Локдаун - це тимчасово, але якщо вакцинація не пожвавиться, ми зіштовхнемося з ним ще не раз

Богдан Петренко

політолог, конфліктолог

Локдаун - це тимчасово, але якщо вакцинація не пожвавиться, ми зіштовхнемося з ним ще не раз
(Фото: УНІАН)
5 Квітня 2021, 20:14
читать на русском
Політолог вважає, що жорсткі обмеження у столиці можуть тривати до Великодня

Локдаун - це не панацея від хвороби та не спосіб зупинити, він її відтягує. Адже головне що може зупинити хворобу - це імунітет, вакцинація. 

Чому довелося знову впровадити жорсткі карантинні обмеження

Впровадження локдауну говорить про те що влада не справляється, по-перше, з лікуванням, а по-друге, з вакцинацією і інформаційною профілактикою, люди більше не бояться захворіти. І хоча локдаун явище тимчасове, якщо надалі не буде інтенсифікуватися щеплення, ми зіштовхнемося з ним ще не один раз.  

Обмеження роботи громадського транспорту в Києві

З реалізацією обмежувальних заходів виникли чималі проблеми, зокрема у Києві. Бо дістатися до столиці проблеми не виникає, а от у самій столиці все геть непросто. Чи отримали перепустки усі, хто мав їх отримати, мені складно оцінити. Однак я бачив саму перепустку і мені здається, що рівень її захисту недостатній. Тому не дивно, що на різних сайтах з’явилися пропозиції придбати таку перепустку. І за цінами, які встановили таксі, купити таку перепустку - виглядає у чотири рази дешевше ніж одна поїздка у таксі.

Читайте також

Тут знаєте, як з чорним ринком, головна проблема не в тому, що люди готові продавати фальсифікат, наркотики, зброю, проблема в тому що є попит. Тому боротися і тут слід не лише з пропозиціями, але й з попитом. Наприклад, я минулого року не відчував, що в людей було бажання їхати на роботу, явно вони переймалися, хоча карантин тоді впровадили, коли в нас було мало хворих. 

Тож основна проблема у відсутність чіткої системи інформування громадян, де ми б не зіштовхувалися з суперечностями, з тим, що нам обіцяють одне і геть не виконують його. Через це люди недовіряють владі, не довіряють вакцині. Через таку комунікацію люди перестали вірити, що карантин допоможе, отже треба їхати на роботу і заробляти гроші. 

транспорт

(Фото: УНІАН)

Як довго триватиме локдаун у Києві 

Якщо згадати грудень, коли мали впровадити жорсткий карантин, але його врешті перенесли на період після свят, коли відбулося падіння кількості хворих і сенсу його запроваджувати вже не було. Його перенесли тому, що не було підтримки у громадській думці. Тому мені здається, що карантин десь перед Великоднем знімуть. Адже будуть великі розпродажі, і тоді вже середній і великий бізнес почне розуміти, що він втрачає величезні кошти, і тоді почнеться системний тиск на центральну владу і на київську міську, аби зняти карантин. Однак це не заспокоює, адже до Великодня ще цілий місяць.


Контекст. Від 5 квітня у Києві впровадили суворі карантинні обмеження. Зокрема громадський транспорт почав працювати за спецперепустками, а школи та дитсадки закрили. Попередньо такі обмеження діятимуть до 16 квітня.