Вісім років без президента-втікача: Янукович вирішив поновитися на посаді

Ексглава держави оскаржить рішення Ради про самоусунення з посади президента
Головне
Вісім років без президента-втікача: Янукович вирішив поновитися на посаді
Експрезидент України Віктор Янукович Фото: УНІАН
28 Листопада 2021, 12:03
читать на русском

Четвертий президент України Віктор Янукович, який втік та переховується в Росії, вирішив оскаржити постанову Верховної Ради від 2014 року про самоусунення з посади президента України.

Як повідомив прессекретар сина президента-втікача Юрій Кірасір у Фейсбуці, Янукович подав до Окружного адміністративного суду Києва позов з метою скасувати рішення Верховної Ради від 22 лютого 2014 року про його самоусунення з посади президента.

Віктор Янукович подав позов до Окружного адміністративного суду Києва проти Верховної Ради України. Четвертий президент має намір оскаржити законність ухвалення парламентом Постанови про його нібито самоусунення з посади глави держави, - написав Кірасір.

Захист Януковича вважає, що це рішення було антиконституційним.

Це антиконституційне рішення, ухвалене деякими депутатами в ейфорії впевненості у своїй безкарності, а іншими - у страху перед шаленими озброєними радикалами. Цю Постанову можна сміливо перейменувати на “Постанову про державний переворот”.
У Верховній Раді розуміли, що законно усунути від влади демократично обраного президента шляхом імпічменту не вдасться, розглядали два варіанти: фізично усунути Віктора Януковича чи розтоптавши закон захопити владу. Парламент, не маючи на це повноважень, пішов другим шляхом, - пише прессекретар сина Януковича.

Нагадаємо, 22 лютого 2014 року Верховна Рада ухвалила постанову, що Янукович у неконституційний спосіб самоусунувся від здійснення конституційних повноважень, та є таким, що не виконує свої обов'язки. Згодом Януковича було оголошено у розшук у рамках кримінальної справи за масові вбивства мирних громадян під час Євромайдану.

24 січня 2019 року Янукович був визнаний винним у державній зраді, посібництві у веденні агресивної війни, за що заочно засуджений на 13 років позбавлення волі.

17 листопада Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування щодо злочинів на Майдані у лютому 2014 року, вчинених вищими посадовими особами держави під керівництвом президента-втікача Віктора Януковича. Розслідування кримінального провадження щодо злочинної групи Януковича тривало 8 років. Під час розслідування було зібрано понад 1,5 тисячі томів доказів.

Читайте також