5 травня українці зможуть спостерігати місячне затемнення: подробиці

Прийдешнє затемнення буде частковим або напівтіньовим
5 травня українці зможуть спостерігати місячне затемнення: подробиці
Затемнення Місяця
4 Травня 2023, 19:20
читать на русском

Увечері 5 травня мешканці Землі зможуть спостерігати напівтіньове місячне затемнення. Спостерігати його зможуть мешканці більшої частини Європи, Азії, Африки та Австралії. Частково його можна буде побачити і на території України.

Напівтіньове затемнення виникає, коли на Місяць падає лише частина тіні Землі – півтінь. Тобто супутник нашої планети не сховається повністю, потемніє лише його невелика частина.

Як зазначає ресурс Timeanddate, спостерігати за затемненням можна буде у будь-якій точці на нічній стороні Землі. Разом з тим, у деяких регіонах Місяць сходитиме або сідатиме під час затемнення, тому може виявитися прихованим за обрієм.

Почнеться затемнення о 18:14 за київським часом, його пік очікується о 20:22, а завершення о 22:31. Більшу частину затемнення Місяць перебуватиме за горизонтом, але його завершальну фазу можна буде побачити і в Україні.

Портал зазначає, що хоча б частину затемнення зможуть побачити 6,6 мільярда людей, тобто понад 80% населення нашої планети.

Нагадаємо,  ввечері 19 квітня жителі Києва та області стали свідками незвичного явища. В небі близько 22:00 був яскравий спалах. Після в чого в столиці та області оголосили повітряну тривогу та повідомили про повітряний об'єкт. Пізніше вчені пояснили, що українці стали свідками рідкісного явища - падіння метеорита лірид.

Читайте також

1