Відпочинок добігає кінця: календар городника на березень 2023

З приходом весни настає час роботи у полі. в саду та на городі
Ексклюзив
Відпочинок добігає кінця: календар городника на березень 2023
2 Березня 2023, 15:15
читать на русском

Прихід весни знаменує собою початок активних городніх та садових робіт. Оскільки роботи досить багато, то дуже важливо, щоб у вас був помічник, який допоможе усе спланувати. Чудовий варіант в такому випадку — це місячний календар, завдяки якому ви будете знати, що саме та коли саме робити у березні 2023 року.

1-3 березня. Дуже сприятливі дні. Сьогодні можна садити розсаду перцю, помідорів та баклажанів. У теплиці рекомендовано здійснити посів огірків чи зробити висадку розсади огірків та томатів. Можна працювати і з насінням різних видів капусти: білокачанної, савойської, броколі, кольрабі. Його можна як сіяти, так і замочувати. В ці дні рекомендований також посів однорічних квітів. При необхідності можна провести пікіровку паростків, зробити полив, підгодівлю. В теплих південних регіонах варто закласти картоплю для пророщування.

4-5 березня. Дані дні не надто сприяють активній роботі, проте все ж деякі процеси можна проводити. Зокрема, дозволяється посів салату, фенхелю та базиліку у теплиці. Крім того, рекомендовано розпушити ґрунт. В саду можна зайнятись обрізанням дерев. Робота з насінням, пересадка, підживлення та полив під забороною.

6 березня. Сьогодні день сприятливий тільки для посіву декоративних рослин. Також ви можете поливати, прополювати, підживлювати, обробляти від хвороб і шкідників свої насадження. Дуже небажано сьогодні займатись замочуванням та пророщуванням насіння.

7 березня. Сьогодні повня, тому ніякі роботи з рослинами небажані.

8 березня. Рекомендовано продовжувати посадку декоративних рослин, багаторічних та однорічних квітів. Також можна здійснювати роботи, повʼязані із доглядом за рослинами на підвіконні чи в теплиці: поливати, удобрювати, пікірувати та ін. Замочувати та пророщувати насіння строго не рекомендовано.

9-10 березня. У ці дні варто посіяти на розсаду різні види капусти, огірки, селеру, спаржу, цибулю-порей. У теплиці можна провести посів ранньої редиски, висадити розсаду болгарського перцю, зробити пікіровку саджанців. У саду слід продовжити проводити обрізку. Не бажано сьогодні працювати з інсектицидами та іншими хімікатами.

11-13 березня. Ці дні сприятливі для будь-якої роботи із насінням, зокрема, можна сіяти шпинат, помідори, редиску, броколі, цибулю, ранню капусту, баклажани, огірки, кріп, перець. Також рекомендовано проводити полив, обробку від хвороб та шкідників. В саду можна зайнятись щепленням, внести органічні добрива. Небажані сьогодні такі процедури як обрізка, пікірування, пересадка, розмноження діленням кореня.

14-15 березня. Ці дні найкраще підходять для вигонки цибулі і часнику. Також можна сіяти редиску, кріп, петрушку, томати, цибулю-порей, садити бульбоцибулинні квіти та квіти із вʼюнким стеблом. Крім того, серед дозволених процедур розпушування ґрунту, внесення органічних добрив, обробка від шкідників. Не бажано проводити обрізку та полив.

16-17 березня. Посійте на розсаду капусту, кольрабі, броколі, баклажан, болгарський перець, селеру, пізні сорти помідорів. Також можете посадити бульбоцибулинні та багаторічні квіти. Ці дні сприятливі і для замочування насіння, викладки картоплі на пророщування, обробки рослин, поливу та підживлення. В саду можна зайнятись обрізанням дерев, зробити щеплення з використанням живців. Не рекомендовано тільки працювати із корінням.

18-19 березня. Посадкою, пересадкою та підживленням сьогодні краще не займатись. Натомість можна розпушити землю, зробити пасинкування, прищіпку, обробити рослини від шкідників. В саду продовжуємо обрізку дерев.

20-22 березня. Новий місяць. Роботи в саду та на городі небажані.

23 березня. Від посіву, пересадки, пікірування, обрізки, пасинкування, підживлення та поливу краще відмовитись. День рекомендовано присвятити прополюванню та підгортанню рослин. В саду можна обрізати сухі гілки.

24-25 березня. Дні сприятливі практично для усіх видів робіт, крім розпушування землі біля коренів. Зокрема, 24-25 березня можна сіяти на розсаду зелень, помідори, різні види капусти, баклажани, болгарський перець, огірки.

26-28 березня. В ці дні можна садити на розсаду під плівку квасолю, горох та інші вʼюнкі рослини. Також рекомендовано сіяти зелень, розпушувати землю, проріджувати рослини, обприскувати від шкідників та патогенів. В саду робимо щеплення, санітарну обрізку, обробку від шкідників.

29-30 березня. Можна замочувати насіння або сіяти капусту, баклажани, помідори, перець, огірки. В теплиці висаджуємо огірки та помідори. Також корисно прорідити сіянці, полити рослини, внести мінеральні добрива, посадити петунію та однорічні квіти. Загалом можна виконувати будь-яку роботу, але не бажано працювати із гербіцидами та іншими хімікатами.

31 березня. День не надто підходить для активних робіт, особливо для посадки, пересадки, поливу, підживлення, пророщування насіння. Але можна посіяти фенхель, базилік, листовий салат, провести розпушування землі, підготувати грядки для майбутніх посадок. В саду рекомендована санітарна обрізка дерев.

Читайте також