Яким буде курс гривні найближчим часом - валютний прогноз від експертів

Чому гривня коливається та чого очікувати від курсу найближчі місяці
Ексклюзив
Яким буде курс гривні найближчим часом - валютний прогноз від експертів
Гривня, купюри Фото: НБУ
18 Березня 2021, 11:15
читать на русском

Ще наприкінці минулого року міністр фінансів Сергій Марченко заявив про відсутність особливих ризиків у валютно-курсовій політиці та передбачив певну стабільність на ринку у 2021 році. Які ж насправді тенденції склалися за перші місяці цього року на валютному ринку та чого чекати найближчим часом розбиралися у Парламент.UA.

Яке зараз становище на валютному ринку 

Останні дні гривня періодично то посилює свої позиції на валютному ринку, то послаблює. Втім зазначу, що коливання відбуваються незначні.  

Наприклад, на початку тижня курс гривні щодо долара виріс на 9 копійок, Нацбанк встановив його на рівні - 27,64 гривні за долар. Однак вже за добу гривня послабила свої позиції, хоча й всього на кілька копійок. Такі незначні коливання нині основна тенденція на валютному ринку, яка зберігатиметься найближчим часом, запевняють експерти. 

В Україні зараз дуже багато валюти, водночас факторів які можуть призвести до серйозної девальвації гривні на сьогодні немає. 

Також стабільність тримається за рахунок того, що багато грошей приходить від українських заробітчан, валюту передають експортери та найголовніший фактор - відсутність паніки та скуповування валюти, - зазначив економічний експерт Олександр Охріменко.

Читайте також

Чому відбуваються валютні коливання 

Економісти наголошують, значний вплив на ситуацію на валютному ринку мають іноземні портфельні інвестори, яких також називають фінансовими спекулянтами, вони беруть участь у викупі облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП, - далі). 

По суті, у нас коливання гривні до долара відбувається виходячи із того, що в Україну приходять іноземці, бо на сьогодні на фінансових ринках у світі є надлишок вільного ресурсу, який вони не знають куди дівати, навіть у біткоїн його вкладають. Тож вони приходять в Україну, продають долари на валютному ринку і вкладають в ОВДП.  Цього вівторка, Міністерство фінансів продало облігацій на 14 мільярдів гривень. Аби це відбулося величезну кількість доларів продали на ринку і ми побачили невеличке послаблення гривні, - пояснив економічний експерт та член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.  

Валюта Фото: НБУ

Як довго гривня залишатиметься відносно стабільною 

Хоч на валютному ринку і зберігається відносна стабільність гривні, вона досить хистка, застерігають фахівці. Українська економіка нині у стагнації, тож внутрішньоекономічних чинників щодо зміцнення курсу гривні наразі немає.  

На відміну від коштів, які приходять від великого експорту, ця гривня, яка зараз в ОВДП вона потім буде повертатися іноземцям, а вони своєю чергою будуть конвертувати її в долар і виводити з країни. Так от, саме момент зворотного обміну і призведе до тиску на валютний ринок і є небезпека, що гривня може ослабнути. 

Окрім того, у вересні цьогоріч у нас дуже великі погашення фінансових зобов’язань, тому можливо вже влітку будуть зменшувати обсяги залучення ОВДП. Проте влітку немає тиску на долар і з боку внутрішнього ринку, тож, я думаю, баланс таки зберігатиметься, - наголосив Олег Пендзин.

Тож, за прогнозами експертів, впродовж весни гривня зберігатиме відносну стабільність, хоч без незначних коливань звісно не минеться.

1