Як пройшов перший день локдауну в Києві: затори, перевірки і конфлікти

Поліціянти усюди контролювали масочний режим і дотримання карантину
Ексклюзив
Як пройшов перший день локдауну в Києві: затори, перевірки і конфлікти
Карантин, локдаун фото: УНІАН
5 Квітня 2021, 22:29
читать на русском

Сьогодні, 5 квітня, у Києві минув перший день суворого карантину. Через обмежений транспорт частина киян не мала як добратись на роботу, на дорогах утворився справжній колапс: затори у місті та на в'їздах, вдвічі дорожче таксі та майже пустий транспорт. Поліціянти патрулювали навіть парки і через гучномовці закликали виконувати карантинні вимоги.

Про те як працював кожний сервіс в Києві проаналізувало видання Парламент.UА.

Громадський транспорт

З 00:00 в Києві транспорт почав працювати лише за спецперепустками. Їх могли отримати працівники підприємств критичної інфраструктури. Тому проснувшись зранку, жодний киянин навіть не підозрював, як важко йому доведеться добиратись на роботу.

На кожній станції метрополітену чергували по декілька поліціянтів. Вони в кожного по черзі перевіряли спецперепустки для проїзду в транспорті та документи. Через це на входах до метро виникли черги і почались конфлікти: люди не встигали на роботу і не всі отримали нову перепустку.


Маршрутки, автобуси та тролейбуси їздили пусті. Деякі кияни навіть намагались потрапити в транспорт за старими перепустками, які діяли минулого року. Дехто показував листи з роботи - якщо підприємство не встигло отримати пропуску. Однак таких пасажирів в транспорт не пускали. Кожний киянин повинен був мати новий спецпропуск і посвідчення. Посилені мобільні групи правоохоронців у разі виявлення порушень складали адмінматеріали.

Той хто, не отримав спецперепустки, намагався викликати таксі. Проте служби таксі підняли ціни на проїзд, в середньому, у три-чотири рази. Там, де поїздка обходилася в 100-200 грн, довелося заплатити близько 500-600 грн. А подекуди суми були просто космічними: досягали навіть двох тисяч в одну сторону!

Дехто вирішив пересісти на власне авто. Проте, це спричинило колапсові та кілометрові затори по всьому Києві. Рух був ускладнений ледь не на кожній вулиці.

Через нестачу спецперепусток, дехто вдавався і до шахрайства. Так, 18-річна дівчина у соціальній мережі Facebook розмістила інформацію про продаж спецквитків для проїзду в громадському транспорті з довідкою про працевлаштування в одній із лікарень м. Києва. Вартість її складала 200 грн. Поліції вдалось викрили злочинні дії дівчини і розпочати кримінальне провадження.

Тим часом в Офісі президента визнали свою помилку і пообіцяли терміново вирішити ситуацію.

Змушені констатувати, що це завдання не було виконане належним чином. З відповідних звітів та численних повідомлень бачимо, що без спецперепусток залишилася, серед іншого, і частина медичних працівників. Вважаємо таку ситуацію неприпустимою, - йдеться у повідомленні.

Коронавірус, карантин (фото: УНІАН)

Громадські місця

По всьому Києві поліція перевіряла дотримання карантинних заходів та масочний режим. Вони патрулювали у лісопаркових зонах, парках та інших громадських місцях, де можливе скупчення громадян, і за допомогою гучномовця зверталися до перехожих та застерігали виконувати карантинні вимоги.

Вкотре закликаємо громадян не порушувати встановлених протиепідемічних заходів, використовувати засоби індивідуального захисту та дотримуватись соціальної дистанції, аби не наражати себе та оточуючих на небезпеку, - поінформували у столичній поліції.

Заклади громадського харчування

Ресторани та кафе працювали винятково на доставку чи на замовлення. Проте напередодні, правоохоронці перевірили 490 закладів господарської діяльності. Вони зафіксували 173 порушення карантинних обмежень "червоної" зони. Поліціянти перевірили розважальні заклади, кафе, ресторани, торговельно-розважальні центри. А також закрили два заклади, які працювали у звичайному режимі під час локдауну. Зокрема, це ресторан "BAO" та  "Хлібний".

Поліціянти пообіцяли й надалі здійснювати перевірки і стежити за дотриманням карантинних заходів.

Кафе

Кафе Фото автора Marta Dzedyshko з Pexels

Заклади культури

Кінотеатри, театри, музеї, концертні зали зачинені.

Кінотеатр, карантин

Кінотеатр, карантин (фото: УНІАН)

Читайте також

Перукарні та салони краси

Вони працюють за попереднім записом.

Спортзали і фітнес-центри

Їхня робота під час локдауну заборонена. Спортом дозволяється займатись лише на дворі. Усі спортивні змагання, включно із футбольним матчем, відбуватимуться без глядачів.

Школи і дитячі садки

Повністю зачинені. Школярі усіх класів навчаються дистанційно.

Дистанційне навчання, школяр (фото: pexels)

Ярмарки

Вони заборонені.

Продукти, ринок

Продукти, ринок (фото: УНІАН)

Богослужіння

Дозволяється, якщо забезпечена площа приміщення не менше 10 квадратів на людину.

Софія Київська фото: УНІАН

Реакції соцмереж

Колапс зі спецперепустками, затори і ціни на таксі викликали у користувачів різноманітні реакції, зокрема, й смішні меми.

1