3 травня закінчується реєстрація на НМТ: що треба зробити абітурієнту

До 7 травня можна змінити предмети додаткової сесії або локацію для здачі тесту
Важливо
3 травня закінчується реєстрація на НМТ: що треба зробити абітурієнту
НМТ (Фото: НУШ)
2 Травня 2023, 10:09
читать на русском

Через військову агресію РФ освітній процес в Україні зазнав багатьох змін. Так, у 2023 році випускники складатимуть національне мультипредметне тестування (НМТ) замість ЗНО.

У Міністерстві освіти і науки повідомили, до якого числа можна зареєструватися для участі у мультитесті.

У МОН зазначили, що 3 травня 2023 року завершується реєстрація для участі в національному мультипредметному тесті.

У відомстві наголосили, що станом на 28 квітня створено понад 255 тисяч персональних кабінетів, понад 243 тисяч осіб отримали повідомлення про успішну реєстрацію і можуть сформувати сертифікат НМТ 2023 року.

Бажання складати тестування у тимчасових екзаменаційних центрах, які будуть створені в Україні, виявили 231 067 осіб, а за кордоном ー 24 403", – зазначили у МОН.

Вступники, вибираючи предмет додаткового блоку, віддають перевагу:

  • історії України – 133 738 осіб;
  • іноземним мовам – 79 963 особи;
  • біології – 33 665 осіб;
  • фізиці – 4 973 особи;
  • хімію – 3 131 особа.

У відомстві підкреслили, що якщо вступник не натисне на кнопку "Надіслати на обробку", регіональний центр не зможе опрацювати інформацію, тож його не буде зареєстровано для участі в НМТ.

У разі ненадання копій документів або надання копій, що не відповідають вимогам, вступнику буде повідомлено про потребу виправити недоліки.

"Усунути помилки і повторно надіслати копії документів на перевірку до регіонального центру потрібно буде якнайшвидше, не пізніше 7 травня", – йдеться у повідомленні.

Після надсилання документів у МОН рекомендують заглядати до персонального кабінету, щоб не пропустити важливе повідомлення.

Також до 7 травня вступники матимуть змогу змінити навчальний предмет додаткового блоку, з якого вони бажають скласти тестування, чи населений пункт в Україні або за кордоном, де перебуватимуть у дні проведення тестування, чи вказати на потребу у проходженні НМТ під час додаткової сесії.

Учням, які через російське вторгнення змушені були виїхати за межі України, розширили список країн, у яких можна скласти національний мультипредметний тест.

Про це повідомляє Telegram-канал Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

За даними міністерства, до списку додалися:

  • Мерш (Люксембург);
  • Майнц (Німеччина);
  • Осло (Норвегія);
  • Бельдібі (Туреччина).

До 7 травня у персональному кабінеті можна змінити локацію для участі в НМТ на більш зручну. При цьому існує обмеження щодо кількості учасників, які можуть проходити оцінювання. Це може вплинути на наявність кількості місць, тому не варто не зволікати з вибором і реєструватися, доки є місця.

Тестування за кордоном буде відбуватися так само як і в Україні - у спеціально обладнаних тимчасових екзаменаційних центрах. З учасниками працюватимуть українськомовні педагоги, навчені українськими експертами", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, НМТ міститиме завдання з трьох предметів. Два обов'язкові – українська мова, математика – та один предмет на вибір – історія України, іноземна мова (англійська, німецька, французька або іспанська), біологія, фізика, хімія. На складання тесту абітурієнти матимуть 180 хвилин. Учасники НМТ можуть самі розподіляти час між блоками.

У МОН запланували дві сесії НМТ – 2023: основну і додаткову. Основна відбудеться у червні, додаткова – у червні – липні. Участь у додатковій сесії можуть взяти ті абітурієнти, які через поважні причини не могли складати тести під час основної.

Тести випускники складатимуть у спеціально обладнаних комп'ютерних аудиторіях навчальних закладів – тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ). Їх створять як в Україні, так і в деяких країнах за кордоном.

Реєстрація на НМТ – 2023 відбудеться у квітні. Підтвердження участі у тесті та остаточний вибір місця проходження НМТ запланували на травень. Вступна кампанія у виші запланована на липень – серпень.

Читайте також