Впевнено лідирує: що відомо про головного претендента на посаду ректора КНУ

У першому турі виборів з великим відривом лідирує чинний проректор з науково-педагогічної роботи КНУ ім. Шевченка Володимир Бугров
Ексклюзив
Впевнено лідирує: що відомо про головного претендента на посаду ректора КНУ
Проректор з науково-педагогічної роботи КНУ ім. Шевченка Володимир Бугров. Фото: УНІАН
26 Листопада 2020, 20:19
читать на русском

За результатами першого туру виборів ректора Київського національного університету ім. Тараса Шевченка визначити остаточного переможця не вдалось. Оскільки жоден кандидат не набрав більш як 50% голосів у виші проведуть другий тур голосування.

Однак у першому турі визначився очевидний лідер перегонів. Перше місце з великим відривом зайняв чинний проректор з науково-педагогічної роботи КНУ ім. Шевченка Володимир Бугров. У нього – 1 652 голоси (42,75%).

Водночас його основний конкурент, який і стане суперником Бугрова у другому турі, професор Сергій Вижва набрав всього 270 голосів (7%).

Що відомо про ймовірного претендента на посаду ректора КНУ ім. Шевченка

Володимир Бугров провів в університеті Шевченка усю свою трудову кар’єру. У 1991 році він з відзнакою закінчив філософський факультет КНУ і того ж року вступив до аспірантури.

У червні 1996 захистив кандидатську дисертацію на тему “Мова та символ в контексті проблеми розуміння”.

У жовтні 1998 року став доцентом кафедри історії філософії. Крім того, з листопада 1998 року до січня 2009 року працював заступником декана з наукової роботи.

Теперішню посаду проректора з науково-педагогічної роботи КНУ Бурков обіймає з січня 2009 року.

Він також є головою Науково-методичної ради КНУ імені Шевченка. Автор понад 100 наукових та навчально-методичних праць.

За час роботи Бугров відзначений званнями заслуженого працівника освіти у 2014 році, кавалера ордена “За заслуги” 3 ступеню у 2017 році.

Чи причетний Бугров до скандалів у КНУ

Згідно з даними офіційної декларації, претендент на посаду ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Бугров за основним місцем роботи за рік отримує 705 678 грн і ще 163 877 за сумісництвом від того ж роботодавця (КНУ ім. Шевченка). Таким чином, середня місячна зарплата професора Бугрова близько 72 тисяч гривень.

Крім того, у декларації вказано три земельні ділянки у Зеленому Борі під Києвом. Усі вони записані на дружину.

Низка ЗМІ поширила інформацію, про те, що Бугров причетний, щонайменше, до декількох кримінальних проваджень. Зокрема у зв'язку з корупцією у великих розмірах та сексуальних домаганнях, користуючись своїм службовим положенням.

Зазначається, що серед справ, у яких фігурує Бугров, найбільш серйозну розслідує Головне слідче управління Національної поліції України.

Згідно з матеріалами справи, декан юридичного факультету КНУ ім. Т. Шевченка (Гриценко І.С.) та наближені до нього особи з-поміж керівного та допоміжного складу університету, зокрема й нібито Бугров, з метою отримання неправомірної вигоди в великих розмірах налагодили схему незаконної видачі документів про отримання вищої освіти іноземним та українським громадянам.

Стверджується, що впродовж тривалого часу вони приймали абітурієнтів та подальший супровід студентів до отримання ними вищої юридичної освіти, за що отримували чималі хабарі. Йдеться, щонайменше, про декілька мільйонів доларів. При цьому, згідно з інформацією, основна кількість іноземних громадян взагалі не перебувала на території України протягом усього часу навчання, а також здачі заліків й екзаменів.

ЗМІ також стверджують, що весною 2011 року Бугров домагався щонайменше двох студенток філософського факультету. На той час він уже був на посаді проректора з науково-педагогічної роботи КНУ ім. Тараса Шевченка.

Варто зауважити, що дружина Бугрова Ольга Руденко працює на тому ж філософському факультеті.

Що обіцяв Бугров перед виборами ректора КНУ

Балотуючись на посаду ректора Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Володимир Бугров оприлюднив програму свого бачення керівництва вишем.

Так зокрема серед пунктів програми кандидата вказано, що він планує гуртувати креативну й творчу студентську молодь, сприяти особистому та професійному розвитку науково-педагогічного колективу, а також залучати випускників для вдосконалення й розвитку університету.

Сучасна вища освіта – гнучка інноваційна система тривалістю в життя, де успіх визначають академічні спільноти, технології й проєктне мислення. Сучасна освіта – це не просто трансляція знань, це соціальне середовище, взаємозбагачення й партнерські взаємини між усіма учасниками освітнього процесу, - йшлося у програмі.

Також Бугров ставить за цілі розширити кількісно та якісно простір наукових досліджень у різних галузях науки, посилити увагу до міждисциплінарних досліджень як основи розвитку знань, інновацій і технологій та сприяти співпраці науковців на загальнонаціональному та міжнародному рівнях.

Про перебіг передвиборчої кампанії читайте у нашому матеріалі: "Вибори ректора університету Шевченка: хто може очолити найбільший виш країни"

1