ЄСПЛ почав розглядати скаргу Януковича проти України

Президент-втікач вважає, що Україна незаконно порушила проти нього 8 кримінальних справ
Важливо
ЄСПЛ почав розглядати скаргу Януковича проти України
Віктор Янукович (фото: УНІАН)
2 Листопада 2021, 18:32
читать на русском

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) прийняв до розгляду скаргу колишнього президента України Віктора Януковича. Він скаржиться на упередженість української правоохоронної системи.

Про це свідчать дані суду, пише РБК-Україна.

Зазначається, що 11 жовтня ЄСПЛ комунікував скаргу президента-втікача, яку той подав ще 9 жовтня 2015 року. Інтереси Януковича в суду представляє англійський адвокат Том Бізлі.

Янукович поскаржився до суду на те, що його кортеж під час втечі з України 21-22 лютого 2014 року обстріляли і намагались затримати невідомі. При цьому, як заявив експрезидент, українські правоохоронці не розслідують цей випадок.

Крім того, в Україні проти Януковича відкриті вісім кримінальних справ. За словами позивача, законних підстав для цього немає.

На думку експрезидента, Україна порушила кілька положень Конвенції прав людини. Наприклад, щодо тривалості кримінального розслідування. А презумпцію невинуватості нібито порушують публічні заяви посадових осіб щодо нього.

Позивач також скаржиться відповідно до статті 6 §1 Конвенції на те, що українські суди не є ані незалежними, ані неупередженими, і що судовий розгляд, який до теперішнього часу проводився за його відсутності, не був справедливим, - повідомляє ЄСПЛ.

Наразі Європейський суд направив низку питань українському уряду. Зокрема й про те, чи були порушення права Януковича та на якій стадії розслідування.

Нагадаємо, що Вищий антикорупційний суд (ВАКС) заочно арештував колишнього президента України Віктора Януковича у справі про привласнення резиденції "Межигір'я".

Читайте також