Вегани: хто вони і що сповідують

Величезна кількість людей в усьому світі не вживає м’яса. Причини цього різні, починаючи від етичних, соціальних, моральних, фізичних і закінчуючи духовними. Як правило, таких людей називають вегетаріанцями.
Ексклюзив
Вегани: хто вони і що сповідують
Вегани (Фото: pexels)
20 Січня 2024, 16:48
читать на русском

Веганство, або веганізм – це спосіб життя. Його прибічники цілком відмовляються від експлуатації тварин в будь-яких сферах і, як похідне,  від продуктів, які отримуються такою експлуатацією. Не плутаймо та не поєднуємо з вегетаріанством, засади якого визначаються переважно відмовою від вбивання тварин (з етичних або релігійних переконань чи з дієтичних міркувань). Офіційно міжнародний день вегана відзначається від 1 листопада 1994 року, рівно через місяць після всесвітнього дня вегетаріанства – 1 жовтня. Парламент.ua вирішив розібратися, хто ж такі вегани і в чому полягають їх погляди на життя і харчування.

Історія веганства починається з античності

Величезна кількість людей в усьому світі не вживає м’яса. Причини цього різні, починаючи від етичних, соціальних, моральних, фізичних і закінчуючи духовними. Як правило, таких людей називають вегетаріанцями. Суворий різновид такого напряму – веганство.

Веганізм, як одну з течій вегетаріанства в листопаді 1944 року заснував британський громадський діяч Дональд Вотсон. Хоча насправді це не було абсолютно новим явищем: веганство – не термін, саме явище, – налічує мало не дві тисячі років.

Вегани (Фото: pexels)

В античній історії траплялося багато постатей вегетаріанців, але концепцію відмови від насильства й експлуатації тварин заради власного добробуту поділяли лише деякі з них. Одним із перших сформулював такі погляди давньогрецький філософ Порфирій (234–305). В роботі "Про утримання від тваринної їжі" він писав:

Якщо, однак, хтось думає, що несправедливо шкодити звірям, той не повинен використовувати ні молоко, ні вовну, ні овець, ні мед. Бо якщо ви пораните людину, забираючи від неї її одяг, так само ви шкодите вівці, обстригаючи її. Молоко було створене не для вас, а для молодих тварин, що споживають його. Бджола також збирає мед в їжу для себе, який ви, забираючи, використовуєте для вашого власного задоволення.

Пізніше Порфирій допускав, що людина, піклуючись про тварин і комах, має право використовувати продукти їхньої життєдіяльності. Крім м'яса, бо його здобування пов’язане саме з убивством тварин.

Хто такі вегани

Прибічники веганства звуть себе веганами. І налічується їх принаймні три різновиди.

Дієтичні вегани споживають винятково рослинну їжу, цілком відмовляються від будь-яких продуктів тваринного походження (тобто, не лише м’яса, молока й молочних продуктів, але й меду, желатину тощо).

Етичні вегани – більш складне в моральному плані явище, – категорія, яка не обмежується певним харчуванням: вони не використовують товари та послуги, пов’язані, як вони формулюють, із порушенням прав тварин. Під забороною в них одяг з хутра, шкіри, вовни. Вегани рішуче виступають проти тестування на тваринах лікарських засобів та косметики. А цифри, які наводять веганські та зоозахисні організації, вражають: у світі для різних випробовувань використовується до 60 млн тварин на рік. Переважна частина дослідів припадає на розвинені країни: США, Британію, Францію, Німеччину.

Етичні вегани бойкотують заклади та розваги, де експлуатуються тварини: цирки, зоопарки, дельфінарії, кінські перегони і, звісно ж, бої биків.

Поруч із цим поширюється  екологічне веганство, оскільки сучасне промислове  тваринництво завдає значної шкоди довкіллю.

Вегани (Фото: pexels)

Практично усі ці категорії  вегетаріанців та веганів засуджують мисливство і риболовлю. Суперечки про права тварин та етику поводження з ними становлять нині переважну частину публічних обговорень веганства. Певним чином класиком веганства можна вважати Пітера Сінґера. У книзі "Визволення тварин" (1975) Сінґер доводить, що нема жодних моральних виправдань закриванню очей на страждання істоти, незалежно, якого вона походження. Адже виключати "нелюдські тварини" з принципу рівноправ'я на їхній погляд, так само неморально, як і відмовляти в рівних правах людям іншого кольору шкіри, іншої культури, віросповідання чи статі

Активісти веганського руху всіляко пропагують відмову від насильства до тварин, проводять пікети та акції для привернення уваги суспільства до тієї чи іншої проблеми або сфери, де порушені права тварин. Вони закликають бойкотувати хутрову промисловість, діяльність цирків і дельфінаріїв.

Окрім пропагандистських, проводяться також "акції прямої дії" – переважно нелегальні заходи, в ході яких випускають тварин із місць їхнього утримання, завдають матеріальних збитків компаніям, причетним до порушення прав тварин.

Традиції веганства в Україні

Веганство мало певні відгуки й в історії України.  Скажімо, відомий український політичний діяч та письменник Володимир Винниченко був свідомим веганом-сироїдом. Чимало героїв його творів – вегани. Про етичні критерії веганства йдеться і в його творі "Лепрозорій" (1938).

Перші активні виступи веганів у сучасній Україні припадають на 2007 рік. Протягом цього року проводилися протести проти дельфінаріїв, "поминки" звірів, акція "Подивись в очі своїй шубі".

2011 року на засіданні "Екоклубу" в Ужгороді оголошено ініціативу "Вегклуб", в рамках якої проводять, самостійно та у співпраці з іншими проєктами,  заходи на підтримку ідей вегетаріанства, веганства, здорового способу життя.

Що їдять і чого не їдять вегани

Часто люди, які хочуть відмовитися від м’ясних продуктів, не знають, що можна їсти вегетаріанцям, а від чого краще відмовитися веганам. Як правило, веган вживає боби, квасолю, овочі, фрукти, зелень. Вегани не їдять м’яса, меду, яєць, грибів, цукру; молочних продуктів, риби, і морепродуктів (мідій, кальмарів, восьминогів), хлібобулочних виробів, відмовляються від страв, при виготовленні яких застосовувалися тваринні продукти, наприклад, желатин (зефір, пастила), від пива і соусів із вмістом лецитину.

Вегани (Фото: pexels)

Веганська кухня

Коли йдеться про здорове харчування, важко в наших реаліях підібрати збалансовану дієту, яка врахує усі потреби організму. Ситуація обтяжується порадами блогерів на кшталт "роби як я", про те, що ви можете суттєво покращити стан свого здоров’я, відмовившись від певної категорії харчів. Рослинна дієта, звісно, має певні переваги. Можна погодитися, що вона зменшує ризик хронічних захворювань (хвороб судин, серця та діабету), а також покращує показники артеріального тиску. Та перше правило будь-якої дієти – порадитися з лікарем, який зважить стан вашого організму й дасть певні рекомендації.

Якщо ж ви серйозно вирішили перейти на веганське харчування, слід робити це поступово, потроху додаючи в меню рецепти без м’яса. Колишньому м'ясоїду слід обов’язково знайти альтернативу продуктам тваринного походження, інакше можна розбалансувати організм і довести до авітамінозу.

Вегани намагаються замінювати м’ясо рослинними продуктами і роблять аналоги страв,  які не поступаються на смак м’ясним "попередникам". Ось кілька назв  страв, які входять в веганське меню:

  • веганський плов з гречкою і бобовими;
  • картопля з часником та цибулею;
  • веганські роли (замість риби використовуються авокадо, тофу, огірки, помідори, а замість сиру – пісний веганський майонез);
  • веганська випічка без молока та яєць;
  • овочеві салати з зеленню і соєвим м’ясом.

Міжнародний день вегана

Суспільні події у День вегана мають масовий характер і присвячені поширенню головних ідей веганства в сучасному суспільстві. Ці заходи закликають людей до ведення здорового способу життя, до захисту тварин. Крім того, прихильники веганства влаштовують мітинги на підтримку напрямку і пригощають охочих стравами своєї кухні.

Читайте також