Військові приймають подарунки від Кіма, цивільні гинуть у чергах до магазину: як живе Миколаїв (фоторепортаж)

Вже другий ранок поспіль для миколаївців став недобрим
Ексклюзив
Військові приймають подарунки від Кіма, цивільні гинуть у чергах до магазину: як живе Миколаїв (фоторепортаж)
Знищена школа у селищі Радісний Сад на околиці Миколаєва

Парламент.ua розповідає, як живуть міста, у яких відбуваються бойові дії. Сьогодні на зв`язок з редакцією вийшли наші кореспонденти з Миколаєва.

Окупанти гатять по цивільній інфраструктурі

Противник підходить на відстань 30-50 км, починає обстріл міста з ГРАДів та касетними снарядами - ніяка повітряна тривога не спрацює, поки не впадуть перші снаряди. Ці ракети залітають у передмістя, промислові райони, та на автомагістралі. Навіть в старий дачний мікрорайон Ракетна роща, де у 80-х роках 19 сторіччя був заснований перший в імперії ракетний завод, підірваний у Другу світову.

Вчора дісталось єдиному працюючому в місті заводу Укроборонпром: “Зоря-Машпроект”. Цей завод виробляє газові турбіни для військових кораблів, та газоперекачувальних станцій. У неділю на виробництві було обмаль людей, тому жертв немає.

Загиблі цивільні біля банкомата і магазину АТБ

Накрило обстрілами Північний район міста, де за один вчорашній ранок 9 людей загинуло, 7 потрапило до реанімації – переважно це літні люди, що стояли в черзі до банкомату та в черзі перед АТБ, - розповідають місцеві жителі. 

Обстріл у передмісті Миколаєва

У Миколаєві станом на ранок неділі, 13 березня, тимчасово не працювало три котельні в Інгульському та Корабельному районах міста. У місті також знищено підстанцію, де перебили високовольтні лінії.

За останню добу через обстріл Миколаївської області постраждали 53 особи, 7 з яких – діти. Вже відомо, що в с. Таборівка, Вознесенського району, ввечері підірвалась на міні цивільна автівка, 2 особи загинули. Внаслідок авіаудару по школі на Миколаївщині загинули двоє людей, ще двоє травмувались. 

У с. Таборівка, Вознесенського району, ввечері підірвалась на міні цивільна автівка, 2 особи загинули

А вже сьогодні вранці, 14 березня, росіяни завдали ракетно-бомбовий удар по Снігурівці, невеличкому райцентру з населенням у 12 тисяч за 60 км від Миколаєва. Пошкоджено 30 житлових будинків, зруйновано 11.

В обласному центрі в результаті пошкоджень ранішним обстрілом, який почався через годину після завершення комендантської години більшість міста залишилась без електрики. Вже за дві години трамваї і тролейбуси вийшли на маршрути. Запрацювали місцеві провайдери інтернету та вежі мобільного зв'язку. Комунальні підприємства дуже оперативно ремонтують наслідки обстрілів, - зазначають містяни.

Дорога на неокуповану Україну залишилась одна

Дорога на неокуповану Україну залишилась одна. Та й та працює тільки 5-6 годин на добу. Мости більшу частину доби розведено. Окупанти хочуть дістатись до мосту на Одесу вже 14 днів. А миколаївці їх не пропускають. Вперлись.

Селище Снігурівка. Це була сільська хата.

Вчора з усіх усюд поздоровляли з уродинами військового голову адміністрації Віталій Кіма, він уособлює в медіа тепер дух спротиву миколаївців.

Дещо анархічний, але твердий. Тисячі мемів вже народилось за підсумками його відеорозповідей, які він “пилить” десятками за день.  Всі подарунки, що надходили, очільник області передав військовим, - розповідають про нього земляки.

Солдати в окопах - ось справжні герої

Генерал Дмитро Марченко, який керує обороною Миколаївщини, скромно попросив в ефірі національного медіамарафону не ліпити з нього "легенду", оскільки справжні герої – це солдати в окопах.

У першу чергу герой тут не я, а солдати та командири, які перебувають у полях, окопах та біля знарядь. Оборона Миколаєва – це їхня заслуга, а не моя заслуга. Я тут адміністратор, стежу за загальною обстановкою, якщо бачу, що є недогляд, реагую та коригую, щоб російські війська не вдерлися в Миколаїв. Настрій у наших бійців дуже позитивний, нас дуже підтримує народ. Ми маємо величезну підтримку від місцевого населення, починаючи з того, що вони годують наших бійців, закінчуючи допомогою в облаштуванні укріплень. У нас все виходить, – розповів Марченко.

Він також відзначив високу роль сільського населення, яке вогнем зустрічає окупанта.

У селах Миколаївщини люди теж зустрічають противника, починають його бити ще на підході до Миколаєва. Це звичайні люди з рушницями, вони захоплюють техніку та беруть полонених, – додав генерал. - Тому я впевнений, що Миколаївщину не здамо.

Проте, як живе нині Харківщина, читайте у репортажі: Немає ліків, звикли спати під обстрілами: репортаж з Харківщини (фото, відео)

1