"Залізний купол" як в Ізраїлі: чи стане він у пригоді на Донбасі та які в нас шанси його отримати

Експерти оцінили, чи зміцнить система ППО обороноздатність країни
Ексклюзив
"Залізний купол" як в Ізраїлі: чи стане він у пригоді на Донбасі та які в нас шанси його отримати
Система “Залізний купол” (Фото: МБХ Медиа)
24 Вересня 2021, 10:07
читать на русском

Кілька днів тому інформаційне поле заповнили новини про те, що Україна може отримати від США систему протиповітряної оборони Iron Dome ("Залізний купол"). В Ізраїлі, де створили цю установку, вона дійсно зарекомендувала себе як один із найефективніших засобів знищення ракет малої дальності. Але як щодо України? Чи дійсно вона буде корисною і в нас та які загалом в країни шанси її отримати, розбирався "Парламент.UA" спільно з воєнними експертами.

Що нам каже досвід Ізраїлю про "Залізний купол"

Систему Iron Dome створила ізраїльська оборонна компанія Rafael у партнерстві з Raytheon (базується у США). Вона дійсно зарекомендувала себе доволі ефективно, успішно знищуючи ракети малої дальності. За даними військових, система Iron Dome збила приблизно 90% ракет, випущених по Ізраїлю за останні кілька років. Батареї "Залізного купола" призначені для захисту від некерованих тактичних ракет. Кожна може захищати територію площею 150 квадратних кілометрів. Перебуває система на озброєнні Ізраїлю, США та Азербайджану.

Iron Dome містить радар і контрольний центр, які розпізнають ракети одразу після запуску і за кілька секунд обчислюють траєкторію їхнього польоту та орієнтовне місце приземлення. Ракета перехоплення запускається лише у тому випадку, якщо система розрахувала, що постріл противника може поцілити по густонаселеному району. Ракети перехоплення не влучають прямо у ракету, а вибухають поблизу неї і таким чином знищують.

Система "Залізний купол" в Ізраїлі (Фото: МБХ Медиа)

Востаннє про успіх "Залізного купола" можна було почути у травні цього року під час масштабної ескалації між бойовиками "Хамасу" та Ізраїлем. Запущені ісламістами із "Сектору Гази" ракети одна за одною були збиті ракетами-перехоплювачами ізраїльської системи ППО. Такий успіх тоді не оминули увагою і в українському уряді. Міністр оборони Андрій Таран не виключив можливість придбання чогось на кшталт "Залізного купола" і для забезпечення протиракетного захисту України.

Заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань Михайло Самусь уточнив нам, що цю систему в Ізраїлі розробили у межах створення багатошарової та комплексної системи протиракетної оборони для всієї території країни. Однак там є кілька систем, кожна з яких виконує свої завдання певного рівня. "Залізний купол" – це система тактичного рівня, яка забезпечує протиракетну оборону проти ураження ракетами дальністю приблизно 70 кілометрів.

Звідки почалися розмови про Iron Dome

Підґрунтям для обговорень цієї теми стала інформація від пресслужби Офісу президента 15 вересня. Там заявили, що завдяки домовленостям під час візиту Володимира Зеленського до США Україна може отримати нові системи протиповітряної та протиракетної оборони, зокрема систему Iron Dome. Таку поправку до проєкту оборонного бюджету на 2022 рік вніс конгресмен Скотт Франклін, і вона здобула двопартійну підтримку в Конгресі США, пише Politico.

Згідно з поправкою, Міністерство оборони США має подати до Конгресу звіт, який включатиме варіанти потенційного продажу або передачі таких систем Україні. У законопроєкті Палати представників вже міститься пропозиція надати військову допомогу Україні в розмірі 275 мільйонів доларів. Але поки що вона не включає передання систем ППО.

Система "Залізний купол" (Фото: МБХ Медиа)

Інформацію ОП вкинув – а потім "пасанув". Президент Володимир Зеленський 21 вересня у коментарі телеканалу "Дом" сказав, що ще зарано говорити про можливе отримання "Залізного купола", але каже, що влада "чула ці сигнали і меседжі від США". Зараз Україна, за його словами, очікує на фідбек від адміністрації Джо Байдена стосовно співпраці в оборонній та економічній сферах.

Чи допоможе "Залізний купол" у війні на Донбасі

Речник Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович в етері телеканалу "Дом" зазначив, що якщо США нададуть Україні дві установки систем протиракетної оборони "Залізний купол", то щонайменше одну з них можна залучити для захисту Маріуполя від ракет бойовиків. Воєнні експерти кажуть, що в цьому дійсно може бути сенс.

Наприклад, експерт Михайло Самусь вважає, що система "Залізний купол" може бути ефективною для захисту певних об’єктів, територій або міст у зоні лінії зіткнення на Донбасі. Мовляв, якщо поставити ці системи поблизу Маріуполя, то ця система буде виконувати завдання, подібні до того, як в Ізраїлі – захист території від ударів ракет і боєприпасів, у тому числі мінометних.

Система "Залізний купол" (Фото: МБХ Медиа)

Директор військових програм "Центру Разумкова" Микола Сунгуровський пояснив у коментарі "Парламент.UA", що в цілому в Ізраїлі себе цей комплекс виправдав, але з одним застереженням.

Він призначений для стрільби по неманеврувальним цілям, тобто по некерованих ракетах, які запускаються з "Сектору Гази". І в цьому сенсі так, він дуже ефективний — до 90%, а це досить високо. Тобто, якби у нас насправді був конфлікт між Україною і "Л/ДНР", то в принципі так, цей комплекс міг би себе виправдати. Тому що в невизнаних республік немає авіації. Чекати звідти обстрілу якимись маневрувальними цілями в польотах авіації поки не варто", — запевняє експерт.

За його словами, двох батарей було б достатньо для оборони території операції Об’єднаних сил. Але "Залізний купол" повинен бути вбудований у загальну систему управління, прикриття і розвідки. Тобто, він має стати елементом великої системи, і лише тоді буде показувати свою ефективність. Якщо якихось елементів буде бракувати, його ефективність одразу знижуватиметься.

Чи може "Залізний купол" зміцнити обороноздатність країни

Тут вже складніше. Михайло Самусь зауважив, що для України, яка шукає вирішення саме протиракетних загроз з боку Росії, все ж таки треба мати системи іншого рівня — оперативного і стратегічного. Вони повинні мати дальність польоту у 200, 300 і 500 кілометрів, а також 1000 і більше.

Що стосується тих загроз, про які ми говоримо, це ракети "Іскандер", а також ракети оперативні та тактичні, які є в наявності в Росії, то ця система не буде ефективною, якщо ми говоримо про протиракетну оборону всієї території України. У такому випадку треба брати інші системи, як, наприклад, в Ізраїлі система "Проща Давида". Вона працює якраз із загрозами до 400-500 км. А ще є система Arrow-3, яка має можливості протидії ракетним загрозам дальністю 1000-3000 км. Саме це було б ефективним засобом для України", — вважає експерт.

Схожу думку у коментарі "Парламент.UA" висловив і Микола Сунгуровський. Він вважає, що "Залізний купол" не зможе стати системою протиповітряної оборони, спрямованою на протидію авіації. У такому випадку краще приглянутися до американської системи Patriot і на власні розробки.

Але, на жаль, власні розробки, якщо навіть вони і з'являться, то не скоро. У найближчі 7 років ми власних розробок у військах не отримаємо. А в цей час потрібно забезпечити повітряну оборону", — додав він.

Система "Залізний купол" в Ізраїлі Фото: @ShehabAgency у Твіттері

Військовий експерт, юрист і ветеран російсько-української війни Сергій Тамарін відмітив, що територія Ізраїлю, який успішно використовує систему "Залізний купол", не співмірно менша від території Донецької та Луганської областей. Також у нас значно більше стратегічних підприємств та об’єктів, які потребують захисту хоча б на лінії зіткнення. А економіка Ізраїлю, своєю чергою, значно потужніша від української.

Якщо залп (одночасний постріл з кількох джерел — ред.) з "купола" буде в середньому нам обходитись у 50 тисяч євро за кожну ракету, яких 60 в батареї, то вистачить нам їх не на довго. Ресурс наших ворогів: ми ведемо війну проти другої за потужністю армії світу, а не з терористами на кшталт "Хезболли" чи "Хамасу". Тому навіть якщо ми і зможемо отримати дві системи "Залізний купол", які США не змогли інтегрувати у свій безпековий комплекс, то вони не вирішать і 1% безпекових питань", — додав експерт.

Які в України шанси отримати "Залізний купол"

Політичний експерт Микола Спірідонов у коментарі "Парламент.UA" сказав, що поки що отримання "Залізного купола" є лише в інформаційному просторі, та і то в українському. Перспективу отримання цієї системи він вважає швидше імітацією, розмовою, запущеною Офісом глави держави. Фахівець наголосив, що поки жодних документів або переговорів з цього приводу не бачив. А ще, на його думку, Україні навряд чи можуть надати таку систему безкоштовно.

США навіть вугілля Україні продають за ціною, значно вищою за середню, — роблять свій бізнес як МВФ. Відповідно, якщо будуть передавати Україні "Залізний купол", швидше за все, за нього буде заплачена ринкова ціна або навіть більше, щоб це було вигідно для їхнього бізнесу", — зазначив експерт.

Він не виключає варіант, що, можливо, Україні доведеться заплатити високу ціну для зміцнення своєї безпеки. За інформацією, яка йому відома, йдеться про мільярди доларів, якщо розглядати таку ж установку, як в Ізраїлі.

Читайте також