Вовина тисяча: хто, коли і як отримає винагороду за вакцинацію

Витратити кошти можна буде лише за чітко визначеними напрямками
Ексклюзив
Вовина тисяча: хто, коли і як отримає винагороду за вакцинацію
Президент України Володимир Зеленський (Фото: УНІАН)
16 Листопада 2021, 17:28
читать на русском

Володимир Зеленський пообіцяв 1000 грн кожному вакцинованому громадянину України, але витратити ці кошти можна буде лише за чітко визначеними напрямками. Парламент.UA розібрався в ситуації та розповідає, як отримати гроші, що робити якщо у вас немає додатку "ДіЯ" та як вже відреагували українці на президентське заохочення до вакцинації.

Хто, як і коли отримає 1000 грн

За словами Володимира Зеленського отримати 1000 грн може кожен громадянин України, який двічі вакцинувався та має відповідний сертифікат.

Кожен, хто отримав два щеплення, зможе отримати одну тисячу гривень: швидко та зручно, тобто через додаток "ДіЯ". За ці кошти можна буде придбати абонемент у спортзал або фітнес-клуб, відвідати кінотеатр, театр, музей, концертний зал чи виставковий центр, або купити квитки для мандрівок всередині країни ну внутрішні авіа- та залізничні перевезення, - зазначив Зеленський у своєму відео зверненні.

Президент уточнив, що сама програма стартує 19 грудня та триватиме довше за місяць, щоправда, не уточнив скільки саме.

На цю програму з Державного бюджету цього року виділяють 3 млрд грн. і ще стільки ж буде закладено у Державний бюджет на 2022 рік.

Це буде фонд підтримки підприємництва, який постраждав від COVID. Це буде фонд у бюджеті. Це кошти державного бюджету України, - пояснив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Водночас для пенсіонерів та тих, у кого досі немає додатку "ДіЯ" з різних причин, влада розробляє альтернативний шлях, про який повідомить згодом. Але кошти точно не видаватимуть "на руки", тому альтернативний шлях також передбачатиме "безготівковий" розрахунок за послуги: розглядають варіанти ваучерів, сертифікатів чи бонусних карток.

Як відреагували соцмережі

Одразу після оприлюднення президентського звернення, українські соцмережі вибухнули суперечками, схваленням, засудженням і, звісно ж, жартами.

Так, користувач фейсбуку Олександр Ярецький зазначив, що якби до переліку послуг, на які можна витратити 1000 грн, додали б виробників спиртних напоїв, то вакцинація була б значно ефектнішою.

Юлія Кузьменко-Кіян зазначила, що варто було б видавати 1000 грн лише вакцинованим людям літнього віку, для того, щоб не перенавантажувати Держбюджет. Водночас саму ідею Юлія схвалила.

А ось Дмитро Золотухін виступив категорично проти подібних витрат коштів платників податків.

Крім того, різними мережами ширяться десятки фотожаб, в яких Зеленському пригадують "Юліну тисячу" та насміхаються над тим, що можна придбати сертифікат за 100 доларів і частково відбити цю суму за допомогою держави.

Володимир Зеленський не випадково обрав датою початку програми 19 грудня, адже в Україні в цей день святкують день Святого Миколая. За традицією в цей день дітям дарують солодощі та інші презенти. Цього року глава держави вирішив зробити цілу країну дітьми.

За даними МОЗу за останній тиждень рівень госпіталізації, спричинений COVID-19, знизився на 13%. Для багатьох українців 1000 грн – це суттєві гроші, попри те, що витрачати їх можна буде лише за призначенням, тому черг у пунктах вакцинації однозначно побільшає. А ось чи дозволить нестандартний хід Зеленського приборкати поширення інфекції в Україні та повернутись до нормального функціонування державу– покаже лише час. Наразі можна сказати лише те, що і без того дефіцитний бюджет країни вкотре буде перерозподілений, а отже хтось таки десь недоотримає.