2024 рік може стати найтеплішим в історії - прогноз ООН

У 2024 році цілком можливе оновлення температурних рекордів
Головне
2024 рік може стати найтеплішим в історії - прогноз ООН
Глобальне потепління фото: pexels
13 Січня 2024, 21:55
читать на русском

Глава Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) при ООН Селесте Сауло не виключає, що 2024-й рік може побити температурний рекорд минулого року.

Про це йдеться у пресрелізі ВМО.

"Перехід від охолодження "Ла-Нінья" до потепління "Ель-Ніньйо" до середини 2023 року чітко відображається на підвищенні температури в порівнянні з минулим роком. Враховуючи, що "Ель-Ніньйо" зазвичай найбільше впливає на глобальну температуру після свого піку, 2024 рік може бути ще спекотнішим (за 2023-й рік – ред.)", - сказала Сауло.

Вона додала, що зміна клімату є найбільшим викликом, з яким стикається людство.

"Це стосується всіх нас, особливо найуразливіших. Ми не можемо дозволити собі більше чекати. Ми вже вживаємо заходів, але нам потрібно зробити більше, і ми повинні зробити це швидко. Ми маємо суттєво скоротити викиди парникових газів і прискорити перехід до відновлюваних джерел енергії", - заявила глава ВМО.

Зазначається, що з 1980-х років кожне десятиліття було теплішим за попереднє. Останні дев'ять років були найтеплішими за всю історію спостережень.

Крім цього, 2016 і 2020 роки раніше вважалися найтеплішими за всю історію спостережень, на 1,29°C і на 1,27 °C вище, ніж у доіндустріальну еру.

Середнє десятирічне значення за 2014-2023 роки було на 1,20 °C вище середнього показника за 1850-1900 роки.

Нагадаємо, багато вчених попереджають, що цього або наступного року світова температура може перевищити поріг у 1,5 градуса за Цельсієм. Цей поріг був встановлений Міжурядовою групою експертів зі зміни клімату (IPCC) як верхня межа зростання глобального потепління, що дозволяє уникнути проходження планетою метеорологічних переломних моментів, які можуть призвести до незворотних змін світових погодних умов.

Наслідки нової рекордної спеки, яка настане дуже скоро, будуть глибокими і небезпечними, додають вчені. За оцінками, понад 61 тисяча людей загинули в результаті різкого підвищення температури, що охопило Європу минулого літа.

Читайте також