40% українців мають антитіла до коронавірусу - ЦГЗ

В Україні вперше проведено дослідження для визначення кількості людей, що мають антитіла до COVID
Головне
40% українців мають антитіла до коронавірусу - ЦГЗ
Лабораторія (фото: Unsplash)
1 Серпня 2021, 09:01
читать на русском

Щонайменше 40% українців мають антитіла до SARS-CoV-2 збудника COVID-19.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Центром громадського здоров'я МОЗ України.

Станом на червень-липень 2021 року у 40,5% учасників дослідження виявили визначувані антитіла класу IgG до одного з білків коронавірусу SARS-CoV-2 (RBD-домена S1-протеїну). За попередньою статистичною оцінкою, якщо цей показник екстраполювати на все населення України, то він, імовірно, буде в межах від 39,3% до 41,7%, - йдеться у повідомленні.

Однак, зазначають спеціалісти, кількість українців, які мають антитіла, може бути більшою.

У ЦГЗ звертають увагу, що наявність антитіл до коронавірусу, який спричиняє COVID-19, вказує, що людина раніше контактувала з вірусом, але не є ознакою хвороби.

Виявлення антитіл не гарантує наявності імунітету до всіх штамів вірусу SARS-CoV-2 та не є підставою для відмови від вакцинації. На сьогодні невідомо, яким має бути рівень антитіл для захисту та як довго вони зберігаються, - кажуть дослідники.

Збір даних для дослідження тривав з 7 червня по 9 липня 2021 року. У всіх регіонах України працювали 54 мобільні бригади, які проводили забір крові й опитували українців про їхній досвід захворювання COVID-19. У рамках дослідження опитали та зібрали придатні для аналізу зразки крові від 6 398 здорових дорослих людей, обраних випадковим чином.

Зазначається, що результати дослідження будуть використані Радою національної безпеки та оборони України, Міністерством охорони здоров’я України, Центром громадського здоров’я та іншими державними установами і громадськими організаціями для раціонального планування подальших протиепідемічних і профілактичних заходів.

Нагадаємо, у Міністерстві охорони здоров’я розповіли, коли і як вакцинуватися від коронавірусу людям, які перехворіли на COVID-19.

Читайте також

1