28 листопада – 6 грудня: Ханука́ – єврейське свято чуда – триває вісім днів

Що таке "Єврейське Різдво" та як його святкувати
28 листопада – 6 грудня: Ханука́ – єврейське свято чуда – триває вісім днів
Ханука (Фото: Довкола світу Україна)
28 Листопада 2021, 12:33
читать на русском

В Україні з давніх-давен живуть люди різних національностей і віросповідань. Кожен святкує свої свята. Хануку інколи називають "Єврейським Різдвом", однак суть та історія Хануки докорінно відмінні від Різдва. В перекладі з івриту одне зі значень слова Ханука – "відданість". "Святом світла" називають ще її, адже щодня юдеї, що відзначають Хануку, запалюють одну свічку на свічнику, який називається "Ханукія"

Історія свята

175 року до н.е. територія сучасного Ізраїля потрапила під владу сирійського царя Антіоха, який примножив переслідування євреїв. Тору та дотримання юдейських традицій оголосили злочинними, цар перейменував  Єрусалим на свою честь, а всі скарби з храмів буди конфісковані.

Юдеї підняли повстання під орудою родини Маккавеїв. Але їхнє військо значно поступалося кількістю, озброєнням і підготовкою від регулярної сирійської армії, тож  повсталі уникали великих битв і нападали лише на невеликі загони сирійців. Тактика виявилася настільки успішною, що за три роки євреї спромоглися витіснити військо Антіоха  й звільнити розграбований ним Єрусалим.

За легендою, піднявшись на Храмову гору, воїни Маккавеїв вирішили запалити у Храмі менору (семисвічник) і освятити заново зганьблену святиню. У порожньому храмі воїни знайшли тільки  одну невелику посудину з ритуальною олією, якої мало б вистачити на  один день. Та Господь подарував визволителям диво: запалена менора горіла не один, а вісім днів – рівно стільки було потрібно на виготовлення нової ритуальної олії. Саме це й називають Дивом Хануки.

На честь цього дива щороку в єврейських домівках запалюють щодня по одній свічці, а світильник-ханукію  ставлять на найвиднішому місці, часто на вікні, щоб усі згадували те диво. Ханука – свято чистоти, перемоги добра над злом, світла — над пітьмою, свято надії.

Як святкують Хануку

Починається свято в синагогах молитвою "Галель" і запаленням свічок. Щодня зі святкових восьми запалюють одну свічку. Запалені на початку вечора свічки повинні горіти не менше 30 хвилин після настання темряви. У п'ятницю їх запалюють раніше від суботніх свічок. Не можна використовувати світло ханукальних свічок для роботи або читання. При цих свічках збирається родина, згадуючи диво свята й щасливі моменти життя.

Ханука (Фото: Довкола світу Україна)

У Хануку заведено давати дітям трохи грошей – "Хануке-ґелт" – щоб привчити їх до "цдаки" – збирання грошей для бідних. Частину цих грошей діти можуть витратити на солодощі.

У Хануку заведено допомагати нужденним, щоб і вони могли відзначити це свято.

У ці дні заборонено постити, навпаки, заведено влаштовувати пишні застілля їх багатьма різноманітними смаколиками.

Дорослі в Хануку працюють. Але жінкам заборонено працювати, поки горять свічки ханукії, а в дітей цими днями – суцільні вихідні.

Дредл – іграшка з філософським змістом

Найвеселіша гра в них – запускати Дредл – чотиригранну дзиґу, на гранях якої написано по одній літері івритської абетки: "нун", "гімель", "хей" та "шин". Це абревіатура фрази "Нес гадоль хайя шам" – "Диво велике було там". Правила гри з дредлом доволі прості. Треба запустити дзиґу й дивитися, на якій літері вона зупиниться.

Гімель (ג) означає перемогу, Хей (ה) – половину виграшу, Нун (נ) – порожньо, а Шин (ש) – узагалі штраф. В сучасних поняттях, на їдиш, Гімель – Ганц, повний, Хей – Хальб, половина, Нун – Ніхт, нічого,  Шин – Штель арейн, вкладати.

Тобто чотири сторони Дредла – чотири моделі поведінки, які залежать від конкретної людини, її віку, періоду життя й навіть одного дня. В кожного з нас є свої Гімель, коли справи йдуть чудово, у дні Хей справи рухаються непогано, а вже для Нун і Шин пояснення зайві.

Дуже важливо пам’ятати: яка б літера не випала нам у той чи інший час – вона лише частина життя. А сама дзиґа, дредл, є символом дива.

Бучне застілля – символ радості та єднання

У Хануку на стіл подають страви, які містять багато олії: салати, смажені або тушковані на олії, зокрема, пироги з сиром, оладки латкес, дріжджові пончики суфганійот, сирні пончики, рублену яловичу печінку, юшку з червоної сочевиці, "хворост" у сиропі та фалафель – смажені на олії невеликі котлетки з меленого нуту.

Вітання з днем Хануки

А гіт йонтев, друзі! Зі святом вас!

У свято вогнів, свято Маккавеїв, бажаємо всім яскравого світла в душі. Щастя особистого і сімейного, очищення та любові. Нехай повною чашею буде дім і світлою пам’ять про храм. Вірте в чудеса, бережіть рідних і даруйте людське тепло.