Вербна неділя 2021: коли святкують, традиції та що заборонено робити

У Вербну неділю християни йдуть до церкви, щоб освятити гілочки верби
Ексклюзив
Вербна неділя 2021: коли святкують, традиції та що заборонено робити
Верба, Вербна неділя фото: Freepik
24 Квітня 2021, 15:05
читать на русском

Свято Вербної неділі асоціюється кожному з очищенням та спасінням. Адже тисячоліттями назад Ісус Христос увійшов у Єрусалим, щоб спасти кожного із нас та встановити християнство.

Вербну неділю святкують за тиждень до великого свята або в шосту неділю Великого посту. Цьогоріч свято припадає на 25 квітня.

Історія Вербної неділі

В останні дні земного життя Ісус Христос вирушив до Єрусалиму, щоб зцілити невиліковно хворих, вигнати злих духів та воскресити мертвих. Але найголовнішою його метою було прийняти мученицьку смерть, аби усі люди мали вічне життя.

В'їжджаючи в Єрусалим, Ісуса зустрічало усе місто. Люди на радостях знімали з себе верхній одяг і кидали його на дорогу. Вони встеляли шлях пальмовими гілками і кричали "Осанна", слово на яке заслуговує лише цар. Пальмове гілля як раз символізує перемогу Христа над смертю і є згадкою про майбутнє воскресіння кожного з нас.

Син Божий в'їжджав у Єрусалим на молодому ослі, який символізує оновлену, молоду віру. Для того, щоб встановити на святій Землі християнство, Ісуса Христа розп'яли на хресті, після чого він увійшов у Царство боже. Своїм розп'яттям він подарував людству нову віру та звільнив його від найгіршого рабства - від рабства гріха.

Пальмових гілок в Україні немає, а весною свій цвіт розпускає лише одне дерево - верба. Тому українці використовують гілля верби, що символізує оновлення, відродження та силу.

Тому в цей день, у Вербну неділю, ми освячуємо гілля верби, аби подякувати Сину Божому за наше спасіння, нове життя та очищення від гріхів.

верба

Верба, Вербна неділя фото: Freepik

Традиції на Вербну неділю

У Вербну неділю християни йдуть до церкви, щоб освятити гілочки верби. Існує давня традиція, що після літургії слід одразу проковтнути плід верби, аби зберегти міцне здоров'я. Освячене священником гілля приносять додому і ставлять біля ікони. Букетик верби не можна викидати. Він повинен простояти цілий рік - аж до наступної Вербної неділі, оскільки є оберегом від хвороб, пожеж, повеней, блискавки та домашніх сварок.

Ще однією популярною традицією Вербної неділі є биття одне одного гілочками верби. Так, потрібно доторкнутись до людини освяченим гіллям та промовити: "Не я б'ю, верба б'є, від нині за тиждень буде Великдень!" Таке традиційне привітання нагадує, що незабаром Світле Христове Воскресіння.

верба

Верба, Вербна неділя, Паска фото: Freepik

Чого не можна робити у Вербну неділю

Вербна неділя вважається великим святом, тому будь-які хатні роботи забороняються, оскільки можуть віщувати про нещастя. Зокрема, не можна:

  • прибирати дома;
  • шити;
  • поратись на подвір'ї;
  • займатись фізичною працею;
  • сваритись із родичами та сім'єю;
  • кричати;
  • лихословити;
  • відвідувати клуби;
  • слухати голосно музику;
  • вживати алкоголь, м'ясо та молочні продукти.

Цей день має пройти смиренно і тихо у родинному колі.

Також Вербна неділя припадає на суворий Великий піст, який триває 48 днів. Його метою є підготовка до Великодня. Під час посту заборонено вживати м’ясо, молочні продукти, яйця, випічку, соуси і солодощі. Основними ж продуктами харчування є овочі, фрукти, бобові, горіхи, сухофрукти, мед, хліб, а також різні соління та варення. Важливо на цей період весь час молитись, щоб очистити свою душу й тіло.

А після Вербної неділі через тиждень православні та греко-католики святкують Великдень.

Більше про це свято читайте у нашому матеріалі: Коли і як цьогоріч святкуватимуть Великдень українці

верба

Верба, Вербна неділя фото: Freepik

1