"Росіянам вхід заборонений"? Як ЄС змінило візовий режим з РФ та до чого це призведе

Як ЄС змінило 15-річну угоду про візовий режим та до чого це призведе
Ексклюзив
"Росіянам вхід заборонений"? Як ЄС змінило візовий режим з РФ та до чого це призведе
Паспорт РФ, віза / Фото з мережі
19 Вересня 2022, 10:21
читать на русском

Єврокомісія офіційно призупинила угоду про спрощення візового режиму з Росією. На жаль, це не означає, що громадяни країни-агресора більше не зможуть подорожувати Європою. Але цей шлях для них справді став складнішим. Що змінилося для росіян, чому не всі держави залишилися задоволеними та до чого призведе це рішення – у матеріалі "Парламент.UA".

Як росіяни подорожували в Європу

З 2007 року була чинною угода між Європейським Союзам і Росією про спрощення візового режиму. Відповідно до неї, громадяни Росії та громадяни країн ЄС могли перебувати на території Шенгенської зони та Росії, відповідно, не більш як 90 днів протягом 180-денного періоду.

Як пояснив нам фахівець Національної асоціації адвокатів України Семен Яценко, ця угода визначала розмір візового збору 35 євро та перелік документів, необхідних для оформлення візи. Здебільшого, достатньо було письмового запрошення.

Відповідно до угоди, депутатам, суддям та іншим посадовцям могли надаватися довгострокові візи – на 5 років. Для офіційних делегацій та деяких інших категорій осіб візовий збір було скасований.

Також передбачено, що якщо людина виїжджає на територію договірної сторони за дипломатичним паспортом, то вона не потребує візи взагалі.

Відповідно до статті 13 цієї угоди, утворено Об'єднану комісію з представників Росії та ЄС, яка здійснює контроль виконання угоди та інші функції.

Для того, щоб призупинити дію цієї угоди, сторона повинна була повідомити іншу сторону, і через 90 днів після цього угода могла б бути припинена.

Верховна Рада нещодавно офіційно закликала інституції Євросоюзу та держави-члени ЄС припинити видачу громадянам Росії туристичних віз, обмежити надання шенгенських та національних віз і запровадити восьмий пакет санкцій проти Росії, у тому числі проти "Росатома".

Яким є рішення ЄС щодо віз для росіян

9 вересня Рада Європейського Союзу остаточно ухвалила рішення щодо повного призупинення угоди про спрощення візового режиму з Росією. Воно набрало чинності з дня ухвалення, а застосовуватися почало з 12 вересня.

Як пояснив нам кандидат економічних наук Олександр Хмелевський, це означає, що тепер за оформлення візи росіянам доведеться сплачувати 80 євро замість 35. Також термін видачі віз збільшився з 10 до 15 діб, а в окремих випадках – до 45.

Заяви росіян на візу будуть розглядати більш ретельно, а кількість відмов зросте. Також ЄС не буде визнавати паспорти Росії, видані на окупованих територіях. Крім того, ЄС розглядає питання про скасування довгострокових та багаторазових віз для росіян.

Таке рішення ЄС стало результатом звернення керівництва України, Польщі та країн Балтії щодо повної заборони в'їзду громадян Росії до ЄС, – пояснив експерт.

Аргументацією за заборону стала підтримка більшістю росіян війни проти України, активні дії спецслужб Росії на території ЄС щодо дестабілізації політичної ситуації та неадекватна поведінка громадян Росії, які ображають та навіть б'ють громадян України, влаштовують різного роду акції на підтримку війни тощо.

"Призупинення цієї угоди означає вияв недовіри до Росії як держави. ЄС вже набридло жити в постійному очікуванні нових погроз та шантажів з боку РФ. З 12 вересня 2022 року її громадяни стають паріями в країнах ЄС. Нарешті вони відчують всю силу організованої та скоординованої європейської бюрократії", – сказав нам резидент "Кабінету експертів" громадського руху "Всі разом!" Євген Савісько.

Що для Росії означає призупинення угоди про спрощення візового режиму

Для Росії це може означати умовне повернення до рівня 2006 року у відносинах із ЄС, створення додаткових незручностей для громадян ЄС. Адвокат Семен Яценко наголошує, що Угода – двостороння, тобто європейським громадянам, зокрема чиновникам і бізнесменам, буде також важче за потреби поїхати до Росії.

Угода надає певну дискрецію країнам-членам ЄС, оскільки саме консульські установи окремих країн, а не ЄС, ухвалюють рішення про видання віз.

Загалом скасування спрощеного візового режиму призведе до ще більшого скорочення потоку російських туристів. Оскільки російські туристи після припинення авіасполучення в'їжджали до Європи наземним шляхом, то заборона на в'їзд Польщею та країнами Балтії практично перекриє цей маршрут. Єдиний наземний коридор залишиться через Фінляндію.

Ухвалені рішення значно ускладнюють подорожі росіян Європою та роблять їх дорожчими, наголошує Олександр Хмелевський. Проте повністю припинити російський туризм вони не зможуть.

Євген Савісько уточнює, що таке рішення є чинним для всіх категорій громадян РФ, які хочуть приїхати в ЄС на короткий термін. Однак є суттєвий виняток. Він стосується журналістів, дисидентів та представників громадянського суспільства.

Ось де прихована справжня небезпека. Та, схоже, в ЄС її або не помічають, або не хочуть помічати. Або свідомо організували, адже симпатиків "путінського режиму" там вистачає, – зазначив він.

Експерт наголошує, що ще з часів КДБ набуло масового поширення засилання агентури до ворога під виглядом журналістів. Спецслужби Росії продовжують таку традицію. У Росії, мовляв, немає опозиції та справжніх дисидентів, так само як і громадянського суспільства.

Тих, хто насправді протистояв кремлівським вождям, вбили або змусили втекти за кордон ще до початку цієї війни. А ті, хто себе так називають, – агентура нинішньої російської влади. Не потрібно тішити себе ілюзіями. Слід зрозуміти: в разі повалення чинного режиму в Росії потрібно буде запровадити тотальну люстрацію і "дерашизацію", – додав він.

У підсумку це може призвести до того, що Європу заполонять сотні нібито журналістів з офіцерськими званнями та начебто дисидентів з агентурними досьє в ФСБ та ГРУ. А життя українців, які вимушені були виїхати за кордон, виявиться у небезпеці.

Як наші дружні держави ухвалили рішення на місцях

Варто зазначити, що в ЄС відмовилися запроваджувати повну заборону на в'їзд громадян Росії. Це вони обґрунтували тим, що така заборона не має правової основи та потребує внесення змін до угоди про Шенгенську зону. Також ЄС не хоче повністю опускати залізну завісу, оскільки таким чином боїться відштовхнути росіян, викликати в них негативне ставлення до ЄС, каже Олександр Хмелевський.

"Керівництво ЄС намагається ділити росіян на добрих та поганих і хоче не перешкоджати добрим росіянам відвідувати Європу. Таке рішення не задовольнило Україну, Польщу та країни Балтії", – зазначив він.

Хоча Україна також не запровадила заборону на в'їзд російських громадян, попри війну. Був запроваджений візовий режим, проте досі жоден росіянин українську візу не отримав. 

Позиція президента Володимира Зеленського звучить так: Право перебувати в ЄС повинні мати лише ті, хто активно бореться з російським режимом і зазнає переслідувань у РФ.

Натомість Польща та країни Балтії (Литва, Латвія, Естонія) ухвалили самостійні рішення. З 19 вересня вони заборонять в'їзд на свою територію громадянам Росії, які мають шенгенські або національні візи цих країн. Проте заборона не розповсюджується на тих, хто їде відвідати родичів або з гуманітарних причин, водіїв, які здійснюють міжнародні перевезення тощо. Раніше подібні заборони планувала запровадити й Фінляндія, проте пізніше вона відмовилася.

Можливо, незабаром ще й Чорногорія скасує безвізовий режим для росіян, сказав експерт Андрій Сеньків у коментарі "Парламент.UA". Тобто, росіяни зможуть і надалі подорожувати Європою з туристичною метою, проте перевірки при видачі візи значно посиляться, а кількість відмов безперечно зросте.

Як бачимо, деякі держави-члени ЄС вдалися до значно суворіших обмежень, на що мають цілком законне суверенне право використовувати свої заборони та права, якщо вони стосуються їхньої внутрішньої безпеки. До речі, застосування цього права ми мали нагоду спостерігати під час пандемії COVID-19, – зазначив він.

Проти заборони на в'їзд росіян активно виступають Німеччина, Франція, Австрія, Угорщина та низка інших країн. Але Україна, Польща та країни Балтії продовжують наполягати та закликати інші країни Європи повністю заборонити в'їзд росіянам.

Правда, навряд чи варто очікувати, що інші країни запровадять заборону. Багато хто з них розраховує на доходи від російських туристів. Але навіть до скасування ЄС угоди про спрощений візовий режим кількість російських туристів в Європі цього року суттєво скоротилася, – зазначив Олександр Хмелевський.

Причиною цього стало припинення авіасполучення європейських країн із Росією. Тому потік російських туристів в Європу цього року знизився на 90% порівняно з 2019 роком.

Читайте також

1