За що судять учасників акції під ОП: реакція правової держави чи тиск на протестний рух

Чому правоохоронці просто стояли та навіщо закривати лідерів протестного руху вдома
Ексклюзив
За що судять учасників акції під ОП: реакція правової держави чи тиск на протестний рух
Акція у підтримку Стерненка під Офісом президента Фото: Парламент.UA
26 Березня 2021, 19:39
читать на русском

Під час гучної акції "Свободу політв'язням", присвяченої дню народження ув'язненого активіста Сергія Стерненка, яка пройшла під гаслом "Не чуєш - побачиш", мітингарі розмалювали стіни Офіса президента фарбами, закидували її ж фаєрами та влаштували салют прямо на порозі.

З того часу минув майже тиждень, протягом котрого учасникам акції та керівникам громадських організацій встигли вручити підозри та посадити під цілодобовий домашній арешт із перспективою ув'язнення до семи років. У причинах та наслідках резонансної акції розбирався Парламент. UA.

Чому правоохоронці стояли осторонь на акції під Офісом президента

Повну бездіяльність правоохоронців під час протесту під Офісом президента заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко назвав "розумними діями керівництва поліції, що стали на заваді планам провокаторів". 

Повірте, не було жодних проблем очепити будівлю ОПУ сотням правоохоронців, які чекали поруч, та не дозволити пошкодити стіни,  вікна та таблички. Але тоді б замовники провокації досягли своєї мети - кровопролиття під об’єктиви відеокамер з подальшими закликами до повалення законно обраної влади, - заявив Геращенко у своєму Фейсбуку.

Також Геращенко заявив - мітинг біля Офісу Президента не планувався як мирна акція та оприлюднив відео на якому позначені начебто конкретні активісти.

 

Підозра Владу Сорду, підозрюваного у побитті скла на дверях

Згодом поліція затримала ексвійськовика із позивним Змій - Владислава Гранецького-Стафійчука (Сорда), котрого підозрюють у побитті шибок дверей Офісу Президента. Йому інкримінували хуліганство із застосуванням зброї, що передбачає до семи років позбавлення волі. Зброєю поліціянти назвали складаний ніж, що вилучили у Влада під час обшуку.

акція під ОП

Владислав Гранецький-Стафійчук (Фото: https://www.facebook.com/caernavon)

І вже 23 березня йому обрали запобіжний захід та відправили під цілодобовий домашній арешт. Друг Владислава Євген Лір упевнений - дії його товариша спричинив постравматичний стресовий розлад.

Підозри організаторам акції та членам руху "Гонор"

Однак згодом правоохоронці також оголосили про підозру активістові руху "Гонор" Олексію Білковському та одному з організаторів акції, лідеру руху «Гонор» Сергію Філімонову. Їм інкримінували ту саму статтю, що й Стафійчуку.

Сергій Філімонов (Фото: https://www.facebook.com/serhii.filimonov.98)

Зокрема у підозрі Філімонова йшлося про те, що він начебто, запаливши файєр, дав сигнал іншим активістам. Обрання їм запобіжного заходу мало відбутися 24 березня, однак засідання перенесли на 30 березня. Сам же Сергій Філімонов наголосив, що підозри йому та іншим активістам ґрунтуються лише на свідченнях поліціянтів з київського полку поліції особливого призначення (екс-«Беркут») та оперативників Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції.

Це справа, яку шиють на очах у всіх українців. Пан Геращенко публікує якісь записи, вказує фотографії, на яких неможливо нікого впізнати, публікує особисті дані хлопців. Насправді, я думаю самі "мусора" не вірять в цю історію і будуть ще перекваліфіковувати, тому що фаєр - це не заготований предмет для нанесення тілесних ушкоджень, це брєд. Це все робиться для того, аби нас закрити до апеляції Сергію, щоб ми не змогли підготувати велику протестну акцію. Втім це не вийде в них, - розповів у коментарі Парламент.UA Філімонов.

Підозра лідеру "Невідомого патріота" Євгену Строканю

Також повідомлення про підозру отримали активіст Давид Гаджимурадов та лідер руху "Невідомий патріот" Євген Строкань. У своєму фейсбуку він опублікував відео вручення підозри та зазначив, поліціянти в цивільному наздогнали його після зустрічі із Владом Сордом. 

Строкань

Євген Строкань під судом читає вірші Влада Сорда (Фото: https://www.facebook.com/strokan.eugen)

В результаті 24 березня суд відправив Строканя під цілодобовий домашній арешт на місяць. Йому також закидають  "хуліганство із застосуванням предмета, заздалегідь підготовленого для нанесення тілесних ушкоджень", тільки у його випадку це вже не фаєр, а балончик з фарбою. 

Домашній арешт дійсно ускладнює моє життя, тому що весь мій прибуток і моя діяльність знаходиться за межами моєї квартири й онлайн мало що можу робити. Однак буду пристосовуватися. Уся доказова база проти мене - це свідчення правоохоронців, а саме спецпризначенців, тобто колишнього "Беркуту". Фото- та відео- зйомка,  роздрукована на папері, й там взагалі нічого неможливо розібрати. Там було багато людей, але всі розуміють, що ні я, ні Філімонов нічого не писали на стінах і все одно нам прийшли підозри. Тобто вони протестну верхівку намагаються обмежити і тут стає зрозуміло, що у всього цього політичний мотив, а не пошук винних, - розповів Євген Строкань в ексклюзивному коментарі.

Підозра захиснику Протасового Яру Роману Ратушному

Також підозру отримав голова ініціативи «Захистимо Протасів Яр» Роман Ратушний. Підозру йому вручили одразу після того, як він взяв участь в ефірі телеканалу "Україна 24". 

Роман Ратушний (Фото: https://www.facebook.com/r.ratushnyy)

Напередодні він звертався до заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка з вимогою припинити незаконне використання його фото та згадування інформації про нього в оприлюдненому Геращенком відео. А також зазначив, що цей відеозапис містить неправдиву та негативну інформацію щодо нього. 

26 березня йому мали обирати запобіжний захід. Однак Ратушний заявив про відвід судді через "конфлікт інтересів", що, за словами активіста, пов’язаний з його участю у Революції гідності, тож засідання відклали. 

Підозри активістам за нецензурну лайку та фаєри

Окрім того, у соцмережах засудженого активіста Сергія Стерненка повідомили, що ще на трьох учасників акції на його підтримку під Офісом президента склали протоколи про адміністративні порушення.

На Ігоря Поташенкова та Олега Кобезського за "Порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів". Тобто за те, що під час акції тримали фаєри.

А на ще одного активіста Артура Єфименка - за нецензурну лайку в громадських місцях.

Чому активістів намагаються посадити під домашній арешт

Народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Юрчишин, який також брав участь в акції на Банковій, зазначив, що вважає суди над активістами - тиском на протестний рух. Окрім того, наголосив, що готовий брати мітингарів на поруки. 

Насправді реакції правоохоронців варто було чекати, але те в якому форматі вона більше нагадує переслідування активістів. Я приходив на кілька засідань, які мали відбутися, щодо обрання запобіжного заходу і з того, що вдалося зрозуміти, це розмита аргументація, а статті й запобіжні заходи достатньо жорсткі. Це вказує на те, що мета просто виокремити певних лідерів протестних акцій, посадити їх під домашній арешт. Тобто є сподівання, що так вдасться захлинути протестний рух.

На даний момент мене попередили про можливість виключення з фракції, так само як і п’ятьох моїх колег. Це не пов’язано з подіями на Банковій. Скоріше за все події на Банковій активізували дискусії навколо цього питання. Хоча і якоїсь реакції з боку керівництва партії, запрошення до діалогу ми поки не отримували, - зазначив Ярослав Юрчишин у коментарі.

А політолог Богдан Петренко заявив: події на Банковій, що відбулися 20 березня, важко трактувати однозначно. Втім має два погляди на ситуацію: це або перформанс активістів, або провокація з боку Офісу президента. 

У мене є два варіанти подій, що відбулися 20 березня. Або це був такий перфоманс, коли люди вирішили, що зможуть виокремитися і захопити інформаційне поле, якщо вони будуть застосовувати елементи вандалізму під час протестів. Адже звичайні акції можуть і не потрапити у ЗМІ, єдиний шлях це або збільшити масовість учасників, або радикалізуватися. Втім я зазначу, що вандалізм і протест - це не антоніми, вандалізм цілком може супроводжувати протести.

А другий варіант - це провокація з боку Офісу Президента. Адже радикалізація завжди відштовхує людей, тому події, що відбулися в суботу, викликали негативну реакцію в більшості українців. Окрім того, поліція тоді не виявляла жодної активності, вони не зупинили протестувальників. Тож можливо певне завдання полягало в тому, аби такі акції під Офісом Президента не збирали великої кількості людей, - пояснив Богдан Петренко.

1