Топ-4 вакцини від коронавірусу в Україні: чим вони відрізняються та де їх визнають

Одну з вакцин визнає аж 140 країн світу
Ексклюзив
Топ-4 вакцини від коронавірусу в Україні: чим вони відрізняються та де їх визнають
Коронавірус, вакцина (фото: Pexels)
10 Жовтня 2021, 17:17
читать на русском

В Україні активно проходить вакцинація населення. Від початку пандемії країна щепила уже понад сім мільйонів українців чотирма, схваленими ВООЗ, вакцинами.

Чим відрізняються між собою вакцини проти коронавірусу, та які країни їх визнають - дізнавалось видання Парламент.UA.

За інформацією МОЗ, Україна використовує такі типи вакцини:

  • Векторна (рекомбінантна) - AstraZeneca (Vaxzevria, CoviShield та SKBio);
  • Інактивована (вакцина з неактивним вірусом) - CoronaVac;
  • мРНК-вакцина - Pfizer-BioNTech, Moderna.

Вакцина AstraZeneca

AstraZeneca - це векторна вакцина, яку розробила шведсько-британська компанія AstraZeneca разом з Оксфордським університетом. Вакцина, вироблена в ЄС та схвалена ВООЗ для екстреного використання. Застосовується вона для всіх, старше 18 років.

За даними досліджень, дві дози AstraZeneca захищають від важкої хвороби та госпіталізації з ефективністю 92% для штаму коронавірусу Дельта та 86% для штаму Альфа. Крім цього, вчені Оксфордського університету стверджують, що комбінація AstraZeneca і Pfizer може мати достатньо високий захист від коронавірусу.

За даними МОЗ, AstraZeneca використовує безпечний вірус застуди, у який вмонтована “інструкція” для виготовлення специфічних білків коронавірусу. Вектор доставляє цю “інструкцію” в клітини організму людини. Клітини починають виробляти цей білок. Імунна система розпізнає, що білок не належить людині, і виробляє антитіла та Т-клітини до нього. Так організм вчиться, як захиститися в разі зустрічі зі справжнім вірусом.

Інтервал між введеннями вакцини 4-12 тижнів. Для повної вакцинації необхідні 2 дози.

AstraZeneca — лідер серед протиковідних вакцин, щеплення якими дає змогу подорожувати до різних країн без ПЛР-тестів, аналізів на антиген чи самоізоляції. Вона визнана в більш як 140 країнах світу.

CoronaVac

Вакцина Coronavac — це інактивована вакцина, розроблена китайським фармацевтичним підприємством Sinovac Biotech, що спеціалізується на виробництві вакцин проти гепатиту та грипу.

Азербайджан, Бразилія, Китай, Чилі, Індонезія та Туреччина дозволили вакцину для екстреного використання для імунізації своїх громадян. Китай дозволив використовувати вакцину виробника Sinovac Biotech для імунізації широкого загалу.

ВООЗ схвалила вакцину лише нещодавно, влітку. Її ефективність становить 83,5% після щеплення двома дозами. Вакцина містить у своєму складі інактивований вірус. Організм реагує на нього та виробляє імунітет. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 14-28 днів.

За даними МОЗ, CoronaVac/Sinovac визнають у майже 50 країнах. Зокрема, українці із цією вакциною можуть полетіти в Іспанію, Естонію, Австрію, Нідерланди, Молдову, Угорщину, Туреччину, Грецію та Болгарію.

Pfizer-BioNTech

Вакцина Pfizer-BioNTech - це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer.

Вакцину внесено до списку вакцин для екстреного використання ВООЗ і дозволено для екстреного використання у США, Великій Британії, Канаді та ЄС. У Канаді ця вакцина показала 95% ефективності у захисті від COVID-19 серед осіб віком від 16 років.

Вакцина Pfizer BioNTech покликана навчити організм виробляти специфічні антитіла для знищення вірусу.

Вакцину Pfizer BioNTech від COVID-19 вводять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 21 день.

Документи про щеплення мРНК-вакциною Pfizer визнають понад 120 країн.

Moderna

Вакцина Moderna - це мРНК-вакцина, розроблена американською фармацевтичною кампанією.  Препарат внесено до списку вакцин для екстреного використання ВООЗ, а також дозволено для екстреного використання у США, Великій Британії, Канаді, ЄС та інших країнах.

Вакцина зберігається у вигляді замороженої суспензії при –25 ºC до –15 ºC у багатодозовому флаконі. Флакони можна зберігати в холодильнику при температурі 2–8°C протягом 30 днів.

Вакцину Moderna від COVID-19 вводять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів. Її застосовувати можуть усі вікові групи.

За останнім дослідженням канадських вчених, ефективність Moderna проти штаму "Дельта", вперше виявленого в Індії, 72%. Дослідження кінця 2020 року свідчили, що Moderna захищала від наявних тоді штамів Covid-19 з ефективністю майже 95%.

У МОЗ зазначають, що Moderna визнали 80 країн світу.
1