Справа Межигір'я: ВАКС заочно арештував Януковича

Його триматимуть під вартою
Важливо
Справа Межигір'я: ВАКС заочно арештував Януковича
Віктор Янукович (фото: УНІАН)
7 Жовтня 2021, 16:56
читать на русском

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) заочно арештував колишнього президента України Віктора Януковича у справі про привласнення резиденції "Межигір'я".

Таке рішення прийняв суд 7 жовтня.

Клопотання - задовольнити. Обрати відносно Януковича Віктора Федоровича запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Після затримання і не пізніш як через 48 годин з часу доставки Януковича... розглянути за його участю питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або про його зміну (запобіжного заходу - ред.) на більш м'який запобіжний захід, - оголосила суддя.

Нагадаємо, за даними слідства, колишній президент Віктор Янукович у лютому 2014 року, бажаючи припинити масові акції протесту, які ставили під загрозу його перебування при владі, використовуючи свої повноваження, організував застосування правоохоронцями спеціальних засобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії та розгону демонстрантів. Такі дії призвели до масових жертв серед мітингувальників в центральній частині м. Києва. Зокрема, з 18 по 20 лютого 2014 року  загинули 62 мітингувальників.

Януковичу інкримінують організацію у складі злочинного угруповання, до якого входили екскерівники правоохоронних органів та інші колишні високопосадовці, з 18 по 20 лютого 2014 року незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, перевищення працівниками правоохоронних органів влади та службових повноважень, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також організація терористичного акту.

Читайте також