Зеленський пообіцяв зниження тарифів на 50%, але вартість коммуналки лише зросла

Що відбувається із вартістю комунальних послуг: докладний розбір
Ексклюзив
Зеленський пообіцяв зниження тарифів на 50%, але вартість коммуналки лише зросла
Фото: УНІАН

Рік тому, 2 грудня 2019-го року президент Володимир Зеленський публічно пообіцяв, що наступної зими тарифи на тепло вдасться знизити на 50%. Однак, рік минув, обіцянку не виконано, а вартість комунальних послуг лише зросла.

Як змінились тарифи за рік

Якщо порівняти тарифи на комунальні послуги на початку зими 2019-го і 2020-го, то побачимо, що ціни на електроенергію, гарячу воду й опалення не змінилися. Водночас вартість газу і холодної води для населення значно подорожчали.

Припустимо, що будинок опалюється газом і на місяць витрачає близько 200 кубометрів на підігрів води та опалення. Водночас у будинку споживається близько 10 кубометрів холодної води. Без урахування електроенергії й тих тарифів, розмір яких не змінився, місячна вартість комуналки за такого користування збільшилась з 1 496 до 1 991 грн.

Що обіцяла влада

У 2019 році Володимир Зеленський звернувся до українців і заявив, що влада знайшла спосіб знизити тарифи.

Як сказав тоді президент, уряд ухвалив програму "Гарантована ціна на газ". Він також заявив, що ціна зменшилася на 7%, але влада працює, “щоби зниження було ще більшим”.

Знайшли цікаве рішення, яке дасть змогу наступної зими зменшити тарифи на тепло майже на половину. Це буде справді окрема програма. Ми готуємо цю інформацію. Готуємо етапи, що буде зроблено, які гроші виділять. Це точно буде не за ваші гроші, – сказав глава держава, - заявив тоді Зеленський.

Тоді ж Офіс президента оприлюднив відеоролик із наради з тодішнім прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком, де обговорювалась "стратегія", що допоможе знизити тарифи на опалення.

Під час наради Зеленський наполягав, щоб у платіжках за грудень люди вже побачили знижені тарифи. Водночас президенту пояснили, що Нафтогаз знизив ціну на газ у порівнянні з минулим роком, таким чином для тих споживачів, які обігрівають оселі газом, ціна у платіжці знизиться. Водночас споживачі, які отримують послугу з централізованого опалення, зниження тарифу не побачать, оскільки законодавство передбачало, що до травня 2020 року не можна змінювати тарифи на опалення.

Крім того, влітку 2020 року Кабінет міністрів вже під керівництвом Дениса Шмигаля пообіцяв знизити тарифи на опалення і гарячу воду. Уряд також вніс зміни до своєї постанови, в якій зазначено, що в тариф на наступний опалювальний сезон закладається ціна газу за минулий сезон.

Однак істотних рішень, які б знизили тарифи для українців так і не було. Крім того, для того, щоб отримати новий транш МВФ влади України зобов'язалися підняти тарифи. Згідно з угодою з МВФ, в нашій країні вводиться законодавча вимога, яка з 1 жовтня 2020 дозволяє компаніям-постачальникам тепла кілька разів на рік переглядати тарифи, коригуючи їх відповідно до ринкових цін на газ. Це означає, що якщо буде дорожчати газ, подорожчає й опалення.

Що змінилось у питанні тарифів за рік

Зазначимо, що з 2020-го в Україні також з'явилася абонплата на газ. Тобто тариф розділили на два складники.

Також, якщо порахувати загальну вартість блакитного палива, виявиться, що газ подорожчав ледь не на половину, а це 70% у вартості тепла.

Крім того, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) схвалила підвищення з 1 січня 2021-го тарифів на розподіл природного газу (абонплата). У середньому ціни зростуть на 80%.

Наприкінці жовтня Нафтогаз підняв на 24,4% гуртові ціни на газ для виробників тепла.

Читайте також

Так, ще у вересні 1 тисяча кубометрів без урахування ПДВ і транспортування коштувала 4 318,99 грн, а у жовтні вона подорожчала до 5 374,10 грн.

У компанії таке рішення пояснили відповідною постановою уряду за якою, ціна газу для виробників тепла розраховується з урахуванням змін котирувань (цін) на європейських газових хабах.

Також 1 листопада Нафтогаз встановив ціну на природний газ для побутових клієнтів на рівні 6,33 грн/куб. м з ПДВ та без урахування вартості транспортування, що у порівнянні з жовтнем становить збільшення на 34,7%. Крім того, тариф "річний" з листопада підвищений на 23,1% – з 5,24 грн/куб. м до 6,45 грн/куб. м.

Крім того, Верховна Рада ухвалила проєкт закону, яким в Україні введуть абонплату на всі комунальні послуги, крім електроенергії, а тарифи на опалення перераховуватимуть щомісяця. Таке рішення депутатів коштуватиме українцям в середньому на близько 112 грн більше через абонплату.

Тож ті українці, які опалюють свої будинки й квартири газом, уже відчули зміни цін, інші ж зіткнуться зі зростанням найближчим часом.

1