Звернення Зеленського: агітація, конституційне право, чи з’їзд КПРС

Депутати висловили свої думки, і вони досить різноманітні
Ексклюзив
Звернення Зеленського: агітація, конституційне право, чи з’їзд КПРС
Володимир Зеленський
21 Жовтня 2020, 07:07
читать на русском

Щорічне звернення президента до Верховної Ради замість карантинної весни відбулося зараз, коли кількість хворих перевищує всі можливі сподівання, а місцеві вибори відбудуться просто наприкінці тижня.

Опоненти Зеленського назвали цей виступ передвиборчою агітацією, як і анонсовані п’ять питань до виборців, які планують поставити під час основного волевиявлення українців. При цьому народні обранці із пропрезидентської “Слуги народу” переконані – це конституційне право гаранта Конституції.

Замість бюджету у Раді - політична агітація

Вівторок 20 жовтня – був єдиним пленарним днем у Верховній Раді за весь місяць через те, що офіційно парламент відправили на карантин, бо серед депутатів зафіксовано високі показники захворюваності на коронавірус.

Неофіційно ж, як раніше писав "Парламент UA", справа в тому, що партія влади втратила необхідну кількість голосів для прийняття важливих рішень, зокрема мова йде про ухвалення бюджету.

Теоретично, проєкт бюджету мали розглядати на цьому засіданні, але через те, що комітет не зібрав кворуму, документ до зали не виносили.

За такої нагоди Володимир Зеленський скористався ситуацією та протягом години звертався до народу. Гарант старанно перераховував речі, які називав досягненнями та успіхами свого президентства.

Зеленський міг би критикувати уряд, або анонсувати відставку

Деякі депутати не під запис зізнавались, що розраховували на більш жорсткий та цікавий виступ, на те, що Зеленський озвучить претензії до уряду. Такі сподівання спричинили усталені чутки у політичних кругах, що крутилися навколо можливої відставки Кабміну, або ж хоча б кількох міністрів.

Але нічого подібного не відбулось: єдиною “сенсаційною” деталлю виступу стало те, що текст звернення депутатам запропонували завантажити за допомогою QR-коду, а сам президент навіть майже не жартував.

Під час виступу опозиційні депутати тримали критичні плакати та кричали “ганьба”, “слуги” ж своєму лідеру аплодували, часом навіть стоячи.

Звіт чи звернення: депутати не змогли дійти згоди

Серед критиків також прозвучала думка про те, що це був звіт, а не звернення, бо у посланні мають бути окреслені кроки на майбутнє, а Зеленський говорив лише про речі, які він називав досягненнями: виплати медикам, зовнішньополітичні здобутки, “велике будівництво” коштом коронавірусного фонду, навіть про судову реформу. 

Про свіжий резонанс із судовим рішенням на користь кума Путіна Медведчука та проти історичного роману про Василя Стуса президент вирішив не говорити. При цьому скандальним анонсованим п’яти питанням він присвятив достатньо часу.

Що говорять депутати про виступ Зеленського

Коли я сидів в залі,то у мене було відчуття, що я прийшов на масовку політичної агітації "Слуги народу" перед виборами. Це виглядало як типовий передвиборчий виступ провладної партії, де вони розповідають про всі досягнення. Багато в чому була правда, але це було і перебільшення, адже багато речей, які обіцяв президент, просто не були згадані, - прокоментував "Парламент UA" нардеп від фракції "Голос" Володимир Цабаль.

За словами депутата, Зеленський за час президентства так і не зрозумів, що його основна задача не в тому, щоб давати доручення, а в тому, щоб простежити за виконанням поставлених завдань.

Це був виступ скоріше Голобородька, а не Зеленського. Верховна рада в стилі УРСР з оплесками на кожному слові. Зеленський перебуває у теплій ванні і не розуміє проблем країни та викликів, які стоять перед нею. Розповідає про успіхи у боротьбі з епідемією при повному завалі. Про боротьбу з корупцією, при цьому, у сесійній залі сидять депутати-корупціонери з його фракції, - зазначив нардеп від фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко.

Критикували і кепкували депутати і з обіцяного опитування президента.

Якщо говорити про довічне ув’язнення для корупціонерів у мене постає питання: а хоч одного посадили на 5-10 років? Тобто якщо уявити, що всіх тих, кого посадили, тобто нуль, посадять довічно, то це виглядає смішно, - підкреслив Володимир Цабаль.

Це агітація і є. За півтора роки Зеленський давно міг прийняти закон про народовладдя, який він обіцяв першим законом, який він подасть і провести вже не один справжній референдум. Замість цього за п’ять днів до виборів він знову згадав про народ для того, щоб провести агітацію у день тиші прямо біля дільниць, - додав Гончаренко.

Попри звинувачення, депутати "Слуги народу" впевнені у тому, що щорічне послання – одне з прав президента і, звісно, не вважають, це передвиборчою агітацією.

Дуже приємно, що ми є частиною тієї команди, яка прийшла до парламенту і неухильно дотримується програми, з якою ми йшли і тих обіцянок, які ми давали своїм виборцям. І президент зазначив ті пріоритети, які необхідно буде втілювати у життя наступні чотири роки і відзвітував за роботу, яка була зроблена за останній рік. І у його виступі не було жодної агітації. Щодо опитування, то я відношусь до нього нейтрально, але воно необхідне тому що матиме політичні наслідки. Не можна не дослуховуватись до думки народу, таке опитування буде мати більш сильний характер ніж соцопитування або референдум", - прокоментував заступник голови фракції "Слуга народу" Павло Халімон.