нової Каховки. Троє друзів в Маріуполі вже місяць не виходять на зв’язок. З цими хлопцями вони щоліта грали в баскетбол 3х3. 

"Війна змінила життя, але не змінила маршрут", зазначає Олексій. Тому волонтер на свій страх і ризик знову приїхав до Южного. Тут в нього є знайомі по фан-клубу БК "Хімік". Вони тепер теж волонтери. Це Ілля Юрченко та Юрій Квочка. В Южному вирішили довантажити мікроавтобус резервами. Юра мав продукти та дитяче харчування, предмети гігієни та інше від друзів з Польщі. Все, що залишилося на складі передали в Миколаїв. Для Херсону передали ліки (виявляється орки пускають туди гуманітарну тільки з ліками). На згадку сфотографувалися всі разом. Домовилися, що після Перемоги (загадали, що цього літа) зберуться баскетболісти з Миколаєва, Херсону, Нової Каховки, Маріуполя на матчі 3х3. Чемпіонат буде проходити там, де море – в Южному.  

11 квітня я повинен був поїхати в одеське консульство здати останні документи: виписку з місця проживання і довідки з податкової. І мені треба було впродовж двох тижнів отримати український паспорт, -  каже Олексій. - Російський  паспорт я повинен був здати 11-го числа, але зараз я його не буду здавати, я його спалю! Це буде публічно.

Баскетбол в Миколаєві - особливий вид спорту. Баскетболісти всі під громадським “прицілом”, їх люблять, вітають й критикують коли є за що. Адедіран не випадково обрав наше місто для свого дому. А тепер - допомагає його боронити. 

Мені тут подобається. Я нікуди не збираюся. Батьки кличуть в Америку, родичі – в Канаду. Я думаю там теж добре. Навіть на цей момент я маю можливість поїхати, але я залишаюсь в Миколаєві і не планую нікуди рухатися.  Зараз трішки складно, але скоро це все завершиться і ми будемо заново будувати Миколаїв. До перемоги України.

Читайте також