Яку вигоду російська влада намагається отримати від казанської трагедії

Хочуть посилити контроль над школою, інтернетом і відновити подобу каральної психіатрії
Ексклюзив
Яку вигоду російська влада намагається отримати від казанської трагедії
Ільназ Галявієв (Фото: kilker.ru)
12 Травня 2021, 11:57
читать на русском

11 травня ознаменувався страшною трагедією в столиці Татарстану Казані - 19-річний Ільназ Галявієв прийшов з рушницею в школу, в якій колись навчався, і відкрив стрілянину. Загинуло семеро дітей і двоє дорослих, близько 20 осіб отримали поранення, багато хто з них - досить важкі. Крім постраждалих від стрілянини, кілька дітей загинули від того, що в паніці вистрибнули з вікон.

Про сам злочинця відомо не дуже багато. Зброю він отримав цілком легально, а відомостей про його приналежність до якихось радикальних груп поки не оприлюднено. Судячи з усього, нападник страждав психічними розладами - на відео допиту Ільназ запевняє, що "усвідомив себе богом", і постійно повторює, що ненавидить усіх навколо. Ще до нападу він пообіцяв в соцмережах "вбити безліч біосміття".

Російська пропаганда звично взялася за спекуляцію на крові

Очевидно, що інцидент не має політичного забарвлення, але навіть у перший же вечір після трагедії російська пропаганда спробувала максимально вписати стрілянину до кола звичних маніпуляцій: і в російських ток-шоу, і в прокремлівських телеграм-каналах проводять кілька наративів, пов'язаних зі стрільбою.

По-перше, пропаганда намагається порівняти новоспеченого терориста із російською ліберальною опозицією. Оскільки ніякого, навіть віддаленого зв'язку тут немає, конструкції для подібних аналогій обирають вельми химерні. Однією з таких штучних зв'язок є тема інфантилізму і незрілості молоді в тому ключі, що "вони виходять на протести, а потім розстрілюють своїх однокласників". З цього робиться простий висновок: подібній молоді не можна вірити та неможливо підпускати до ухвалення серйозних рішень. Друга зв'язка і зовсім носить релігійно-містичне забарвлення: мовляв, ліберали за своєю суттю є сатаністами, і саме це об'єднує їх з "казанським стрільцем".

Читайте також

По-друге, головний редактор каналу RT Маргарита Симоньян запропонувала перевіряти всіх старших школярів і студентів на предмет психічного здоров'я. Однак, якщо брати до уваги російську практику, неважко припустити, що "психічною хворобою" можуть бути визнані будь-які опозиційні погляди підлітка. Досить згадати вже наявні прецеденти, наприклад, у 2015 році 17-річного Миколу Підгорного помістили до психіатричного стаціонару власні батьки лише за те, що він разом зі своїм другом Владом Колесніковим засуджував анексію Криму. Сам Влад після багатомісячного цькування з боку своїх рідних, сусідів і однокурсників, наклав на себе руки.

При цьому контроль за поглядами школярів і без того посилюється. Зокрема, в січні поточного року, на тлі протестних акцій на підтримку Олексія Навального, класні керівники ряду сімферопольських шкіл зажадали від батьків що дві години звітувати про те, що їхня дитина перебуває під наглядом дорослих. Тепер, якщо ініціатива Симоньян візьмуть на озброєння, подібні перевірки можуть супроводжуватися психологічними репресіями на адресу неповнолітніх.

Російська влада хоче контролювати школи та інтернет

По-третє, та ж Симоньян запропонувала переглянути шкільну програму. Поряд з цілком раціональними ідеями, наприклад, додаванням обов'язкових медичних курсів та правових знань, головний редактор RT закликала приділяти більше уваги урокам історії та виховної роботи, що в наявному контексті теж має ризик звестися до ідеологічної обробки.

По-четверте, голова Держдуми В'ячеслав Володін закликав обговорити пропозицію "піти від анонімності в інтернеті, що дозволить, як вважають прихильники цієї ідеї, в рази знизити обсяг контенту, який пропагує насильство та героїзує екстремізм". Учасники російських ток-шоу висловилися на цю тему ще жорсткіше та запропонували заблокувати "чужий їм" західний інтернет, що загрожує "змінити етичний код нації".

Насправді подібні заклики звучать давно, з чого складається враження, що російські пропагандисти "тестують" суспільні настрої та намагаються зрозуміти, наскільки росіяни, особливо молодь, готові до подібної ізоляції. При цьому прихильники "суверенного інтернету" замовчують той факт, що саме його створення означає відключення від глобальної мережі.

Як пояснює IT-фахівець з Сан-Франциско Майкл Таланов, безпеку інтернет-з'єднань забезпечуєть за допомогою SSL сертифікату, що видається спеціальними компаніями. Завдяки цьому сертифікату дані з комп'ютера на сервер передаються в зашифрованому вигляді, і недоступні для провайдера. Дві основні компанії, що видають такі сертифікати - це американські корпорації Amazon і Google, що перебувають під юрисдикцією США.

Росіяни можуть реалізувати безпечне шифрування даних своїми силами, але тільки в межах територіальних кордонів Росії. Для цього їм потрібно буде зробити свій браузер, свій протокол і поставити своє обладнання. Наприклад, вони теоретично зможуть втілити безпечне з'єднання між Яндекс-браузером і російським інтернет-провайдером. Проблема лише в тому, що цей російський інтернет не буде інтегрований в глобальний, - попереджає експерт.

За словами Таланова, закордонні браузери не будуть підтримувати російський тип шифрування, а значить, встановити з'єднання з такими сайтами з-за кордону буде неможливо. Якщо ж російські сайти не будуть використовувати своє шифрування, і залишать з'єднання відкритим і небезпечним, всі серйозні західні компанії не стануть встановлювати з'єднання з небезпечними сайтами, оскільки вони не можуть дозволити, щоб конфіденційні дані користувача передавалися в незашифрованому вигляді.

Не перший рік в Росії вирощують культ ненависті

При цьому не схоже, що якимось чином суверенний інтернет здатний запобігти агресивності підлітків, оскільки її зростання багато в чому визначається загальним напруженням ненависті та мілітаризму, притаманному російському інформаційному простору.

Психологиня Олена Кузнєцова справедливо зазначає, що неприпустимо одягати у військову форму дітей, хоча подібна тенденція поширена в Росії повсюдно.

"Виховний посил, який отримують через подібні дії дорослих діти - що війна це чудово, це свято, тому що потім вона закінчується перемогою", - пише вона.

Дійсно, романтизація війни неминуче пов'язується з романтизацією смерті та знеціненням життя. Діти ще не розуміють, що військова форма - це одяг для смерті, він сіє смерть і символізує готовність вмирати.

Втім, атмосфера ненависті полягає не лише у мілітаризмові. Казанський стрілець Ільназ Галявієв очевидно не страждав "ура-патріотизмом": судячи з відео його допиту, це був одинак з психічними розладами, що уявив себе богом. Однак показово, що протягом всього короткого відео злочинець рефреном вимовляв одну і ту ж фразу: "Як я вас всіх ненавиджу!". Навіть прокремлівський телеграм-канал "Незигарь" зазначив у зв'язку з цим, що "агресивне інформаційне середовище формує підґрунтя для конфліктів та ескалації насильства".

Щоб це зрозуміти, достатньо поглянути, за яким принципом ведеться цькування опозиційно налаштованої молоді в російських ЗМІ. По суті, воно являє собою неприкритий культ приниження з боку грубої сили. У цьому ключі шикуються всі аргументи пропагандистів, які стверджують, що люди, що виходять на протести, це "мамчині революціонери", слабаки та нікчеми, що здаються під ударами кийків і каються на камеру після декількох годин тортур або залякувань.

Це культ дворової шпани, що формується на постійних, щоденних знущаннях зі слабких і на культивуванні в суспільстві думки, що тих, кого можна побити та залякати, не варто шкодувати, і з "цими істотами" не можна чинити інакше, крім як б'ючи та знищуючи їх.

В результаті діти, начитавшись і надивившись такої пропаганди, роблять з цього тільки один висновок: потрібно вбивати та бити самому, щоб не потрапити в категорію слабких, над якими "дозволено" знущатися. Якщо ж додати до цього деградацію спецслужб, які звикли боротися з мирними студентами, а не зі справжніми терористами, і загальну корупцію, завдяки якій можна купити хоч водійські права, хоч право на носіння зброї, ми отримуємо аж такий трагічний підсумок.

1