Суд скасував заочний арешт Януковича: чи повернеться експрезидент до України

Рішення Київського апеляційного суду стосується справи про події 18-20 лютого 2014 року під час Революції Гідності
Ексклюзив
Суд скасував заочний арешт Януковича: чи повернеться експрезидент до України
Віктор Янукович Фото: informator.press
16 Листопада 2020, 20:10
читать на русском

Київський апеляційний суд скасував рішення про заочний арешт колишнього президента Віктора Януковича у справі про розгін учасників Революції Гідності 18-20 лютого 2014 року. Водночас рішення відправили на повторний розгляд судом першої інстанції.

Яке рішення щодо Януковича скасував апеляційний суд

Янукович (досьє) утік з України у 2014 році, після чого правоохоронці відкрили проти нього до 10 кримінальних проваджень, зокрема, про незаконне заволодіння резиденціями “Межигір'я” та “Сухолуччя”, фальсифікацію результатів голосувань за “диктаторські закони” 16 січня, злочини проти учасників акцій протесту, хабар та інші численні тяжкі економічні злочини.

У одній зі справ проти Януковича, а саме про організацію насильницьких злочинів 18-20 лютого 2014 року проти учасників Революції Гідності Печерський районний суд Києва 12 травня 2020 року обрав експрезиденту запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. До того, 4 травня, Януковича також заочно взяли під варту.

Варто зазначити, що 24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва заочно засудив Януковича до 13 років в'язниці за статтею про “Державну зраду”. Тоді ж було доведено, що Янукович сприяв Росії у веденні агресивної війни проти України.

Тож сьогоднішнє рішення апеляційного суду не дає змоги Януковичу повернутися до України та уникнути покарання.

Про які події йдеться у справі проти експрезидента

Майдан

Фото: УНІАН

Зранку 18 лютого 2014 року учасники Революції Гідності організували ходу до Верховної Ради України, яку назвали “Мирний наступ”. Протестувальники вимагали від влади рішень для виходу з кризи і врегулювання ситуації в країні, насамперед обмеження повноважень президента України шляхом внесення змін до Конституції України.

Працівники міліції, діючи за вказівками керівництва правоохоронного органу, спільно з так званими "тітушками", застосовували надмірне насильство, застосували вогнепальні набої та зброю та жорстоко розігнали ходу. Внаслідок дій силовиків, того дня на вулицях Інститутській та Грушевського, Кріпосному провулку та Маріїнському парку загинуло 10 людей, а 509 отримали тілесні ушкодження, з них 37 - тяжкі, 85 - середньої тяжкості.

У ніч на 19 лютого 2014 року, під виглядом проведення антитерористичної операції, відбувся штурм Майдану. Тієї ж ночі спалахнула будівля Федерації профспілок України. У результаті протистоянь того дня загинуло 16 людей, 206 дістали тілесні ушкодження, з них 35 - тяжкі, 31 - середньої тяжкості. У приміщенні Будинку профспілок внаслідок пожежі загинули дві особи.

Вже 20 лютого влада оголосила “перемир'я”. Водночас на майдані Незалежності демонстранти продовжували палити покришки, час від часу застосовувати піротехніку та коктейлі Молотова проти правоохоронців, які своєю чергою продовжували кидати у протестувальників світло-шумові гранати. Вранці протестувальники перейшли у наступ. Вони зайняли приміщення міністерства Агрополітики, Жовтневий палац та Український дім. Силовикам та “тітушкам” почали масово видавати зброю та бойові набої.

О 22:17 236 народних депутатів Верховної Ради прийняли постанову “Про засудження застосування насильства, яке призвело до загибелі мирних громадян України”, у якій визнали дії силових структур незаконними. Це рішення фактично поклало край кровопролиттю.

Реакція сторін на рішення апеляційного суду щодо Януковича

Прокурор Олексій Донський, який займається справами Майдану, сказав УНІАН, що попри скасування ухвали суду про заочний арешт Януковича у справі про вбивства “майданівців”, його не зняли з розшуку.
Він припустив, що Київський апеляційний суд прийняв таке рішення через технічну помилку. Прокурор пояснив, що якби суд не погодився з аргументами сторони обвинувачення, то скасував би ухвалу Печерського суду без повторного розгляду клопотання слідчого.

Суд частково задовольнив клопотання адвокатів Януковича. Ми не бачили повного тексту ухвали. Він буде оприлюднений 20 листопада. Але, ймовірно, що ухвалу Печерського суду про тримання під вартою Януковича скасували з якихось технічних підстав, оскільки, якби були підстави скасувати цю ухвалу по суті, то суд скасував би цю ухвалу, - сказав Донський.

За його словами, тепер Печерський суд по-новому розглядатиме клопотання слідчого стосовно взяття під варту Януковича в рамках розслідування справи про масові вбивства 18-20 лютого 2014 року.

Прокурор також наголосив, Янукович буде взятий під варту в разі затримання, адже суд не скасував його розшук, і до того ж стосовно Януковича діє інша судова ухвала - про взяття під варту в рамках розслідування справи про узурпацію влади.

В розшуку він знаходиться по обох справах, і діє ухвала про тримання його під вартою в рамках розслідування справи про узурпацію влади, - зауважив Донський.

Своєю чергою, адвокат Януковича Ігор Федоренко у коментарі “Парламент.UA” заявив, що вважає таке рішення апеляційного суду правильним, оскільки “суд першої інстанції усунувся від розгляду справи”.

Він не вивчав ні документи захисту, ні документи обвинувачення. Не дав навіть можливість подати всі клопотання стороні захисту, - заявив адвокат.

На думку адвоката, суддя ухвалив рішення про взяття Януковича у цій справі “під тиском”.
Федоренко також стверджує, що сторона обвинувачення не обґрунтувала обвинувачення чи підозри щодо Януковича.

Він також нагадав, що Інтерпол зняв експрезидента з розшуку ”оскільки там вважають, що це політичне переслідування”.

Водночас захисник Януковича вбачає причину рішення про повернення до суду першої інстанції саме у “неналежному розгляді справи”.

Адвокатка родин “Небесної сотні” Євгенія Закревська вважає, що таким чином апеляційний суд “вирішив нічого не вирішувати”.

Вони не оцінювали саме клопотання, ризики, обґрунтованість підозри. Тобто не розглядали клопотання по суті, - сказала адвокатка у коментарі “Парламент.UA”.

Вона пояснила, що наразі потрібно очікувати публікації ухвали суду, щоб зрозуміти, які саме процесуальні норми порушив суд першої інстанції на думку Київського апеляційного суду.